1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Baby’s die worden geboren in de vruchtzak: hoe kan dat?

    Gepubliceerd op: 3-31-2022Bewerkt op: 6-1-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-31-2022Bewerkt op: 6-1-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Het komt niet vaak voor, maar sommige baby’s worden geboren terwijl ze nog in de intacte vruchtzak zitten. Dat gebeurt bij zo’n 1 op de 80.000 geboortes. Heb je het ooit op een geboortefoto gezien, dan weet je dat het er misschien een beetje vreemd uitziet. Hoe kan het dat sommige baby’s in de vruchtzak worden geboren?

    Wat is de vruchtzak?

    Een baby zit tijdens de zwangerschap veilig in de baarmoeder, in de vruchtzak. Het is een soort van omhulsel van je baby in de baarmoeder. Naast je baby zit hij vol met vruchtwater. De vruchtzak bestaat uit twee vliezen, namelijk de binnenste en buitenste, en die zijn best stevig. Ze dienen dan ook op je baby te beschermen tegen een stootje. Als we het hebben over gebroken vliezen, hebben we het ook over deze vliezen. Het vruchtwater komt dan vrij, wat meestal tijdens de bevalling of vlak voor de bevalling gebeurt.

    Als vruchtzak intact blijft

    Soms breken vliezen echter helemaal niet, zelfs niet tijdens het persen. Dan komt een baby in de vruchtzak naar buiten. Meestal gebeurt dat bij baby’s die te vroeg worden geboren. Artsen laten soms de vruchtzak bij een vroeggeboorte opzettelijk heel, om de baby extra te beschermen. Wat ook kan,is dat een baby met een deel van de vruchtzak over zijn hoofd wordt geboren: dit wordt ook wel ‘met de helm op geboren’ genoemd.

    Bijzonder ziet het er zeker uit, we krijgen namelijk een kijkje in hoe de baby in de baarmoeder heeft geleefd: in zijn eigen veilige coconnetje, en vaak precies in de positie hoe hij in de baarmoeder ook lag. De kans is echter klein dat het jou zal overkomen als je zal bevallen van een à terme baby.

    Beeld: Jana Brasil

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard