1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Nederlandse beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD)

  BevallingVoorbereidingenDe doula zo sta je er niet alleen voor

  De doula: zo sta je er niet alleen voor

  ZP® - Magazine

  , 4 maart 2019 12:15Laatste update op: 6 november 2020 11:31

  ‘Ik heb me zo alleen gevoeld tijdens mijn vorige bevalling’…dit horen we vaak als reden van zwangere vrouwen om dit keer een doula in te huren. Als je voor de eerste keer zwanger bent, is eenzaamheid misschien wel het laatste waar je aan denkt.

  Alleen tijdens de bevalling

  Je verwacht van te voren niet dat je tijdens de bevalling veel alleen bent, toch gebeurt het regelmatig dat vrouwen (en hun partner) een tijd alleen zijn tijdens de bevalling. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren in de volgende situaties:

  De verloskundige controleert en vertrekt weer

  Op het bellijstje van de meeste verloskundigen staat bij een eerste kindje dat je mag bellen zodra de weeën om de drie minuten zijn, een minuut lang duren en al een uur aanhouden. Zodra de weeën die intensiteit hebben is de kans dat je begint te ontsluiten/openen groot. Echter vaak als de verloskundige dan komt controleren, is er sprake van geen of 1-2 cm ontsluiting. Het is dan vaak nog te vroeg om naar het ziekenhuis of geboortecentrum te gaan, mocht je daar willen bevallen.

  Dus in de meeste gevallen zal de verloskundige dan zeggen dat je goed op weg bent, de weeën nog iets sterker moeten worden en dat ze over enkele uren weer bij je komt kijken. Ook als je thuis gaat bevallen, is er kans dat je verloskundige tijdens deze fase nog gaat kijken bij een andere vrouw (afhankelijk van het tijdstip van de dag en de drukte).

  De verloskundige draagt de zorg over aan het ziekenhuis

  Er is een aantal situaties waarbij het verloop van de bevalling verder onder medische begeleiding plaats zal vinden. Dat betekent dat je dan niet meer je eigen vertrouwde verloskundige naast je hebt, maar de zorgverleners van het ziekenhuis. Dit kan vlak voor of tijdens je bevalling gebeuren, bijvoorbeeld:

  • Als je zelf graag medische pijnbestrijding wilt (m.u.v. lachgas, dit kan vaak nog wel in het geboortecentrum, niet in het ziekenhuis zelf)
  • Als het kindje in het vruchtwater gepoept heeft (wat niet meteen een spoedsituatie is, maar wel extra controle vraagt)
  • Of als er andere medische indicaties opkomen bij de ontsluitings- of persfase, zoals bijvoorbeeld gebrek aan vordering.

  Dienstwisseling

  Zowel bij de meeste verloskundigen als in het ziekenhuis of geboortecentrum heb je te maken met wisselingen van diensten. Beval je thuis, dan zullen de meeste verloskundigen wel bij je blijven, maar het kan ook zijn dat een collega het overneemt. Dat is een moment dat ze ook even samen zullen zitten om de vorderingen te bespreken. Bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis, met alleen je verloskundige, kan dit soms in de kamer, maar ook dan zullen ze vaak even een overlegmomentje buiten de kamer pakken. Ben je al overgedragen aan het ziekenhuis echter, dan is er tijdens zo’n overdracht bijna niemand bereikbaar. Zowel verpleging als artsen wisselen vaak gelijktijdig en op dat moment is er alleen bij hoge nood personeel in de kamer en komt er niet zomaar iemand als je op het belletje drukt. Afhankelijk van de zorgverleners die je hebt, zal er elke 8, 12 of 24 uur een dienstwissel zijn, waarbij de eerste twee vaker voorkomen dan de laatste. Of verloskundigen ook tijdens de bevalling van dienst wisselen hangt af waar je in de bevalling zit versus wanneer hun dienst officieel afloopt.

  Doula’s bieden continue ondersteuning

  Een doula blijft bij je van begin tot eind. Met een doula aan je zijde hoef je je nooit alleen te voelen. Het kan helpen om al tijdens je zwangerschap met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken of en hoe zij voor continuïteit kunnen zorgen. Dan weet jij waar je aan toe bent en kun je een keuze maken die bij je past.

  Denk er ook over na om jouw wensen in een geboorteplan opnemen, zodat je ook als in het geval van overdracht aan het ziekenhuis snel en overzichtelijk je wensen aan kunt geven. Over een geboorteplan nadenken helpt je ook voor te bereiden op de onverwachte situaties.

  Meer over dit onderwerp:

  • Je bevalling komt dichterbij

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard