1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Na ruggenprik groter risico op spoedbevalling

  Gepubliceerd op: 7-31-2023Bewerkt op: 8-29-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-31-2023Bewerkt op: 8-29-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Veel vrouwen worden enthousiast van een ruggenprik, omdat het de pijn van de bevalling compleet wegneemt. Toch zitten er ook veel nadelen aan een ruggenprik, zo blijkt nu uit onderzoek. Het risico op een spoedbevalling wordt bijvoorbeeld aanzienlijk vergroot na een ruggenprik.

  Ruggenprik en risico op spoedbevalling

  Een veel voorkomende vraag bij zwangere vrouwen is of ze tijdens de bevalling een ruggenprik willen, om de pijn te verlichten. Het is echter aangetoond dat het gebruik van een ruggenprik tijdens de bevalling kan leiden tot een grotere kans op een spoedbevalling. Zo blijkt uit een onderzoek van gynaecologen Sanne Gordijn en Wessel Ganzevoort.

  Na een ruggenprik eindigt een bevalling drie keer zo vaak in een spoedbevalling, waarbij mogelijk zuurstoftekort bij de baby een rol speelt. Een ruggenprik verlaagt namelijk de bloeddruk bij de vrouw, wat ook de doorbloeding van de placenta kan verminderen. Dat vermindert de zuurtstof bij een baby, wat de kans op een spoedbevalling vergroot. Een spoedbevalling komt bijna twee keer zo veel voor na een ruggenprik dan met andere vormen van pijnstilling.

  Alternatieven vormen van pijnstilling

  Het is dus volgens de onderzoekers en de KNOV essentieel dat vrouwen beter worden voorgelicht op de risico's van een ruggenprik. Vrouwen van wie de bevalling wordt ingeleid hebben vaker behoefte aan een ruggenprik. Ook met betrekking tot het inleiden van de bevalling wil de KNOV zich inzetten om overmedicalisering te verminderen. KNOV benadrukt het belang van zelfkracht en preventieve middelen, zoals mindfulness, die vrouwen kunnen inzetten om tijdens de bevalling de pijn te verminderen.

  Dit zijn 7 tips om pijn tijdens de bevalling te verminderen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard