1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Covid-19 vaccinatie, zwangerschap en kraambed

  Gepubliceerd op: 15 juni 2021 18:44Bewerkt op: 22 juni 2021 22:49
  Verloskundig Centrum DelVi Gepubliceerd op: 15 juni 2021 18:44Bewerkt op: 22 juni 2021 22:49
  Geschreven door: Verloskundig Centrum DelVi

  Nieuws over de COVID-19 vaccinatie.

  Vaccineren of niet? Een vraag die veel van ons zich stellen en wat een lastige keus kan zijn, met name wanneer je zwanger bent. Veel krijgen wij de vraag wat onze adviezen hierin zijn. Wij begrijpen jullie zorgen en onzekerheden goed. Het kiezen voor een vaccinatie of niet blijft een persoonlijke keus. Denk er goed over na; bedenk of het bij je past en of je jezelf er goed bij voelt. Dat is het belangrijkste. Wij volgen bij het geven van een advies, de adviezen op van het RIVM.

  Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten is het standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ aangepast.

  Zwangere vrouwen met COVID-19 hebben een groter risico op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte. Uit veiligheidsoverweging gold voorheen het advies om zwangere vrouwen te vaccineren alleen voor kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten nu 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) zonder noemenswaardige bijwerkingen.

  Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin.

  In het standpunt staat daarnaast vermeld dat de Gezondheidsraad geen bezwaren ziet voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

                                                                                    *Bron NVOG*

  Waarom nu toch een vaccinatie voor alle zwangere vrouwen?

  Uit recent onderzoek blijkt dat zwangere vrouwen met COVID-19 een groter risico hebben op het ontwikkelen van ernstige en kritieke COVID-19 dan niet zwangere vrouwen, hoewel de absolute kans op het ontwikkelen van ernstige complicaties voor zwangere vrouwen nog steeds klein is.

  Veelgesteld vragen over de corona vaccinatie vind je hier.

  Hier vind je een Informatiekaart wel of geen prik tegen corona tijdens de zwangerschap

  Klik hier voor het nieuwe Standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed

  Hier vind je informatie die je kan helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona (SARS-CoV2)

  In de folders: Ik wil zwanger worden, mag ik een prik tegen Corona? en Ik ben zwanger, mag ik een prik tegen Corona? vind je meer uitleg gegeven over het standpunt.

  Vaccineren of niet? Of je nu wel of niet voor de vaccinatie kiest is een keuze die door jou als zwangere zelf gemaakt kan worden. Voor nieuwe updates kun je onze Facebook en Instagram in de gaten houden. Heb je nog vragen? Dan kun je dit altijd met ons bespreken op het spreekuur of door contact met ons op te nemen.

  Team DelVi

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard