1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De mentale sprongetjes van je baby in het eerste jaar op een rij

    Gepubliceerd op: 6-15-2020Bewerkt op: 5-18-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-15-2020Bewerkt op: 5-18-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je hebt vast wel eens gehoord van sprongetjes bij baby’s. Dit houdt in dat een baby plots letterlijk een mentaal ‘sprongetje’ maakt in zijn ontwikkeling, wat zich kan uiten huilerigheid en hangerigheid bij je baby. Maar daarna zal het allemaal duidelijk zijn voor je: je baby had een sprongetje!

    Wat is een mentaal sprongetje bij je baby?

    Met een sprongetje bij baby’s wordt gedoeld op een mentale groeispurt. Na zo’n groeispurt zal je merken dat je baby opeens nieuwe dingen kan, begrijpt en je opeens in zijn ogen kunt zien dat hij mentaal weer wat groter is geworden. Tijdens deze sprongetjes kan je baby wat huilerig worden, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt. Maar geen zorgen: dit is volledig normaal en uiteindelijk is het een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is. En de huilerigheid tijdens een sprongetje is altijd tijdelijk, je baby komt er vaak zelfs vrolijker en energieker weer uit!

    Per sprongetje krijgt je kindje een nieuw waarnemingsniveau, waarbij ook nieuwe vaardigheden horen. Elk kind is echter verschillend in hoe ze de sprongetjes meemaken en welke vaardigheden ze daarna hebben geleerd. Dit is afhankelijk van de lichamelijke ontwikkeling en de voorkeuren van iedere baby.

    Sprongetjes baby herkennen

    Een sprongetje bij je baby herken je vaak eerst aan een huilerige periode. Je kindje kan hierbij hangerig, humeurig en huilerig worden. Soms lijkt het zelfs alsof je kindje een beetje achteruit gaat in zijn ontwikkeling! Het kan zijn dat je baby hierdoor minder goed slaapt en eet.

    Maar gelukkig komt je baby er ook weer beter uit. Als het sprongetje over is, zal je je verbazen over alle nieuwe dingen die je baby kan doen en begrijpt! Dan viel het gehuil achteraf allemaal reuze mee, want het was voor dit goede doel.

    Sprongetjes baby eerste jaar op een rij

    In het totaal komen er ongeveer 8 sprongetjes voor bij ieder baby in hun eerste levensjaar. Ieder baby kan hier anders mee omgaan en er weer anders uitkomen, dit is afhankelijk van zijn fysieke ontwikkeling en zijn voorkeuren. Maar dit is ongeveer wat ieder ouder van zijn baby kan verwachten:

    • 5 weken: Met het eerste sprongetje is je baby 5 weken oud en zal je merken dat alles om sensaties draait. De ontwikkeling van zijn zintuigen zijn namelijk volop in gang. Zo zal hij meer gaan reageren op jou en de omgeving en meer geïnteresseerd zijn in alles wat er gebeurt. Probeer er rekening mee te houden dat je baby tijdens dit sprongetje niet té veel prikkels krijgt, dat kan hem te veel worden.
    • 8 weken: Bij dit sprongetje zal je baby steeds meer patronen in de wereld om zich heen herkennen. Zo wordt hij zich bewuster van dat er verschillende figuren, maar ook verschillende texturen bestaan, bijvoorbeeld op de huid. In deze periode is het een goed idee om je baby vaak genoeg verschillende speeltjes in zijn handen te geven zodat hij overal aan kan voelen.
    • 12 weken: Met dit sprongetje zal je baby vloeiendere bewegingen kunnen maken. Het zal hierna niet meer zo houterig en stijf zijn, maar steeds vloeiender. Ook zal je baby in deze periode zijn stemgeluiden oefenen. Stimuleer dit door veel te praten met je baby.
    • 19 weken: Met dit sprongetje kan hij steeds beter gebeurtenissen waarnemen, en kan hij ook steeds beter zelf dingen laten gebeuren met zijn handen. Bijvoorbeeld een speelgoedje laten klinken door ermee te rammelen!
    • 26 weken: Na dit sprongetje zal je baby beter oorzaak-gevolg kunnen begrijpen van hoe dingen in elkaar in verband staan. Bijvoorbeeld dat als je op een knopje drukt, dat dan het licht aan gaat. Hierbij kan ook horen dat je baby begrijpt dat jij weg kan lopen en uit zijn zicht kan zijn, en dat kan voor [verlatingsangst](verlatingsangst-en-eenkennigheid-bij-babys] zorgen.
    • 37 weken: Tijdens deze sprong zal je baby steeds meer leren denken in categorieën. Zo zal hij de wereld steeds meer kunnen indelen in wat dieren zijn, speelgoed, kleding etcetera.
    • 46 weken: Hier zal je kindje steeds beter begrijpen dat gebeurtenissen uit verschillende handelingen bestaan. Bijvoorbeeld het eten van een bordje puree, bestaat uit verschillende stappen. Hierbij is het belangrijk dat je je kindje zo veel mogelijk zelf laat doen om dit zo veel mogelijk te snappen, ookal kan het soms een kliederboel worden. Dit kliederen is juist goed voor de ontwikkeling! Leg je baby uit wat de stappen zijn die hij aan het doorlopen is.
    • 55 weken: Tegen deze tijd is je kindje al of bijna een jaar oud, dit sprongetje kan plaatsvinden tussen de 50 en 54 weken. Je kindje begrijpt nu dat een serie van handelingen tot één doel behoren. Zo snapt hij nu dat alle handelingen van het aankleden behoren tot het doel aankleden. Hierdoor helpt je kindje ook steeds beter mee met al de dagelijkse handelingen.

    Merk jij het altijd erg als je baby weer een sprongetje doormaakt? Hoe ga je daarmee om? Laat het weten in een comment!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard