1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Bereken je week

  BevallingHerstel

  Herstel

  Herstel

  8 maart 2022 15:03

  Het herstel na de bevalling is een belangrijke fase. Hier geef je je lichaam de kans om echt bij te komen van de zwangerschap en het bevallen, en weer terug naar haar 'normale' vorm te gaan. Wat kun je verwachten van het herstel na de bevalling, en waar moet je op letten? Je leest het hier.

  Herstellen na de bevalling

  Nadat je baby is geboren heeft je lichaam de grootste prestatie van je leven geleverd. Herstellen is daarom niet alleen dik verdiend, maar ook broodnodig! Geef je je lichaam niet genoeg de tijd om bij te komen, dan kun je overmatig gaan vloeien of last krijgen van je bekkenbodem. Laat je dus niet te veel leiden door je FOMO (fear of missing out), maar blijf sowieso de eerste week, de kraamweek, volledig in bed. Daarna is het wellicht tijd voor de eerste wandeling, en daarna is het aan te raden nog drie weken op of rondom het bed te blijven en zo veel mogelijk te rusten.

  Door zo veel mogelijk thuis te blijven en alles rustig aan te doen en zo veel mogelijk vanuit bed, krijg je ook goed de tijd om je baby echt te leren kennen. En om te wennen aan het nieuwe slaapritme, of wat er nog van over is! Dat is namelijk ook niet niks, dat slaaptekort. Als je daarnaast ook nog te actief bent, kan het herstel moeilijk worden.

  Langer rust, sneller hersteld

  Over het algemeen geldt dat hoe langer je na de bevalling in en rondom bed blijft rusten, hoe sneller je écht bent hersteld. Herstellen na een keizersnede heeft vaak nog wat meer tijd nodig. Je litteken moet immers genezen. Zorg dus dat je niet alleen in de kraamweek, maar ook nog in die maand erna genoeg hulp inschakelt in het huishouden en met andere kinderen. Zo herstelt je wond het snelst en het best. Nogmaals: je zult het zelf het beste merken wanneer je klaar bent voor een wandeling en om huishoudelijke taken rustig op te pakken.

  Niet alleen heeft je vagina en baarmoeder wat te verduren gehad, ook je hormoonhuishouding moet zich volledig herpakken na de bevalling. Vandaar de kraamtranen en emotionele buien na de bevalling. Let er wel op dat als je nog ver na de kraamweek last hebt van hevige of negatieve emoties, er sprake kan zijn van postnatale depressie.

  Hulp bij het herstellen

  Iedere pas bevallen vrouw verdient het in de watten te worden gelegd. Een post-partum massage, belly binding behandeling of gewoon een goed gesprek met een doula kan je helpen helemaal te landen in je nieuwe leven met je baby en je herstellende lichaam. Durf ook om hulp te vragen: het doet je echt goed om iemand te hebben die twee uur per week op je baby past zodat jij even de gordijnen dicht kunt doen en gewoon kunt slapen.

  Luister dus naar je lichaam in deze periode en naar de adviezen van je zorgverlener, en dan moet het herstellen helemaal goedkomen!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard