1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Inleiden van de bevalling gebeurt vaker dan nodig, volgens onderzoek

  Gepubliceerd op: 3-25-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-25-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  De bevalling kan worden ingeleid als een zwangere vrouw overtijd is en de bevalling niet natuurlijk van start gaat. Meestal is dat met 42 weken, maar soms wordt het ook met 41 weken geadviseerd. Onderzoek wijst nu uit dat de bevalling vaak onnodig wordt ingeleid.

  Waarom inleiden van de bevalling?

  Het inleiden is het kunstmatig op gang brengen van de bevalling. Dat wordt gedaan omdat de aanname is dat na 41-42 weken de placenta ‘op’ is en dus niet meer optimaal functioneert om je baby van voedingsstoffen en zuurstof te voorzien. Daarom zou het beter zijn de baby vast geboren te laten worden. Ook kan de bevalling worden ingeleid als je gezondheidsproblemen hebt zoals zwangerschapsvergiftiging, onvoldoende doorbloede placenta of een te grote baby.

  Bevalling vaak onnodig ingeleid

  Uit onderzoek van Bahareh Goodarzi van het Amsterdam MC en Academie Verloskunde Amsterdam Groningen blijkt nu dat veel bevallingen toch onnodig worden ingeleid. Hij onderzocht met registratiegegevens uit Perined (de samenwerkende beroepsorganisaties voor perinatale zorg) ruim 600.000 zwangere vrouwen in de periode 2012 tot en met 2018.

  In dit onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen babysterfte en kenmerken van de zwangerschap: de leeftijd van de moeder, de zwangerschapsduur, voorgaande bevallingen, de migratieachtergrond en sociaal-economische status. Uit het onderzoek bleek dat het risico op babysterfte verschilt als meerdere van deze kenmerken in de afweging voor het al dan niet inleiden werden meegenomen. Dat betekent bijvoorbeeld dat vrouwen die voor de tweede keer 41 weken zwanger zijn, minder risico lopen dan vrouwen die voor de eerste keer zo lang zwanger zijn.

  Nadelen van inleiden

  Inleiden is niet altijd de beste optie. Er zitten verschillende risico’s aan voor zowel moeder als baby. Zo loopt moeder een verhoogd risico om overmatig veel bloed te verliezen en een negatieve of zelfs traumatische ervaring eraan over te houden. De baby loopt weer een verhoogd risico op een minder goede hersenontwikkeling en meer infecties.

  In gevallen waarbij het leven van de baby of moeder in gevaar is en duidelijk is dat de baby niet meer al zijn voedingsstoffen via de placenta meer kan krijgen, is inleiden zeker de beste optie. Maar enkel en alleen inleiden omdat een vrouw ‘overtijd’ is gebeurt dus soms te snel. De baby wordt dan gehaald wanneer het lichaam en de baby er eigenlijk nog niet klaar voor zijn. Dat kan een voorspoedige ontsluiting en bevalling in de weg staan.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

  • group-image
   1 maand geleden

   Voorbereiding bevalling

   95 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard