1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Postnatale depressie bij vaders of partners? Het bestaat

    Gepubliceerd op: 12-21-2022Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-21-2022Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Ook vaders of partners kunnen te maken krijgen van een postnatale depressie na de geboorte van hun kind. Hoewel we van alles horen over postpartum depressies bij moeders, hoor je over een postpartum depressie bij vaders nog maar weinig. Hoe kan ook een partner te maken krijgen met een postnatale depressie?

    Zo’n 10% van de moeders krijgt te maken met postpartum depressie, maar het kan vaders net zo goed overkomen.

    Postnatale depressie bij vaders

    Ook voor vaders is het niet niks om voor een pasgeboren baby te moeten zorgen. Zo'n vijf tot tien procent van alle vaders wereldwijd zou te maken krijgen met een postpartum depressie. Meestal tussen de derde tot negende maand na de geboorte piekt die depressie. Niet niks dus! Toch is het nog een beetje taboe en hoor je er niet vaak over.

    Oorzaak postpartum depressie bij partner

    Net als voor moeders, is het voor vaders en partners net zo goed een enorme verandering om een pasgeboren baby in je leven te hebben. Een papa kan een postnatale depressie dus ook overvallen, al komt het niet zo vaak voor als bij vrouwen.

    Een pasgeboren baby brengt een enorme zorg en slaaptekort met zich mee: iets waar ook partners alles van meekrijgen. Met hormonale schommelingen en fysieke klachten zoals vrouwen die hebben na de bevalling krijgen partners niet te maken, maar dat maakt het niet minder lastig voor de vaders. Zij kunnen het lastig vinden dat hun pas bevallen partner niet altijd dezelfde gezellige vrouw is als voorheen, wat voor relatieproblemen kan zorgen. Daarnaast draagt de partner vaak de complete financiële last in minimaal de eerste paar maanden na de geboorte.

    Sommige moeders en partners zijn ervan overtuigd dat een betrokken partner ook getroffen wordt door hormoonschommelingen en de emoties die een moeder voelt na de bevalling. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat het ook voor vaders te veel kan worden en het kan uitmonden in een postnatale depressie. Zeker bij partners die in het verleden te maken hebben gehad met depressie is de kans op een postnatale depressie groter.

    Verschijnselen van een postnatale depressie bij vaders

    Bij mannen kan een postpartum depressie zich iets anders uiten dan bij vrouwen. Mannen voelen het over het algemeen eerder dat ze niet goed in hun vel zitten, maar uiten dit minder snel of zijn geneigd deze negatieve gevoelens weg te stoppen. Gevoelens als somberheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid en gebrek aan hechting aan de baby, bijvoorbeeld. Voor het welzijn van den man is vaak weinig aandacht in de kraamtijd en daarna, waardoor een postnatale depressie minder snel wordt opgemerkt.

    Behandeling

    Net zoals bij moeders die een postnatale depressie ervaren, moet het ook voor partners serieus worden genomen. Het kan namelijk een negatieve invloed hebben op het hele gezin. Hulp zoeken bij een psycholoog is dus vaak de beste oplossing om over een postnatale depressie heen te komen. Wel trekken mannen minder vaak zelf aan de bel, dus het zo ideaal zijn als zowel de moeder als de rest van de familie ook af en toe zou kunnen checken hoe het nu echt met de vader gaat.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot je postpartum herstel.

    • group-image
      2 maanden geleden

      Herstel na de bevalling

      100 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard