1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Postnatale depletie: moeder en oververmoeid

    Gepubliceerd op: 10-14-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-14-2020Bewerkt op: 3-20-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je moeder bent, misschien pas net of al wat jaren, en constant doodmoe bent en gestresst, dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depletie. Dit een probleem waar zo’n 50% van de moeders mee te maken krijgt. Wat is postnatale depletie precies, hoe ontstaat het en hoe kom je er weer vanaf?

    Wat is postnatale depletie?

    Postnatale depletie wordt ook wel het Depleted Mother Syndrome genoemd, en is onder de aandacht gebracht door de Australische arts Oscar Serralach. Volgens hem zou zo’n 50% van de moeders hier last van hebben. Deze oververmoeidheid en stress die postnatale depletie kenmerken, zouden ontstaan als een vrouw na de bevalling niet genoeg tijd en ruimte neemt om volledig te herstellen. Dat kan voor fysieke en mentale uitputting zorgen, en dat is natuurlijk voor jezelf en je kinderen allesbehalve fijn.

    Het belang van herstellen na de bevalling

    Een zwangerschap en bevalling is hartstikke mooi, maar niet niks voor je lichaam en geest, wat het zo ontzettend belangrijk maakt dat je voldoende tijd neemt na de bevalling. Met de gebroken nachten, fysieke postpartum klachten en het geven van borstvoeding na het krijgen van je baby, kan het gebrek aan herstel namelijk zijn tol eisen. Er kan dan namelijk een tekort ontstaan aan essentiële vitaminen en mineralen zoalsvitamine B12, zink,vitamine C,Vitamine D,magnesiumen koper, doordat je lichaam al deze reserves opmaakt.

    Gevolgen van postnatale depletie

    Met onvoldoende herstel zullen deze tekorten niet goed meer worden aangevuld. Je hebt dan ook meer kans op ziektes zoals diabetes ll, nierproblemen, galblaasproblemen, depressie en chronische oververmoeidheid. Genoeg redenen dus om postnatale depletie serieus te nemen en er wat aan te doen.

    Het ‘’vierde trimester’’ en ‘’ontzwangeren’’ zijn daarom termen die niet overdreven zijn. Echter komt hier vaak niet veel van terecht, omdat moeders weer snel aan het werk moeten of simpelweg te veel van zichzelf en hun lichaam verwachten direct na de bevalling.

    Vicieuze cirkel

    De overmoeidheid en uitgeputheid die vrouwen kunnen ervaren door onvoldoende herstel na de bevalling, kan ervoor zorgen dat ze in een vicieuze cirkel terecht komen vol met ongezonde gewoontes. Zo kan je koffie harder dan ooit gaan nodig hebben, wat averechts werkt omdat met koffie een stresshormoon vrijkomt waardoor je bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor zal je energieniveau alleen nog maar meer dalen. Dit kan doorgaan tot ver na de babytijd. Door de oververmoeidheid kan ook gezond eten erbij inschieten, waardoor je voedingsstoffen tekort kunt komen, wat nog meer vermoeidheid zal triggeren.

    Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

    Herkennen van een postnatale depletie

    De volgende signalen zouden erop kunnen wijzen dat je lijdt aan postnatale depletie:

    • Je bent constant moe en uitgeput
    • Je kunt niet of moeilijk slapen als je eindelijk in bed ligt
    • Je bent snel geïrriteerd door kleine dingen en overgevoelig
    • Je bent niet meer zo helder van geest als voor je zwangerschap
    • Het lijkt wel alsof je nog steeds lijdt aan zwangerschapsdementie
    • Je libido is niet meer wat het was
    • Je staat constant in de fight-or-flight modus, wat betekent dat je altijd in verhoogde staat van alertheid bent. Dat is vaak in combinatie met overgevoeligheid voor geluiden en licht

    Tips bij postnatale depletie

    Als je postnatale depletie bij jezelf herkent, dan zijn er gelukkig wel wat dingen die je kunt doen:

    • Het is belangrijk tekorten aan vitamines en mineralen aan te vullen door middel van de juiste voeding en supplementen. Het gaat hierbij om vitamine B12, zink, vitamine C, vitamine D, magnesium en koper. Dit is volgens deskundigen onmisbaar om je fitter te gaan voelen.
    • Neem meer rust. Het is niet te laat om alsnog meer tijd en aandacht te besteden aan jouw rustmomenten. Dat hoeft niet te betekenen dat je je baan moet opzeggen, maar bijvoorbeeld wel dat je gewoon een keertje tegelijkertijd met je kindje naar bed gaat in plaats van daarna nog een film te kijken.
    • Kan je niet goed in slaap komen ‘s nachts? Er zijn methodes die je kunt proberen om sneller in slaap te komen. Bijvoorbeeld met speciale ademhalingsoefeningen, meditatie of een slaapmuziekje die je van Youtube plukt.
    • Geef jezelf me-time, want jij bent ook belangrijk! Misschien heb je na de geboorte van je kindje het idee dat al je aandacht uitgaat naar het zorgen voor je kleine, maar vergeet ook zeker jezelf niet. Plan momentjes in voor jezelf om te gaan sporten, met vriendinnen te lunchen of een middagje naar de sauna te gaan, bijvoorbeeld. Als het maar iets waar jij blij van wordt.
    • Schakel zeker professionele hulp in als het je echt te veel wordt. Je bent lang niet de enige die last heeft van postnatale depletie!

    Met deze baby slaapcursus slaapt jouw baby als een roos.

    • Slaapcursus (6 maanden tot 5 jaar)
      39.9517 video’s

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard