1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  COVID-vaccinatie voor zwangeren

  Verloskundigenpraktijk Careforyou2

  , 23 april 2021 14:45Laatste update op: 25 april 2021 12:43

  Nieuw advies vanuit de beroepsgroep over het vaccineren tijdens de zwangerschap.

  Beste zwangeren en partners,

  Nu het vaccineren tegen COVID-19 steeds meer gaat opschieten, krijgen wij ook vaker vragen over het wel of niet vaccineren tijdens de zwangerschap. Recent is er een nieuw advies uitgebracht door de NVOG (Nederlandse vereniging voor obstetrie & gynaecologie) rondom het vaccineren bij vrouwen met een kinderwens, zwangerschap en vlak na de bevalling. De belagrijkste standpunten hieruit luiden:

  • De werkgroep adviseert gezonde zwangere vrouwen wel routinematig te vaccineren wanneer ze volgens de landelijke vaccinatiestrategie daarvoor in aanmerking komen.

   Bij voorkeur wordt de de vaccinatie na het 1e trimester gegeven, vooralsnog is er echter geen bezwaar tegen vaccinatie in het 1e trimester. Toediening in deze fase van de zwangerschap lijkt ook veilig. De werkgroep spreekt haar voorkeur uit om bij zwangere vrouwen en in het kraambed de vaccinatie met één van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) uit te voeren. De werkgroep is van mening dat vaccinatie kan plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

  • De werkgroep adviseert met nadruk aan vrouwen met onderliggende ernstige ziekten die volgens de landelijke vaccinatiestrategie voor vaccinatie in aanmerking komen, zich te laten vaccineren, omdat de voordelen hiervan opwegen tegen de mogelijke nadelen van vaccinatie. Wanneer je twijfelt of dit betrekking heeft op jouw gezondheid adviseren we om contact op te nemen met een van de verloskundigen. Wij denken graag met je mee!

   Meer informatie is te vinden via: https://www.knov.nl/serve/file/knov.nl/knov_downloads/3714/file/Standpunt_Vaccinatie_tegen_COVID-19_rondom_zwangerschap_en_kraambed_versie_22_april_2021_def.pdf

   Bij vragen mag je natuurlijk altijd even contact opnemen met de praktijk!

   Tot snel! Team Careforyou2

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard