Wat is een episiotomie?
Een episiotomie wordt ook wel een epi of een knip genoemd. Hierbij wordt er een knip gezet in het perineum (tussen de vulva en de anus) tijdens de bevalling om het hoofdje van de baby sneller en gemakkelijker door te laten. Deze knip is meestal tussen de 2,5 en 7,5 cm groot en wordt aan de rechter- of linkerzijde gezet. Een episiotomie is ook mogelijk recht naar beneden richting de anus, maar hierbij is de kans groter op verder uitscheuren. Deze knip wordt in Nederland alleen gezet als er geen andere optie is.
Lees ook:
Uitscheuren tijdens de bevallingNa een knip is een hechting altijd noodzakelijk, wat gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hierbij wordt meestal een oplosbare hechting gebruikt, die er na 10 dagen vanzelf weer uitvallen. Als dit niet het geval is, moet een arts de hechtingen er na 10 dagen uithalen.
Waarom een episiotomie?
Een episiotomie wordt steeds minder gebruikt in Nederland door verloskundigen en gynaecologen. De voordelen die een episiotomie zou hebben, zoals het voorkomen van totaalruptuur, blijken lang niet altijd voldoende onderbouwd te zijn uit recent onderzoek. Dit zijn geldige redenen waarom een epi wel nodig zou zijn:
- Uit onderzoek is bewezen dat foetale nood de enige échte reden is waarom een episiotomie nodig zou zijn: als de baby voor of tijdens de bevalling te weinig zuurstof heeft. De bevalling kan met een knip sneller verlopen waardoor de baby buiten levensgevaar kan worden gebracht.
- Naast foetale nood kan ook een knip noodzakelijk zijn wanneer de vagina-opening te smal is of niet genoeg kan uitrekken.
- Het schoudertje van de baby blijft haken achter het schaambot, waardoor de verloskundige of gynaecoloog met een epi meer ruimte kan creëren om de schouder de bevrijden.
Lees ook:
Zo beleeft je baby de bevallingNadelen van inknippen tijdens de bevalling
Het voordeel van een episiotomie is dat de bevalling sneller kan verlopen in de situaties beschreven hierboven. Een episiotomie wordt echter steeds minder ingezet vanwege de vervelende nadelen die eraan vast kunnen zitten voor de moeder:
- Er kunnen ernstige scheuren in de anus ontstaan
- Inknippen voordat het perineum genoeg is uitgerekt kan bloedingen veroorzaken
- Na een knip voelen veel vrouwen zich ongemakkelijk tijdens de seks of krijgen bekkenbodemklachten
- De scheur bij een knip kan groter zijn dan bij normaal uitscheuren
- Vrouwen die een epi hebben gehad hebben vaak veel meer pijn na de bevalling dan vrouwen die normaal zijn uitgescheurd
Lees ook:
5 tips om een traumatische bevalling te verwerkenNa de episiotomie
- Plassen na de bevalling met een knip kan prikken en een ongemakkelijk brandend gevoel veroorzaken. Spoel na het plassen altijd de wond schoon met koud of lauwwarm water, ook na ontlasting.
- Verwissel het kraamverband het liefste na ieder toiletbezoek.
- Spoel de wond twee keer per dag schoon met de douchekop en dep het droog.
- Zitten kan na de episiotomie erg pijn doen. Maar door toch op een normale manier proberen te zitten, zorg je voor een betere doorbloeding waardoor de wond beter kan genezen. Op een harde ondergrond zitten is hierbij het beste. Span hierbij je bilspieren aan.
- Je kunt je wond dagelijks koelen met iets kouds, waardoor de zwelling kan slinken en de pijn wat kan verminderen. Ook kun je paracetamol slikken om de pijn te stillen.
- Laat de wond zo veel mogelijk luchten.
- De eerste keer seks na een episiotomie kan soms pijnlijk zijn door het verse litteken. Naarmate dit littekenweefsel versoepelt, wordt dit minder. Bij aanhoudende pijn tijdens de seks neem je contact op met je huisarts. Heb in ieder geval geen seks terwijl je wond nog open is of je nog bloed verliest.
Lees ook:
Natuurlijk bevallen na een keizersnede: hoe gaat dat precies?