1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Enge gedachten over je baby (intrusies)? Je bent niet gek

    Gepubliceerd op: 5-17-2022Bewerkt op: 3-20-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-17-2022Bewerkt op: 3-20-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Wel eens enge gedachten gehad over wat er met je baby kan gebeuren aan ongelukken, of wat er zou gebeuren als je het hoofdje onder water houdt? Die gedachten heten intrusies, en zijn vaak normaal, maar kunnen ook gepaard gaan met depressie. Ze maken jou geen slechte of gevaarlijke ouder. Waar komen die nare gedachten vandaan?

    Intrusies

    Soms kunnen moeders last hebben van gedachten over het verwonden van hun baby, ongelukken met hun baby of andere enge gedachten over wat er allemaal mis kan gaan met je kleine. Vaak schrik je daar zelf ook van en denk je er niet aan deze gedachten ook echt uit te voeren. Die gaan vaak gepaard met levensechte beelden, wat erg beangstigend kan zijn.

    Word je gek? Nee, dit overkomt veel ouders. De gedachten heten intrusies. Haast iedereen voelt te veel schaamte om erover te praten, omdat er vaak veel taboe op hangt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 88 procent van de ouders beangstigende gedachten heeft over hun pasgeboren baby. Vaak komt het voor bij ouders van jonge kinderen, maar ook op latere leeftijd kan het nog voorkomen.

    Oorzaak van die enge gedachten

    Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de nieuwe, grote verantwoordelijkheid over een baby dit soort gedachten kan oproepen. Juist als je dan extra je best gaat doen om niet meer zo te denken, zal je alleen maar meer van dit soort gedachtes krijgen. Uiteindelijk betekenen dit soort gedachten eigenlijk alleen maar dat je je kind wilt beschermen, en dat het verantwoordelijkheidsgevoel over dat nieuwe mensje echt binnen is gekomen. Het maakt je geen slechte moeder, en ook niet gevaarlijk.

    Wanneer hulp zoeken?

    Als je als moeder voelt dat de intrusies jou te veel belemmeren in het dagelijks leven, door de constante angst voor alles wat er fout kan gaan, is het een goed idee om professionele psychologische hulp te zoeken. Of als de gedachten je nachtrust verstoren. Gaat het gepaard met postpartum depressie, dan is het altijd van belang zo snel mogelijk hulp te zoeken en over je klachten te praten. EMDR-therapie kan dan bijvoorbeeld helpen. Ook zijn er bepaalde mindfulnessoefeningen die je kunnen helpen afstand te nemen van de vervelende gedachten.

    Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot het postpartum herstel en het vierde trimester.

    • group-image
      6 maanden geleden

      Herstel na de bevalling

      135 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard