1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Voor wie is HypnoBirthing® en wanneer start je?

  Gepubliceerd op: 2-4-2019Bewerkt op: 3-20-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-4-2019Bewerkt op: 3-20-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Hypnobirthing Nederland - Vereniging voor HypnoBirthing®
  Voor zwangere vrouwen die zich goed voor willen bereiden op de geboorte. Ook als je al eerder bent bevallen en dat je is tegen gevallen kan HypnoBirthing® een goede voorbereiding bieden. De cursus is geschikt en aan te raden voor iedereen die zwanger is.

  Wanneer HypnoBirthing®

  Er zijn veel vrouwen die tegen de bevalling opzien, maar ook vrouwen die simpelweg op zoek zijn naar een kalme, makkelijker geboorte-ervaring. Het is een ideale cursus als je angst voelt wanner je aan de bevalling denkt, want je leert van je angst af te komen. Vaak verwijzen verloskundigen in zulke gevallen specifiek door naar HypnoBirthing®. Maar het is net zo goed een ideale voorbereiding als je niet bang bent voor de geboorte maar je gewoon graag goed wil voorbereiden en wil weten wat je te wachten staat. Of gewoon graag de touwtjes in handen hebt.

  Als je in verwachting bent en je wilt voorbereiden op de bevalling, is dit dus wat voor jou. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en word je niet snel overvallen door een gevoel van onmacht of het verliezen van controle. Als je in je kracht gezet wilt worden, wilt weten wat er gebeurt tijdens een geboorte thuis, in een geboortecentrum of een ziekenhuis, en dus goed voorbereid wilt zijn, past deze cursus goed bij je. HypnoBirthing® zorgt ervoor dat jullie de regie houden en zelf keuzes kunnen maken als het moment daar is. Je bent niet meer overgeleverd aan wat de mensen om je heen vinden en willen.

  Wat is het niet en wat is het wel?

  HypnoBirthing® gaat NIET over het afslaan van medische pijnbestrijding. Het gaat over je lichaamseigen pijnbestrijding inzetten en je lichaam de ruimte geven haar werk te doen.
  Zo zien we dat vrouwen veel minder vaak om medische pijnbestrijding vragen. Je eigen endorfines zijn vele malen sterker dan ziekenhuis pijnstilling en als je weet hoe je ze in kan zetten, heb je meestal weinig, geen of draagbare pijn.

  Het gaat WEL over jezelf voorbereiden en informatie vergaren. Zoek dus uit welke methoden van medische pijnbestrijding voor jou beschikbaar zijn. Zo weet je ook waar je uit kan kiezen, mocht je dat willen.

  Het is GEEN zweverig verhaal met een vaag idee. Het is WEL concrete informatie en oefeningen, die je op jezelf kunt afstemmen zodat het voor jou goed voelt. Dat je nog niet begrijpt hoe of waarom het werkt, betekent nog niet dat het zweverig is. Laat het je eerst uitleggen en beslis dan wat je ervan denkt.

  Gevoelig

  Als ik pijnlijke menstruaties ervaar, ben ik dan extra gevoelig en wordt mijn bevalling dan ook extra pijnlijk?
  Gelukkig niet! Veel vrouwen verwachten dat hun bevalling pijnlijker zal zijn omdat ze een pijnlijke of zware menstruatie hebben. Gelukkig heeft dat niks met elkaar te maken.
  Ten eerste kan je je op een bevalling goed voorbereiden en werken aan het aanmaken van endorfine, je lichaamseigen pijnstiller.
  Ten tweede zijn de twee niet gerelateerd. Er zijn talloze verhalen online te vinden van vrouwen die pijnlijke menstruaties hebben maar makkelijke, ontspannen geboortes hadden.

  Nog meer goed nieuws, bij een hoop vrouwen is de menstruatie na de geboorte een stuk dragelijker en lichter. Overigens is dat niet bij iedereen het geval.

  Wanneer de cursus volgen?

  Tussen de 20 en 32 weken zwanger is het beste moment om een cursus te starten. Als je hebt besloten er een te willen volgen, is het wel raadzaam je meteen in te schrijven, aangezien cursussen vaak snel vol raken.
  Vóór de 20 weken ben je vaak nog niet erg met de bevalling bezig en is de tijd tussen het eind van de cursus en de geboorte ook vrij lang. Voor sommige vrouwen is dat juist fijn, omdat ze genoeg tijd willen hebben om alle oefeningen in hun leven in te bouwen. Kom dan gerust eerder!
  Na 32 weken starten is niet ideaal, omdat een cursus vaak 5 weken duurt en je je dan misschien gehaast gaat voelen. Ben je toch al verder dan 32 weken en ontdek je nu pas dat je toch heel graag een cursus wilt doen, probeer dan nog snel ergens aan te haken of een privécursus op maat te volgen zodat je op tijd klaar bent.

  Een eerste baby komt gemiddeld eigenlijk pas met 41 weken en 3 dagen, dus dat geeft je nog wat meer tijd en ruimte.

  Het is natuurlijk aan jou wanneer je wilt starten. Ben jij iemand die zich liever onderdompelt en in een korte tijd helemaal verdiept in een onderwerp? Of heb je liever rustig de tijd en werkt tijdsdruk niet voor je? Beslis voor jezelf wat jouw ideale moment is om te starten. En houd natuurlijk de startdata van jouw favoriete docent in de gaten.

  Een cursus Hypnobirthing volg je via ons online cursuspakket van 12 cursussen vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard