1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De mentale sprongetjes van je baby in het eerste jaar op een rij

    Gepubliceerd op: 6-15-2020Bewerkt op: 6-17-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-15-2020Bewerkt op: 6-17-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: IMH Nederland
    Je hebt vast wel eens gehoord van sprongetjes bij baby’s. De naam sprongetjes wordt vaak gebruikt omdat baby’s ineens een grote stap in hun mentale ontwikkeling maken. Misschien herken je zo’n sprongetje wel doordat je baby opeens meer huilerig of hangerig is. Na zo’n sprongetje zal het allemaal duidelijk voor je zijn: je baby heeft weer een grote stap in zijn of haar ontwikkeling gemaakt! Het gaat trouwens niet echt om ‘sprongetjes’, maar daarover lees je meer in dit artikel.

    Wat is een mentaal sprongetje bij je baby?

    Met een mentaal sprongetje bij baby’s wordt gedoeld op een mentale groeispurt in het denken en de sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby. Na zo’n groeispurt zal je merken dat je baby opeens nieuwe dingen kan en begrijpt. Je merkt aan het doen en laten van je baby dat hij mentaal weer wat groter is geworden. Tijdens deze sprongetjes kan je baby wat huilerig worden, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt. Maar geen zorgen: dit is volledig normaal en uiteindelijk is het een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is. Bovendien is de huilerigheid tijdens een sprongetje altijd tijdelijk, je baby komt er vaak zelfs vrolijker en energieker uit!

    Een baby ontwikkelt zich de hele dag door. Soms zie je die ontwikkeling heel duidelijk, maar op andere momenten merk je weinig. Er gebeurt in het hoofdje van je baby wel van alles, maar dat merk je zelf niet altijd. Wist je trouwens dat je baby zich in zijn slaap ook nog ontwikkelt? De ontwikkeling gaat dus de hele dag door, waardoor er geen sprake is van echte ‘sprongetjes’.

    Toch wordt er door ouders vaak over sprongetjes gesproken. Dit komt doordat er op bepaalde momenten in de ontwikkeling allerlei veranderingen heel duidelijk worden opgemerkt. Dat voelt soms als een ‘sprong’ in de ontwikkeling. Per sprongetje krijgt je kindje een nieuw waarnemingsniveau, waarbij ook nieuwe vaardigheden horen.

    De manier waarop de ontwikkeling verloopt is afhankelijk van veel factoren. Denk hierbij aan de voorkeuren van de baby, wat er in de omgeving wordt aangeboden en of de baby zich prettig voelt. Elke baby maakt dus op zijn of haar eigen moment een sprongetje.

    Sprongetjes baby herkennen

    Als een baby zich ontwikkelt, kan dat heel ongemerkt en soepel gaan. Je hebt dan zelf niet eens door dat je baby allemaal nieuwe dingen kan. Soms zie je dat pas achteraf terug op foto’s of filmpjes. Dan denk je “oja, dat kan mijn baby allemaal a!”. Soms kan het ook zo zijn dat je baby zich heel ongemakkelijk voelt bij nieuwe ontwikkelingen. Een ontwikkeling voelt dan ineens gek voor je baby, omdat hij of zij nog niet begrijpt , wat er allemaal in het lijfje en hoofdje gebeurt. Bij je baby herken je dit vaak eerst aan een huilerige periode. Je kindje kan hierbij hangerig en humeurig zijn. Het kan zijn dat je baby hierdoor ook minder goed slaapt en eet. Soms lijkt het zelfs alsof je kindje een beetje achteruit gaat in zijn ontwikkeling!

    Geen zorgen, gelukkig komt je baby er ook weer beter uit. Als het sprongetje over is, zal je je verbazen over alle nieuwe dingen die je baby kan doen en begrijpt! Dan viel het gehuil achteraf allemaal reuze mee, want het was voor een goed (ontwikkel)doel.

    Sprongetjes baby eerste jaar op een rij

    In het totaal komen er ongeveer 8 sprongetjes voor bij ieder baby in hun eerste levensjaar. Ieder baby kan hier anders mee omgaan en er weer anders uitkomen, dit is afhankelijk van zijn fysieke ontwikkeling en zijn voorkeuren. Maar dit is ongeveer wat ieder ouder van zijn baby kan verwachten:

    Ondanks dat een baby elk moment van de dag aan het ontwikkelen is, zijn er een paar mentale sprongen die door ouders meer lijken op te vallen tijdens de ontwikkeling. Dit is ongeveer wat je van je baby kan verwachten: ●5 weken: je zou kunnen merken dat alles om sensaties draait. De ontwikkeling van de zintuigen is namelijk volop aan de gang. Zo zal je baby meer gaan reageren op jou en de omgeving en meer geïnteresseerd zijn in alles wat er gebeurt. Probeer er rekening mee te houden dat je baby tijdens dit sprongetje niet té veel prikkels krijgt, dat kan hem soms te veel worden. ●8 weken: je baby zal steeds meer patronen in de wereld om zich heen herkennen. Zo wordt je baby zich er bewuster van dat er verschillende figuren, maar ook verschillende texturen bestaan (bijvoorbeeld op de huid). In deze periode is het een goed idee om je baby regelmatig verschillende speeltjes in zijn handen te geven zodat hij overal aan kan voelen. ●12 weken: bewegingen zullen na deze periode niet meer zo houterig en stijf zijn, maar steeds vloeiender. Daarnaast zal je baby in deze periode de stemgeluiden oefenen. Stimuleer dit door veel te praten met je baby. ●19 weken: je baby gaat steeds beter gebeurtenissen waarnemen, en kan ook steeds beter zelf dingen laten gebeuren met zijn of haar handen. Bijvoorbeeld een speelgoedje laten klinken door ermee te rammelen! ●26 weken: je baby zal beter oorzaak-gevolg relaties kunnen begrijpen en inzien hoe dingen met elkaar in verband staan. Een voorbeeld hiervan is dat je baby leert dat het licht aan gaat als je op een knopje drukt. Hierbij kan ook horen dat je baby begrijpt dat jij weg kan lopen en uit zijn zicht kan zijn, en dat kan voor verlatingsangst zorgen. ●37 weken: rond deze periode zal je baby steeds meer leren denken in categorieën. Zo zal hij de wereld steeds meer kunnen indelen in dieren, speelgoed, kleding enzovoorts. ●46 weken: je baby is al bijna één jaar. Hij zal steeds beter begrijpen dat gebeurtenissen uit verschillende handelingen bestaan. Bijvoorbeeld dat het eten van een bordje puree bestaat uit verschillende stappen. Hierbij is het belangrijk dat je je kindje zo veel mogelijk zelf laat doen, ook al kan het soms een kliederboel worden. Dit kliederen is juist goed voor de ontwikkeling! is juist goed voor de ontwikkeling! Leg je kindje uit wat de stappen zijn die hij aan het doorlopen is. ●55 weken: rond de eerste verjaardag begrijpt je kindje dat een serie van handelingen tot één doel behoren. Zo snapt hij nu dat alle handelingen van het aankleden behoren tot het doel aankleden. Hierdoor helpt je kindje ook steeds beter mee met alle dagelijkse handelingen.

    Merk jij het altijd erg als je baby weer een sprongetje doormaakt? Hoe ga je daarmee om? Laat het weten in een comment!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard