1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Navelstreng melken goed alternatief voor uitkloppen navelstreng bij prematuren

  Gepubliceerd op: 3-6-2020Bewerkt op: 3-9-2020
  ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 3-6-2020Bewerkt op: 3-9-2020
  Geschreven door: ZP® - Onderzoeken
  De navelstreng heeft tijdens de zwangerschap een belangrijke functie. Het is de verbinding tussen de placenta en de baby. Ook na de geboorte heeft de navelstreng effect op de gezondheid van de baby. Het is gebruikelijk dat het uitkloppen van de navelstreng voor het afnavelen plaatsvindt. Dit zorgt voor verschillende gezondheidsvoordelen. Onderzoek toont aan dat dit proces nog sneller kan door de navelstreng te melken in plaats van uitkloppen. Dit is met name belangrijk voor premature baby’s.

  Waarom navelstreng uitkloppen of melken?

  Volgens De WHO en verschillende (inter-)nationale richtlijnen is het aan te raden om de navelstreng postpartum twee minuten uit te laten kloppen voordat het afnavelen plaatsvindt. De geboorte heeft al plaatsgevonden, maar de baby kan nog steeds positieve effecten van de navelstreng ondervinden. Het uitkloppen van de navelstreng heeft bijvoorbeeld een positief effect op het circulerend bloedvolume en het vermindert risico’s op anemie, necrotiserende enterocolitis (NEC) en intraventriculaire bloedingen.

  Navelstreng melken in plaats van uitkloppen

  Het is niet de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar het melken van de navelstreng. Tijdens eerdere onderzoeken bleek dat het melken van de navelstreng (na 35 weken zwangerschap) hetzelfde effect heeft als wanneer er voor uitkloppen wordt gekozen wanneer het afnavelen snel moet plaatsvinden.

  Onderzoek melken en uitkloppen navelstreng

  In dit onderzoek werd er een vergelijking gemaakt tussen uitkloppen en melken bij de navelstreng van prematuren. 282 vrouwen namen deel aan het onderzoek. Zij bevielen bij een termijn van 23+0 t/m 34+6 van een premature baby. Deze vrouwen bevielen tussen 2014 en 2018 in een Amerikaans ziekenhuis. Tijdens het onderzoek viel de helft van de onderzoekspopulatie af wegens direct afnavelen, wat soms gebeurt wanneer er een medische reden voor is.

  Navelstreng melken sneller dan uitkloppen

  Bij 67 premature baby’s werd er gekozen om de navelstreng te melken en bij 78 premature baby’s werd de navelstreng uitgeklopt. De conclusie: het melken duurde gemiddeld 6 seconden, terwijl het uitkloppen gemiddeld 30 tot 60 seconden duurt. De effecten van het melken en uitkloppen bleven gelijk. Dat het uitkloppen langer duurde, betekent niet dat er meer positieve effecten zijn. Daarom is melken een goed alternatief voor het uitkloppen van de navelstreng. In sommige gevallen is er weinig tijd, bijvoorbeeld bij een keizersnede.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard