Thuis of in het ziekenhuis bevallen?
Veel ouders stellen tijdens de zwangerschap een bevalplan op, waar onder andere in staat waar je wilt bevallen. Thuis of toch in het ziekenhuis? Het belangrijkste is dat je bevalt waar jij je het veiligst voelt, en dat je natuurlijk het advies of de medische indicaties van je verloskundige opvolgt. Maar wat kost een bevalling eigenlijk, thuis en in het ziekenhuis?
Lees ook:
Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling: wat zijn de voor- en nadelen?Kostenplaatje bevalling
Een zwangerschap brengt een hoop financiële veranderingen met zich mee. Al die babyspullen, geboortekaartjes, babykleertjes en je eigen zwangerschapskleding. De bevalling valt nog hartstikke mee vergeleken met de hele babyuitzet die je in huis moet halen, want de bevalling wordt gelukkig grotendeels vergoed door je basisverzekering. Dat is erg fijn geregeld in Nederland!
Zaken dieook uit je basisverzekering worden vergoed zijn bijvoorbeeld afspraken bij de verloskundige, echo's, de NIPT test en de kraamzorg. De meeste kosten die je maakt rondom je zwangerschap en bevalling vallen niet onder je eigen risico.
Ook een thuisbevalling wordt vergoed door je basisverzekering, net als een ziekenhuisbevalling met medische indicatie. Dat betekent dat je een medische reden hebt om in het ziekenhuis te moeten bevallen. Heb je geen medische indicatie maar wil je toch graag een ziekenhuisbevalling? Dat heet een poliklinische bevalling en dat wordt gedeeltelijk vergoed door je verzekering. Je moet dan zelf een bijdrage betalen voor het gebruik van de verloskamer. Je verzekering betaalt maximaal € 246 aan ziekenhuiskosten per dag, alles daarboven moet je zelf betalen. Een poliklinische bevalling (ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie) is dus het duurst.
Tip: Ga goed voorbereid de bevalling tegemoet met de bevalcursus en cursus Hypnobirthing, deel van het online cursuspakket.
Aanvullend verzekerd
Veel zaken rondom je zwangerschap en na de bevalling worden niet vergoed door de basisverzekering. Je kunt dan een aanvullende verzekering afsluiten om die zaken toch vergoed te krijgen. Je kunt dan denken aan lactatiekundige zorg, zwangerschapscursussen of verlengde kraamzorg. Het je geen aanvullende verzekering, dan zal je dit soort dingen zelf moeten betalen als je daar behoefte aan hebt.
Lees ook:
6x feiten over de thuisbevalling