Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Corona-vaccinatie

Verloskundigcentrum Calamaris

, 9 June 2021 16:40Laatste update op: 9 June 2021 16:56

Wellicht heb jij hem al ontvangen of valt hij binnenkort op je deurmat? De brief van het RIVM waarin staat dat je je kunt laten vaccineren tegen COVID19. Je bent zwanger en er komen vele vragen in je op: wel of niet vaccineren?

De werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg adviseert in het standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en bevalling zwangeren zich te laten vaccineren met een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna). Dit standpunt is herzien. Eerder werd nog geadviseerd alleen kwetsbare zwangeren zich te laten vaccineren, maar uit grootschalig onderzoek onder andere in de Verenigde Staten blijkt dat vaccinatie geen noemenswaardige bijwerkingen geeft.

In welke periode van de zwangerschap kan vaccinatie plaatsvinden? Indien vaccinatie tijdens de zwangerschap wenselijk is, dan wordt er bij voorkeur na de eerste drie maanden gevaccineerd, hoewel men er nu vanuit gaat dat ook vaccineren in de eerste drie maanden zou kunnen. Toekomstige studies moeten deze veiligheid nog definitief bevestigen.

Het is niet verplicht je te laten vaccineren. De keuze is uiteraard aan jezelf. Belangrijk is om je goed te informeren.

Lees hier het standpunt Vaccinatie

De keuzehulp Vaccineren kan je helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona.

Als ik niet gevaccineerd wil worden tijdens mijn zwangerschap, hoe kan ik het risico verminderen om besmet te raken met het coronavirus? Om het risico te verminderen om besmet te raken met het coronavirus gelden de algemene adviezen: werk thuis, vermijd drukte, was je handen regelmatig, houd 1.5 m afstand, draag een mondkapje in openbare ruimtes.

Mag ik gevaccineerd worden tijdens het geven van borstvoeding? De vaccinatie kan plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven. De veiligheid lijkt hiervan gewaarborgd omdat niet wordt gevaccineerd met een “levend virus”. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust op het spreekuur. Of indien dit voor je gevoel nog te lang duur..neem dan telefonisch contact op.

Team Calamaris

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard