1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Borstvoeding geven als je zwanger bent, kan dat?

    Gepubliceerd op: 5-7-2021Bewerkt op: 2-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-7-2021Bewerkt op: 2-21-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Geef je nog borstvoeding aan je kind terwijl je zwanger bent van een nieuwe baby? Dat kan voor best wat uitdagingen zorgen, alhoewel het voor sommige moeders makkelijker is dan anderen. Gelukkig mag het wel gewoon, maar de volgende dingen zijn wel handig te weten als je nog de borst geeft tijdens de zwangerschap.

    Zwanger en borstvoeding aan het geven, kan dat?

    Het komt best vaak voor: je geeft nog de borst aan je dreumes of peuter en je bent in verwachting van een volgende baby. Het is voor te stellen dat je je oudere kind dan niet natuurlijk de borst ontzeggen, alhoewel sommige vrouwen wel ervoor kiezen gelijk te stoppen met de borstvoeding vanwege bijvoorbeeld pijnlijke tepels.

    Wellicht vraag je je af of het geven van borstvoeding tijdens een zwangerschap invloed heeft op de melkproductie voor je pasgeboren baby over een aantal maanden, en of je lichaam het wel aankan. Het antwoord hierop is: het kan allemaal absoluut geen kwaad, tenzij je verloskundige of gynaecoloog anders heeft geadviseerd. Maar het kan wel voor wat uitdagingen zorgen. De volgende informatie en tips zullen je helpen!

    Verlies van interesse in borstvoeding door kind

    Vaak komt het voor dat een dreumes of peuter zelf al stopt met moedermelk drinken tijdens je zwangerschap, omdat de melkproductie onder de invloed van zwangerschapshormonen wat kan teruglopen. Als je productie al wat minder was, kan je productie helemaal opraken en is je kindje vanzelf niet meer geïnteresseerd. Dat wil niks zeggen over je melkproductie zodra de baby geboren wordt.

    Daarnaast gaat de moedermelk iets anders smaken tijdens de zwangerschap, en dat kan je kindje minder lekker gaan vinden, waardoor ze soms ook interesse verliezen en stoppen. De laatste weken van je zwangerschap verandert de borstvoeding in colostrum, wat sommige kinderen niks vinden.

    Soms vinden kinderen het niet erg om aan de borst te blijven sabbelen, ookal komt er nauwelijks meer melk uit. Dat wordt ook wel droogdrinken genoemd. Dat kan zorgen voor een gevoel van hechting en geborgenheid bij de moeder. Als je kindje de hele zwangerschap ‘droog’ doordrinkt, kan het zijn dat de melkproductie in het derde trimester weer wat meer op gang komt.

    Ongemakken bij borstvoeding tijdens de zwangerschap

    Pijnlijke tepels komen vaak voor tijdens de zwangerschap, en het is dan ook niet zo gek als je helemaal klaar bent met borstvoeden tijdens de zwangerschap omdat het gewoon ontzettend pijn doet. Als je er dan mee besluit door te gaan, is het echt puur om de voedingsbehoefte en hechtingsbehoefte van je kindje te voorzien. Anders kan je ook overwegen de borstvoeding te gaan afbouwen. Praat erover met je kind en leg het zo duidelijk mogelijk uit, en als het gaat om een momentje van ‘contact’ met mama, zoek dan een andere activiteit waarbij jullie dagelijks samen een intiem momentje kunnen hebben, zoals met het lezen van een boekje of knuffelen.

    Je kunt tijdens het voeden tijdens de zwangerschap ook last krijgen van harde buiken, vooral aan het einde van de zwangerschap. Dat komt doordat borstvoeden zorgt voor de aanmaak voor oxytocine, wat ook voor weeën zorgt. Dat kan geen kwaad bij een gezonde zwangerschap. Als er risico is op vroeggeboorte of een andere reden gegeven door je verloskundige of gynaecoloog, dan kan worden geadviseerd de laatste periode te stoppen met borstvoeden.

    Voedingsstoffen voor je baby, kind en jezelf

    Als je zwanger bent én je kindje borstvoeding geeft, doet je lichaam er ten eerste alles aan om je baby in je buik goed te laten groeien via de voedingsstoffen via de placenta. Daarnaast zal je lichaam voedingsstoffen aanmaken voor de moedermelk die je nog aan je kindje geeft. Wat dan overblijft, krijg je zelf. Het is in dit geval dus extra belangrijk goed op je eigen gezondheid te letten en voldoende en gezond te eten. Ook supplementen kunnen een optie zijn, in overleg met je zorgverlener.

    Tandemvoeden

    Heeft je kindje nooit interesse verloren in de borst tijdens je zwangerschap, en wil hij ook nog vrolijk doordrinken nu de baby er is? Dat noemen we tandemvoeden, je voedt dan twee kinderen tegelijk. Je baby gaat dan altijd voor, want hij is nog volledig afhankelijk van jouw moedermelk, terwijl het voor je oudere kindje enkel aanvullende voeding is. Misschien draagt het nog maar iets nihils bij aan het voedingspatroon van je kleine, en is het meer voor de nabijheid.

    Laat je baby dan altijd eerst drinken. De melk die vlak na de bevalling wordt aangemaakt is afgestemd op je baby: eerst is dat colostrum, en daarna gaat het over in rijpe moedermelk. De colostrum zal niet opraken, dus je oudere kind mag na de baby gerust drinken. Wanneer je na een paar dagen last krijgt van stuwing is het wel een goed idee om eerste je oudere te laten drinken, zodat het daarna voor je baby gemakkelijker is en er niet zo’n harde stroom uitkomt. De samenstelling van de moedermelk bij tandemvoeden is afgestemd op je baby, maar zal in hoeveelheid worden afgestemd op twee kindjes. Of je hiervoor wilt gaan of niet, is een erg persoonlijke keuze.

    Alles weten over borstvoeding? Dat kan met onze borstvoedingscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard