Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Start Centering Pregnancy

Verloskundigcentrum Calamaris

, 25 August 2021 16:59Laatste update op: 26 September 2021 15:33

Centering Pregnancy is een andere vorm van prenatale zorg. In plaats van individuele zwangerschapscontroles kun je kiezen voor bijeenkomsten met een groep van 8 tot 12 zwangeren met een vergelijkbare zwangerschapsduur. De begeleiding wordt gedaan door 1 vaste verloskundige en een vaste co-begeleider. Op 4 Oktoer gaan we weer starten met een nieuwe groep!

Bijeenkomsten

De bijeenkomsten duren ongeveer twee uur en er zal naast de controle van je bloeddruk en de groei van je kindje ook tijd zijn voor:

 • voorlichting
 • het uitwisselen van kennis en ervaringen
 • informatie over je gezondheid tijdens de zwangerschap
 • het stimuleren van onderlinge ondersteuning

In totaal zijn er 10 geplande bijeenkomsten, negen tijdens je zwangerschap en de tiende als alle baby’s van de groep geboren zijn. Tijdens het eerste half uur van de bijeenkomst doen we de medische controles. Dat wil zeggen dat je zelf je bloeddruk en gewicht meet en noteert in je dossier. De verloskundige voert het uitwendig onderzoek uit: ze voelt aan je buik en luistert naar het hartje van de baby. Daarna bespreken we in de groep een aantal onderwerpen die aansluiten bij de fase van de zwangerschap. Het intakegesprek, de echocontroles en de wekelijkse controles vanaf 36 weken zullen individueel zijn. Bij deze individuele controles maak je kennis met de andere verloskundigen.

Centering Pregnancy

Van deze vorm van zorg is wetenschappelijk bewezen dat het een positief effect heeft op de gezondheid van moeder en kind. Onderzoek wijst uit dat Centering Pregnancy leidt tot minder vroeggeboortes. Daarnaast zijn vrouwen beter geïnformeerd over de zwangerschap, beter voorbereid op de bevalling en meer tevreden over de gegeven zorg.

Voordelen van Centering Pregnancy

Binnen Centering hebben we, naast de controle van je zwangerschap, nog anderhalf uur de tijd om verschillende onderwerpen samen te bespreken. In vergelijking met een reguliere controle heb je meer tijd om informatie te ontvangen en te delen met elkaar. Zwangeren geven aan dat zij het als waardevol en ondersteunend ervaren om met elkaar ervaringen uit te wisselen, tips van elkaar te krijgen en ideeën op te doen. Alle bijeenkomsten zijn vooraf bekend en kun je dus ruim tevoren inplannen in je agenda. We zullen met de groep bespreken hoe vaak en wanneer partners mee kunnen komen naar de bijeenkomsten. In overleg met de groep zijn partners altijd welkom voor de controle, het luisteren van het hartje en sluiten zij aan bij de bijeenkomst over de bevalling.

Interesse?

Ben jij op 04 Oktober tussen de 9 en 15weken zwanger en na het lezen van dit bericht enthousiast geworden? En wil je deelnemen? Stuur een email

Data

1 04 Oktober 2021 09.00u-11.00u

 1. 01 November 2021
 2. 29 November 2021
 3. 27 December 2021
 4. 24 Januari 2022
 5. 07 Februari 2022
 6. 21 Februari 2022
 7. 07 Maart 2022
 8. 21 Maart 2022

De bijeenkomsten vinden plaats op Maandagochtend van 09.00u-11.00u. De 10e bijeenkomst plannen we als iedereen bevallen is.

Twijfel je over deelname?

Meldt je aan en doe mee om het gewoon te ervaren. Pas dan weet je of het bij je past of niet! Bevalt het toch niet na 1 of 2 bijeenkomsten? Dan plan je gewoon weer een reguliere zwangerschapscontrole in.

Ben je onder controle van de gynaecoloog? Ook dan kun je deelnemen! De medische controles zullen dan alleen niet door ons verricht worden, daarvoor bezoek je de gynaecoloog in het ziekenhuis.

 • Magazine

 • Mijn week

 • Zoeken

 • Dashboard