1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Prematuur

    Gepubliceerd op: 11-18-2019Bewerkt op: 12-23-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-18-2019Bewerkt op: 12-23-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Prematuur wordt ook wel vroeggeboorte genoemd, en de baby is in dit geval een prematuurbaby. Een prematuurbaby hebben is niet iets makkelijks, en zorgt voor vele uitdagingen voor zowel ouders als baby. Dit komt doordat te vroeg geboren baby’s nog niet echt klaar zijn voor het leven buiten de baarmoeder. Lees hier meer over wat een vroeggeboorte precies inhoudt en wat de gevolgen ervan kunnen zijn voor de ouders en de baby.

    Wat is prematuur precies?

    Er is sprake van prematuur of vroeggeboorte wanneer een baby voor de 37 weken zwangerschap wordt geboren. In Nederland wordt ongeveer 8% van de baby’s te vroeg geboren. Nieren, hersenen, longen, het immuunsysteem en het hartje zijn onder andere nog niet helemaal rijp om het leven buiten de baarmoeder volledig aan te kunnen. Hierdoor blijven prematuurbaby’s vaak de eerste periode van hun leven in de couveuze.

    In tegenstelling tot een volgroeide baby, is een prematuur geboren baby erg kwetsbaar, wat je dat ook ziet aan een doorschijnende huid die vuurrood is. Ook kunnen prematuurbaby’s veel prikkelbaarder zijn dan op tijd geboren baby’s, wat zich meestal uit in meer huilen in de eerste twee jaar. Ook hebben prematuur geboren baby’s 5 tot 7 meer kans op ADHD. Daarnaast kan de motoriek van prematuurkindjes wat minder zijn, wat je vaak later in het leven van het kindje pas merkt.

    Oorzaken van prematuur

    Er kunnen talloze redenen zijn waarom een kindje te vroeg geboren wordt. Vaak is er echter geen enkele duidelijke reden waarom vroeggeboorte plaatsvindt. Jezelf de schuld geven van een prematuur is dan ook niet terecht. Enkele mogelijke redenen waarom een kindje te vroeg wordt geboren zijn:

    • Een zwakke baarmoederhals.
    • Hoge bloeddruk, eclampsie of het HELLP-syndroom
    • Vroegtijdige loslating van de placenta
    • Vroegtijdig breken van vliezen
    • Infectie
    • Meerlingzwangerschap
    • Vroegtijdige weeën

    Bevalling uitstellen

    Wanneer er een risico op vroeggeboorte wordt geconstateerd, zullen artsen in de meeste gevallen alles proberen om de bevalling zo lang mogelijk uit te stellen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van vroegtijdige weeën. In dit geval zal je in het ziekenhuis medicijnen krijgen die de weeën remmem en injecties in je been met longrijpers voor de baby. Het proberen uit te stellen van de bevalling wordt over het algemeen alleen gedaan tussen de 24 en 34 weken.

    Uitdagingen met een prematuurbaby

    Er zijn heel wat uitdagingen wanneer een baby prematuur geboren wordt, zowel voor de ouders als voor het kindje zelf. Natuurlijk moet de baby hartstikke hard vechten voor zijn gezondheid, maar ook voor de ouders zijn er veel moeilijkheden.

    Zo zitten de meeste ouders van prematuurbaby’s weken-, soms wel maandenlang in een rollercoaster van emoties. Het gevoel van machteloosheid bij de couveuse van hun baby kan erg overweldigend zijn, en erg moeilijk. Hetgeen wat je het liefste wilt als ouders van een pasgeboren kindje is hem fijn mee naar huis nemen, maar dat kan in de meeste gevallen nog lang niet. En wanneer je je kindje mee naar huis mag nemen, moet je rekening houden met het feit dat de baby nog erg kwetsbaar is qua gezondheid. Extra veel handen wassen en geen zieke mensen thuis ontvangen, zijn dus musts met een prematuurbaby.

    De roze wolk waar iedereen het over heeft na het krijgen van een kindje, is met een prematuurbaby meestal niet het geval. Vaak wordt het extra moeilijk door het zwangerschapsverlof en Geboorteverlof dat veel te kort lijkt wanneer je een te vroeg geboren baby hebt gekregen.

    Hoe bouw je toch een band op met een prematuurbaby?

    Je bent niet geheel machteloos als het op het welzijn van je te vroeg geboren baby aankomt. Alhoewel het medische gedeelte aan de zorgprofessionals in het ziekenhuis wordt overgelaten, kunnen ouders van alles doen om voor hun kindje te zorgen. Hetgeen dat een prematuurbaby het meeste nodig heeft, behalve medische zorg, is aandacht en liefde van de ouders. Knuffelen, aanraken, praten, koesteren, kusjes geven en voor je kindje zingen kun je dan ook nooit genoeg doen. Door dit te doen wordt er toch een goede basis gelegd voor het hechtingsproces.

    Ook buidelen en huid-op-huidcontact zijn erg belangrijk. Door te buidelen kan het stressniveau van de prematuurbaby aanzienlijk afnemen. Uit onderzoek blijkt dat te vroeg geboren kindjes en hun ouders vaak goed gehecht zijn, ondanks de vroeggeboorte.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard