1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Ontzettend zweten na de bevalling? Dat komt hierdoor

  Gepubliceerd op: 12-16-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-16-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Zweten is een typisch kwaaltje in de kraamtijd en postpartumperiode. Toch hoor je er niet zo vaak over! Net zo veel als dat je borsten lekken en je nog volop aan het vloeien bent, stroomt het zweet er met liters uit, lijkt het wel. Waar komt dat vele zweten toch vandaan na de bevalling?

  Dit wil je weten over het vele zweten na de bevalling, in de kraamtijd en postpartumperiode.

  Waarom zoveel zweten na de bevalling?

  Het is niet bepaald een pretje om ‘s nachs (en overdag) kletsnat wakker te worden, helemaal doorweekt in het zweet. Eigenlijk is dat helemaal geen gek kwaaltje, als je bedenkt dat je tijdens de bevalling een hoop vocht hebt vastgehouden. En dat vocht wil je lichaam nu allemaal kwijt, wat gebeurt door extra veel te zweten, maar ook door veel te plassen.

  Ook je postpartum hormonen kunnen een rol spelen. Daar ben je na de bevalling nog lang niet vanaf! Ontzettend opvliegers met zweetbuien kunnen je daarom in de kraamtijd en hele postpartum periode constant overvallen. Naarmate je hormonen weer een beetje in evenwicht komen zal het zweten dan ook afnemen. Als je borstvoeding duurt kan het wat langer duren.

  Tips bij het zweten na de bevalling

  Deze tips kunnen je helpen als je erg zweet na de bevalling:

  Voldoende drinken: je verliest een hoop vocht door het zweten en al helemaal als je daarbij borstvoeding geeft. Drinken, drinken, drinken dus! Genoeg verschonen: altijd een extra setje kleding bij de hand hebben komt goed van pas als je zwetend wakker wordt. Liever geen sterke deodorant: sterk geparfumeerde deodorant onder je oksels spuiten kan soms niet wenselijk zijn als je borstvoeding geeft. De geur die dat kan achterlaten op je borst kan een afkeer creëren bij je baby. Talkpoeder: in plaats van deodorant, kan een beetje talkpoeder onder je oksel ook prima werken. En ook op plekken die geïrriteerd raken door je schuren en zweten, bijvoorbeeld onder je borsten, tussen je benen of op je billen. Katoenen kleding en ondergoed: met katoenen, luchtige kleding gaat alles wellicht wat minder kriebelen tijdens het zweten. Vermijd koffie en thee: dat kan het zweten erger maken, net zoals sterke kruiden in je eten. Lauw douchen voor het slapen: een douche voor het slapengaan kan verfrissend zijn, en ervoor zorgen dat je met een iets koelere lichaamstemperatuur naar bed gaat.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot je postpartum herstel.

  • group-image
   3 maanden geleden

   Herstel na de bevalling

   57 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard