Wat is een Blessing Way ceremonie?
De Blessing Way vindt zijn oorsprong in een oud-Indiaanse Navajo traditie. Dit is een pre-geboorte ceremonie waarbij de overgang van het vrouw zijn naar het moederschap wordt gevierd, en de geboorte van de baby en de bevalling wordt gezegend door alle aanwezigen. Echter draait het vooral om het vieren van de aankomende moeder en het moederschap, in tegenstelling tot de babyshower: hierbij draait het vooral om het geven van cadeaus voor de baby.
Lees ook:
Kraamvisite: 8 tips om het gemakkelijk en leuk voor jezelf te houdenVrouwen bij elkaar
Het idee van deze ceremonie is dat er alle dierbare vrouwen van de zwangere samenkomen om de zwangere te ondersteunen in haar reis naar de bevalling en het moederschap. Dat kunnen vriendinnen, familieleden, collega’s en zelfs de zorgverleners zijn. Als de zwangere deze vrouwen maar vertrouwt en zich prettig bij hen voelt. Het is traditioneel niet gebruikelijk om mannen bij de ceremonie te hebben, maar van je partner, vader of andere mannen die erg dichtbij je staan is het begrijpelijk als je hen er ook bij wilt hebben.
Lees ook:
Hormonen tijdens de bevalling op een rijtjeJe kunt de ceremonie indelen zoals je zelf wenst, maar meestal staan er verschillende dingen centraal, zoals:
- Verwennerij: vaak wordt de zwangere in de watten gelegd tijdens de ceremonie, bijvoorbeeld met massages, of een lekker voetenbad met etherische oliën of magnesiumvlokken.
- Versieringen: versieringen zoals bloemenkransen worden tijdens de ceremonie vaak gemaakt en neergelegd, ter ere van de zwangere. Lampjes, kaarsjes en lampionnen kunnen ook bijdrage aan een sfeervolle ceremonie. Als de zwangere een thuisbevalling heeft, kan ze deze versieringen laten staan of hangen, als herinnering aan jullie steun.
- Bodypaint: Je kunt er ook voor kiezen je zwangere buik te laten beschilderen met een kleine schilderingen van alle aanwezigen. Of je kunt je buik laten versieren met henna. Zo wordt je buik een prachtig kunstwerk!
- Vrouwencirkel: Iedere vrouw vertelt een eigen ervaring vanuit het vrouw-zijn tijdens de ceremonie. Dat kunnen bevallingsverhalen zijn, rondom het moederschap, relaties maar ook andere onderwerpen. Het delen van dit soort ervaringen is erg verbindend, helend en vaak inspirerend voor de zwangere.
- Geboorte-altaar: iedereen kan een betekenisvol cadeautje geven om zo een geboorte-altaar in te richten voor de zwangere. Dat kan bijvoorbeeld een beeldje, een steen, kaarsje, foto of ander betekenisvol object zijn waarmee je je steun wilt betuigen aan de zwangere.
- Samen eten: de Blessing Way is uiteraard ook een goede gelegenheid om samen te genieten van lekker eten. Leuk is om iedere gast iets kleins mee te laten nemen, om alles samen te eten. Uiteraard afgestemd op het voedingspatroon van de zwangere!
Lees ook:
Wat je als partner wel en niet moet zeggen en doen tijdens de bevallingBlessing Way organiseren
Meestal duurt een Blessing Way 2,5 tot 4 uur, afhankelijk van het aantal activiteiten en aantal aanwezigen. Maar het kan ook gerust een halve dag duren, als jullie ook uitgebreid gaan lunchen bijvoorbeeld. Meestal vindt het plaats in het huis van de zwangere, op een afgehuurde plek of in het huis van degene die het organiseert. De meeste Blessing Way ceremonies vinden plaats rond de 33 weken zwangerschap, maar iets daarvoor of daarna is ook prima.
Lees ook:
De doula: zo sta je er niet alleen voor