1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De bevalling: wat je als partner wel en niet moet zeggen en doen

    Gepubliceerd op: 4-4-2020Bewerkt op: 3-15-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-4-2020Bewerkt op: 3-15-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De eerste weeën komen op gang en voor je het weet is de bevalling begonnen. Negen maanden lang heb je gewacht en dan is het eindelijk zover. Het is een moment waar iedere ouder naar uitkijkt: de geboorte. Hierna kun je eindelijk je baby zien en vasthouden, maar eerst moet je nog bevallen. Dit is het moment van waarheid, want hoe reageert jouw partner tijdens de bevalling?

    Weeën en ontspanning

    Een bevalling is intensief en vergt veel van een vrouw. De weeën zorgen voor ongemak en pijn. Het is daarom belangrijk dat je niet afgeleid wordt en je zoveel mogelijk kan ontspannen. Hierdoor gaat het hormoon endorfine stromen. Dit zorgt ervoor dat je nog meer gaat ontspannen. Dit bevordert vervolgens weer het hormoon dat verantwoordelijk is voor de weeën: oxytocine. Hoe meer ontspannen je bent, hoe meer weeën je krijgt en hoe soepeler de bevalling kan verlopen. Wat kan jouw partner doen om te helpen en wat juist niet?

    Wat je partner juist niet moet doen tijdens de bevalling

    Vanaf nu richten we ons op de partner, het kan geen kwaad als je partner deze tips en tricks even doorleest. Het kan veel irritatie aan jouw kant voorkomen en dat is iets wat je niet kan gebruiken tijdens je bevalling.

    Ligt je vrouw te bevallen? Dan zijn er een aantal dingen die je absoluut niet moet doen en zeggen tijdens de bevalling.

    Weggaan tijdens het persen

    Is het moment van persen eindelijk aangebroken? Hoe nodig je misschien ook naar het toilet moet: houd het op. Echt. Het kan eerst een hele tijd lijken te duren en dan kan het opeens heel snel gaan. Blijf er dus bij, anders mis je straks de geboorte van je eigen baby. Moet je per se even weg? Kom dan zo snel mogelijk terug. Het mag dan druk zijn in de kamer, maar jouw aanwezigheid is onmisbaar. Jij bent haar steun en toeverlaat. Je vrouw heeft je écht nodig, zelfs als dat misschien even niet zo voelt.

    Eten tijdens de bevalling

    De kans is groot dat je vrouw het je niet in dank afneemt als je in haar bijzijn iets gaat eten. Daarnaast kan ze ook heel misselijk worden van de geur. Het is belangrijk om te eten zodat je genoeg energie hebt om haar te ondersteunen, maar doe dit buiten de kamer. Vergeet niet om naderhand je tanden te poetsen of een pepermuntje te nemen zodat je fris ruikt. Ook als je al hebt gegeten, kan de geur te veel zijn voor haar.

    Klagen tijdens bevalling

    De pijn van de weeën en het persen zijn onbeschrijflijk. Een bevallende vrouw die je hand fijnknijpt kan misschien pijnlijk zijn, maar dit is niet te vergelijken met wat zij op dit moment doorstaat. Doe je ringen af en houd gewoon even vol. Vat het niet persoonlijk op als ze scheldt, je wegduwt of naar je schreeuwt. Vraag ook niet hoe lang het nog gaat duren. Een bevalling duurt voor jou misschien lang, maar voor je vrouw duurt het nog veel langer.

    Wat je nog meer moet weten als partner? Je leert het in onze 'Snelcursus voor de partner', deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    Alles online delen

    Ga geen foto’s delen tijdens de bevalling en zet niet alles direct online. Tenzij jullie van tevoren hebben afgesproken om alles vast te leggen, is dit wel het laatste waar een vrouw op zit te wachten. Natuurlijk ben je enthousiast en waarschijnlijk wil je al jouw vrienden laten weten hoe het verloopt. Wacht hiermee tot alles voorbij is en zij hier zelf over kan beslissen. Laat haar zelf de details delen wanneer zij dat wil en zet niet alles al online.

    Bepalen hoeveel pijn zij heeft

    Let goed op wat je tegen haar zegt terwijl ze aan het bevallen is. Een wee op de monitor lijkt misschien klein, maar je hebt geen idee hoe het voelt. Jij kunt niet bepalen hoeveel pijn zij heeft. Zwak het dan ook niet af. Misschien had je zus of moeder minder pijn of ging het bij hen sneller. Weet dat geen enkele bevalling te vergelijken is. Prijs je vrouw liever hoe goed ze het heeft gedaan en hoe ongelofelijk sterk ze is.

    Hoe kan je partner je helpen tijdens de bevalling?

    Er zijn dus een aantal dingen die je tijdens het bevallen beter kunt vermijden. Hoe kun je dan wel iets voor haar betekenen? Hoe kun je haar helpen? Gelukkig zijn er genoeg manieren om haar te ondersteunen wanneer ze aan het bevallen is.

    Maak het comfortabel

    Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je vrouw zich zoveel mogelijk op haar gemak voelt? Zorg ervoor dat de omgeving rust uitstraalt en er geen afleiding is. Geen televisie die aanstaat dus, of een telefoon die continu afgaat. Dim de lichten of laat juist de gordijnen open. Vraag haar wat ze prettig vindt en wat ze nodig heeft.

    Blijf ontspannen en rustig

    Tijdens de bevalling is het belangrijk dat je rustig en ontspannen blijft. Het komt allemaal erg dichtbij nu, maar schiet niet in de stress. Jouw spanning kan haar namelijk beïnvloeden. Het laatste wat ze nodig heeft, is extra gestress en paniek van haar partner. Hoe ontspannener zij is, hoe sneller jullie je baby in jullie armen kunnen sluiten.

    Verduidelijking

    Heb je iets niet helemaal begrepen of even gemist? Dat is helemaal niet erg. Je kunt niet alles direct begrijpen en zeker in een situatie als deze verloopt alles in sneltreinvaart. Vraag of het even herhaald kan worden en of ze het nog een keer kunnen uitleggen.

    Help waar kan

    Jij bent haar rechterhand, jij weet als geen ander hoe ze kijkt als ze boos is, iets haar dwarszit of haar totaal niet zint. Gebruik dit in je voordeel, juist nu! Op een gegeven moment komt misschien niet alles meer helemaal bij haar binnen. Geef het aan de verloskundige door als je merkt dat ze iets niet fijn vindt of herhaal wat er gezegd werd.

    Motiveer en steun haar

    Jij bent haar steun en toeverlaat. Er kan een moment komen dat het haar even te veel wordt. Zwak niet af waar ze momenteel doorheen gaat, maar motiveer haar. Fluister lieve woordjes, streel door haar haren en herinner haar eraan om goed te blijven ademen. Vraag of je iets voor haar kunt doen. Veeg het zweet van haar hoofd en hals weg met een washandje en help haar een paar slokjes water te drinken. Door haar te laten zien dat jij voor haar klaarstaat, wordt het net even iets makkelijker. Het is zwaar genoeg, probeer haar zoveel mogelijk te ondersteunen waar mogelijk. Alleen jij kunt dat.

    Wat je nog meer moet weten als partner? Je leert het in onze 'Snelcursus voor de partner', deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard