1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Clusteren tijdens borstvoeding

    Gepubliceerd op: 7-22-2022Bewerkt op: 2-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-22-2022Bewerkt op: 2-21-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Met een jonge baby kan het voorkomen dat hij of zij op sommige momenten op de dag extra veel borstvoeding wilt en onrustig drinkt, wat clusteren wordt genoemd. Je baby kan dan langer of vaker willen drinken aan de borst, vaak op een onrustige manier. Waar komt dat clusteren bij borstvoeding vandaan?

    Clusteren, wat is dat?

    Sommige baby’s hebben soms de behoefte om op een bepaalde moment van de dag extra veel te drinken aan de borst en bij je te zijn, vaak aan het einde van de dag. Je baby wil niet alleen je borsten helemaal leegdrinken, maar ook gewoon lekker dichtbij je zijn. Je baby dichtbij je houden en borstvoeding geven is vaak de enige manier om hem of haar rustig te houden.

    Ook baby’s die flesvoeding krijgen kunnen de behoefte hebben aan clusteren. Het gaat dan niet om de borst, maar om de nabijheid bij mama (of papa) en het vervullen van de zuigbehoefte. Toch kan het je baby dan ook goed doen een extra beetje voeding te geven met extra pauzes.

    Waarom clusteren?

    Clusteren heeft gelukkig ook een functie, wat alles te maken heeft met de aanmaak van moedermelk. Moedermelk wordt namelijk aangemaakt onder invloed van prolactine, en de productie daarvan is het hoogst in ruststand: ‘s nachts en vroeg in de morgen dus. Je baby weet dus precies het juiste moment te kiezen om de melkproductie op peil te houden, vandaar dat de clustermomenten vaak in de namiddag of avond zijn. Zo zorgt je baby er dus voor dat je melk blijft aanmaken en hij een goede voorraad heeft voor ‘s nachts.

    Daarnaast geeft clusteren veel geborgenheid en rust voor je baby, door het zuigen en het huid-op-huid contact tijdens de borstvoeding. Het laat je kleintje weten dat jij beschikbaar bent om hem liefde, aandacht en de borst te geven. Borstvoeding zorgt daarnaast voor de aanmaak van oxytocine, wat je baby en jou een gevoel van rust geeft. Een fijn momentje dus om samen te hechten.

    Lege borsten bij clusteren?

    Je kunt misschien tijdens zo’n lange borstvoedingssessie voelen alsof je borsten compleet leeg zijn gedronken en je niks meer over hebt. Dat is echter niet waar: je borsten zijn nooit helemaal leeg en er wordt snel genoeg weer melk aangemaakt om je borsten volledig te vullen. Clusteren betekent ook niet dat je baby niet genoeg melk uit je borsten krijgt. Als je toch twijfelt over je melkproductie, kun je contact opnemen met een lactatiekundige.

    Clusteren of regeldagen?

    Je denkt wellicht ook gelijk aan regeldagen als je denkt aan clusteren. Bij regeldagen is het zo dat je baby een paar dagen achter elkaar meer borstvoeding vraagt dan normaal, omdat je baby op die momenten extra aan het groeien is en daardoor meer melk nodig heeft. Door dan vaker te drinken, wordt de melkproductie gestimuleerd en blijft je baby voorzien in zijn behoefte. Na die paar dagen gaat de behoefte van je baby weer terug naar ‘normaal’. Voeden op verzoek is dus de oplossing bij zowel clusteren als regeldagen.

    Alles weten over borstvoeding? Dat kan met onze borstvoedingscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard