Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Nederlandse beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD)

BevallingVoorbereidingenExtra ondersteuning voor tijdens en na de geboorte de doula

Extra ondersteuning voor, tijdens en na de geboorte: de doula

ZP® - Magazine

, 4 July 2018 11:22Laatste update op: 20 February 2020 21:42

Een doula biedt niet-medische ondersteuning aan de zwangere en haar partner vooraf, tijdens en na de bevalling.

Wat is een doula?

Een zelfstandig werkende professional met ervaring in het ondersteunen van de zwangere en haar partner met praktische, empathische, niet-medische begeleiding. Je ontmoet je doula meestal een keer of drie tijdens je zwangerschap, afspraken die tussen de 2 tot 3 uur duren. Hierdoor leer je elkaar goed kennen en bouw je een band op; jouw doula kent jouw wensen, zodat ze er 100% voor jou kan zijn vanaf het moment dat de bevalling begonnen is en je extra ondersteuning kunt gebruiken.

Wat doet een doula?

Vooraf
Ze bespreekt vooraf met jullie wat jullie wensen zijn, waar jullie tegenop zien en wat jullie denken nodig te hebben aan ondersteuning. Samen maak je een geboorteplan (nou ja, meer wensen rondom geboorte, want echt plannen kun je natuurlijk niet) zodat je weet waar je aan moet denken, welk vragen je kunt stellen en wat je ongeveer kunt verwachten.

Je spreekt af wie wat doet, hoe jij het beste kunt ontspannen en wanneer je haar kunt bellen als de bevalling begonnen is.

Tijdens de geboorte
Ze komt vanaf het moment dat je de weeën wat zwaarder vindt worden en een extra steuntje kunt gebruiken. Ze helpt je herinneren aan wat je vooraf bedacht had en ondersteunt praktisch met bijvoorbeeld controle houden over je ademhaling, uitproberen van verschillende houdingen, je partner helpen herinneren aan dat hij/zij ook nog moet eten en plassen af en toe.

Ook het bieden van tegendruk bij rugweeën en zorgen dat je duidelijk is wat er gebeurt tijdens het proces en waarom, zijn dingen die we als doula bieden bij de geboorte.

Na de geboorte
Uiteraard komen we op kraambezoek om je baby te bewonderen, maar ook om te zien of je nog vragen hebt en hoe jullie alles ervaren hebben. Meestal volgt na een week of zes een afrondend gesprek om terug te blikken op de geboorte en de begeleiding.

Waarom een doula?

De redenen waarom iemand een doula inhuurt lopen uiteen. Van angst voor het onverwachte of de pijn en een nare eerdere geboorte-ervaring, tot "ik wil weten dat er iemand komt die ook blijft als ik toch kies voor pijnbestrijding of het om andere reden medisch wordt".

Wat veel vrouwen zich niet beseffen, is dat de meeste reguliere verloskundigen, of het nu in het ziekenhuis is of thuis, meerdere vrouwen tegelijk begeleidt. Dat is deels de reden van het bel-lijstje. Dat betekent dat de kans groot is dat zij niet jouw hele bevalling aan jouw zijde staat.

De ontsluitingsfase verschilt enorm per vrouw – bij sommige vrouwen duurt het korter dan gemiddeld, bij anderen langer. Een verloskundige of verpleegkundige heeft niet de tijd bij jou te blijven zitten, omdat ze voor meerdere vrouwen zorgen. Dus veel tijd ben je alleen met je partner in de geboortekamer.

Pas als je tegen de 7-8 cm ontsluiting zit, krijg je vaak extra ondersteuning. Dat terwijl een hoop vrouwen de fase vanaf 4-5 cm, of daarvoor, ook pittig vinden. Op die momenten is de doula er om je die extra steun te geven.

Vooraf kun je nooit weten hoe het proces zal lopen. Dus de ene vrouw zal veel ondersteuning nodig hebben en de andere wil misschien wel graag op zichzelf zijn. Een doula is een vangnet, wat maakt dat er naar jou en je partner geluisterd wordt en er steun voor je is, hoe je deze steun dan ook vorm wilt geven.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard