1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De cordring of navelring: voor- en nadelen ten opzichte van een navelklem

    Gepubliceerd op: 9-19-2023Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-19-2023Bewerkt op: 2-27-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Na de geboorte van je baby en na het doorknippen van de navelstreng, kun je een cordring of navelring gebruiken. Voorheen werd de navelstreng afgebonden met behulp van een navelklem, maar de cordring wordt steeds populairder. Wat is een cordring en hoe gebruik je het?

    Wat is een cordring of navelring?

    Een cordring is een kleine, flexibele ring die wordt gebruikt om de navelstreng van een pasgeboren baby af te binden. In tegenstelling tot de traditionele navelklem, die hard en onbuigzaam is, biedt een cordring een zachtere en minder invasieve manier om de navelstreng af te klemmen nadat de baby is geboren. De cordring is meestal gemaakt van natuurrubber en is ontworpen om hygiënisch en veilig te zijn voor de baby. Ze zijn ongeveer een halve centimeter in diameter.

    Hoe en wanneer wordt een cordring gebruikt?

    Het gebruik van een cordring is een relatief eenvoudige procedure die wordt uitgevoerd door je verloskundige. Het wordt gebruikt nadat de baby is geboren en de navelstreng op de gewenste lengte is afgeknipt. Dit gebeurt meestal kort na de geboorte.

    Na de geboorte van de baby, wordt de navelstreng door de verloskundige doorgeknipt. Voordat dit gebeurt, wordt de navelstreng eerst afgeklemd om te voorkomen dat er bloed blijft stromen. Dit afklemmen kan worden gedaan met behulp van een navelklem of een cordring. Nadat de navelstreng is afgeklemd en doorgeknipt, blijft er een klein stompje achter dat in de loop van één tot twee weken opdroogt, verschrompelt, en vanzelf loslaat.

    Direct na de geboorte schuift de verloskundige de cordring over de navelstreng. Dit doet ze door de ring over een speciale klem te plaatsen waarmee de navelstreng wordt afgesloten. Vervolgens knipt ze de navelstreng door en kan ze de ring over zowel de klem als het uiteinde van de navelstreng schuiven. Pas daarna kan de klem worden verwijderd, waardoor de cordring stevig op zijn plaats zit. Tot slot wordt het handvat van de cordring afgeknipt, waardoor de ring stevig om het navelstompje wordt bevestigd.

    Het kan echter voorkomen dat als je baby meteen na de geboorte medische hulp nodig heeft, de navelstreng toch met een navelklem wordt afgeklemd. Dit komt omdat het proces met een navelklem iets sneller kan worden uitgevoerd, waardoor je baby sneller de noodzakelijke medische zorg kan krijgen.

    Wat zijn de voordelen van een cordring?

    Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een cordring in vergelijking met traditionele navelklemmen:

    • Minder invasief: Cordrings zijn flexibel en zacht, wat betekent dat ze minder druk uitoefenen op de navelstreng en het omliggende weefsel van de baby in vergelijking met harde navelklemmen.
    • Comfort voor de baby: Vanwege hun zachtheid kunnen cordrings een comfortabelere optie zijn voor de baby, wat eventueel ongemak tijdens het afbinden van de navelstreng kan verminderen.
    • Beter voor het milieu: Omdat cordrings gemaakt zijn van natuurrubber zijn ze minder belastend voor het milieu.
    • Kleiner: een navelklem is wel 5 cm lang, terwijl een navelring nauwelijks in de weg zit.

    Wel kan met het gebruik van de navelring het stompje van de navelstreng later loslaten. Normaal gesproken is dit na vijf tot zeventien dagen, maar met de ring duurt het wellicht wat langer en blijft de navel van je baby wat langer ruiken. Ook weten nog niet alle verloskundigen goed hoe ze een cordring moeten aanbrengen, waardoor ze wellicht alsnog voor een navelklem kiest. Bij een dikkere navelstreng kan je verloskundige ook voor een navelklem gaan.

    Waar kun je een cordring kopen?

    Een navelring of cordring zit niet automatisch in je kraampakket, dus je moet hem zelf aanschaffen. Je kunt hem online bestellen, maar vaak kun je hem ook bij je verloskundige aanschaffen voor €1,50 - €3,50.

    Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard