1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Waarom niet alle baby’s huilen na de geboorte

    Gepubliceerd op: 4-17-2020Bewerkt op: 6-3-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-17-2020Bewerkt op: 6-3-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Baby's huilen toch direct na de geboorte? Tenminste, dat zien we altijd in films en op televisie. Daarom denken veel mensen dat het normaal is dat een baby huilt na de bevalling. Als een baby direct na de geboorte huilt, is dit een teken dat de longen goed werken. Maar hoe zit dat precies? En is een niet-huilende baby reden tot paniek?

    Waarom huilen baby's na de geboorte?

    Als de baby nog in de buik zit zijn de longen van de baby gevuld met vruchtwater. Doordat de moeder perst komt er druk op de borstholte van de baby te staan, waardoor een deel van dat vruchtwater uit de longen wordt geperst. Het andere deel van het vruchtwater wordt door de longen opgenomen en door het lichaam afgevoerd.

    Baby ademhalen na de geboorte

    Als het hoofdje is geboren duurt het ongeveer 10 tot 20 seconden voordat de ademhaling op gang komt. Bij de bevalling stijgt het koolzuurgehalte in het bloed en de ademhalingsorganen worden geprikkeld om zuurstof binnen te halen. Daardoor gaan baby’s schreeuwen. De ademhaling komt op gang doordat er druk op het hoofdje komt te staan en doordat er minder bloed door de navelstreng stroomt. Maar ook doordat de temperatuur buiten de warme baarmoeder lager ligt.

    De borstspieren en het middenrif van de baby komen in beweging en hij zuigt zijn longen vol met lucht; hij ademt! En hij huilt vervolgens. Alhoewel, niet alle baby’s huilen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er iets mis is.

    Redenen waarom sommige baby’s niet huilen na de geboorte

    Volgens een gynaecoloog zijn er een aantal dingen die ervoor zouden kunnen zorgen dat je baby niet meteen huilt na de geboorte, namelijk:

    • Soms is een baby gekalmeerd door pijnmedicatie die de moeder toegediend heeft gekregen tijdens de bevalling. Dit kan via het bloed bij de baby terechtkomen waardoor je baby gekalmeerd is en niet (direct) huilt.
    • Als er iets om het nekje van de baby heeft gezeten, bijvoorbeeld de navelstreng. Hierdoor heeft de baby te weinig zuurstof binnen gekregen, waardoor hij minder lucht heeft om te huilen.
    • Als de moeder lang heeft moeten persen kan het ook zijn dat de baby zuurstoftekort heeft gehad. Hierdoor kan hij ook te weinig lucht hebben om te huilen.

    Huid-op-huidcontact na de geboorte

    Of, hoe veel en hoe hard de baby huilt na de geboorte heeft ook te maken met de hele geboortesituatie. Als de bevalling snel gaat en de baby direct na de bevalling huid-op-huid contact hebben met de moeder zal de baby minder huilen. Dit komt omdat de baby dan is getroost en zich veilig voelt. Als de baby direct mee moet met artsen voor onderzoek en dus niet eerst bij de moeder kan liggen, zal dit de baby gefrustreerd raken en daardoor waarschijnlijk harder huilen.

    De huiltjes van je baby herkennen

    Huilen na de geboorte kan verschillende redenen hebben. Maar daarnaast heeft je baby meer verschillende soorten ‘huiltjes’. Bijvoorbeeld als je baby honger heeft, als je baby zich niet op zijn gemak voelt, als hij moe of overprikkeld zijn of als hij graag vastgehouden wil worden. Die verschillende huiltjes kun je leren herkennen. Leer jezelf de Dunstan Babytaal aan! Deze taal is gebaseerd op de klanken van je baby tijdens het huilen en ontdekt door de Australische Priscilla Dunstan.

    Ging jouw baby direct na de geboorte huilen? Deel je ervaring in de comments.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard