1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Vliezen laten breken: wanneer en waarom?

    Gepubliceerd op: 10-2-2023Bewerkt op: 10-21-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-2-2023Bewerkt op: 10-21-2024
    Auteur: Maartje Scheffer(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Als een bevalling niet natuurlijk op gang komt na 41 of 42 weken zwangerschap, is het nodig om de bevalling kunstmatig op gang te brengen. Dat gebeurt onder andere door het breken van de vliezen door je verloskundige. Hoe gaat het breken van de vliezen in zijn werk, en wanneer en waarom wordt het gedaan?

    Vliezen laten breken om de bevalling te leiden

    Het breken van de vliezen, ook wel bekend als amniotomie, is een medische procedure waarbij de verloskundige de dunne zak met vruchtwater die de baby omringt, doorprikt. Deze procedure wordt uitgevoerd met een speciaal instrument dat lijkt op een haaknaald en wordt meestal gedaan als onderdeel van de bevalling om de arbeid te stimuleren of om de voortgang van de bevalling te versnellen.

    Wanneer en waarom worden je vliezen gebroken?

    Het breken van de vliezen wordt meestal gedaan om verschillende redenen:

    1. Om de bevalling op gang te brengen: Als de bevalling niet vanzelf begint, kan het breken van de vliezen worden overwogen om de weeën te stimuleren.

    2. Om de voortgang te versnellen: Soms kan het breken van de vliezen worden overwogen als de bevalling wel is begonnen, maar niet snel genoeg vordert. Door het breken van de vliezen kan de druk op de baarmoederhals toenemen, wat de ontsluiting kan bevorderen.

    3. Om de gezondheid van de baby te beoordelen: In sommige gevallen kan het breken van de vliezen nodig zijn om de verloskundige of arts een beter beeld te geven van de gezondheid van de baby. Dit kan helpen bij het beoordelen van de kleur en helderheid van het vruchtwater, wat belangrijke aanwijzingen kan geven over de conditie van de baby.

    Om je vliezen te kunnen breken, moet je 2 tot 3 centimeter ontsluiting hebben, een zachte baarmoedermond hebben en moet je baby zijn ingedaald.

    Hoe breekt je verloskundige je vliezen?

    Het breken van de vliezen is een eenvoudige medische procedure die veilig is voor de moeder of de baby. Sommige moeders vinden het echter geen fijn gevoel. De verloskundige zal een steriel instrument, dat lijkt op een haaknaald, gebruiken om voorzichtig een kleine opening te maken in de vliezen. Dit resulteert in het vrijkomen van vruchtwater, dat meestal helder van kleur is. Dat gaat gepaard met een warme stroom van water langs je benen, wat niet pijnlijk is. Het proces duurt slechts enkele minuten en kan worden uitgevoerd tijdens een inwendig onderzoek.

    Nadat je vliezen zijn gebroken kun je last krijgen van harde buiken en bloedverlies.

    Bevalling natuurlijk op gang na het breken van de vliezen

    Na het breken van de vliezen kan de bevalling natuurlijk op gang komen, meestal gebeurt dit binnen een paar uur. Het vrijgekomen vruchtwater zorgt ervoor dat de baby dieper in het geboortekanaal komt te liggen, wat de druk op de baarmoederhals verhoogt. Dit kan leiden tot krachtigere weeën en verdere ontsluiting. Veel vrouwen ervaren na het breken van de vliezen een intensivering van de weeën en een versnelling van de bevalling, die indien gewenst thuis kan plaatsvinden.

    Bevalling komt niet op gang na breken vliezen

    Hoewel het breken van de vliezen vaak effectief is om de bevalling te stimuleren, is dit niet altijd het geval. Soms reageert het lichaam van de moeder niet zoals verwacht, en blijven de weeën zwak of onregelmatig. In dergelijke gevallen kan de verloskundige verdere interventie overwegen, zoals het toedienen van kunstmatige oxytocine (een hormoon dat weeën stimuleert) of het gebruiken van een ballonkatheter om de bevalling op gang te brengen. De bevalling moet in dat geval in het ziekenhuis plaatsvinden.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    • group-image
      10 maanden geleden

      Voorbereiding bevalling

      230 leden

    Bron: De Verloskundige
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard