1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Weeënstorm

    Gepubliceerd op: 1-1-2020Bewerkt op: 5-18-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-1-2020Bewerkt op: 5-18-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Er is sprake van een weeënstorm wanneer je in 10 minuten 6 of meer weeën voelt. Deze weeënstorm kan ervoor zorgen dat de 10 centimeter ontsluiting snel bereikt is. Het is dus even tanden bijten met een weeënstorm, maar des te sneller zal het voorbij zijn.

    Wat is een weeënstorm?

    Wanneer je last krijgt van ontsluitingsweeën is de bevalling echt begonnen. Weeën zorgen er namelijk voor dat je baby geboren kan worden. De weeën volgen elkaar tijdens de bevalling vaak na vier of vijf minuten op, in de tussentijd kun je even op adem komen voordat de volgende wee zich aandient. Bij een weeënstorm zit er zo weinig tijd tussen elke wee, dat je niet echt op adem kunt komen. Een weeënstorm kan als erg pijnlijk worden ervaren, al is dit voor elke vrouw verschillend. Gelukkig is een weeënstorm vaak een teken dat de bevalling niet lang meer gaat duren en de 10 centimeter ontsluiting in zicht is.

    Duur weeënstorm

    Een weeënstorm kan tussen de 30 minuten en drie uur duren. Er is sprake van een weeënstorm wanneer je in 10 minuten zes of meer weeën hebt. In die 10 minuten is er dan geen tijd om weer uit te rusten en op adem te komen.

    Risico’s weeënstorm

    Is de weeënstorm een gevolg van weeënopwekkers? Dan zullen deze door de gynaecoloog of verloskundige verminderd worden. Je baby krijgt dan namelijk minder zuurstof als een weeënstorm door weeënopwekkers lang duurt. Het is dan belangrijk dat jij en je baby tussen de weeën door even kunnen bijkomen. Is de weeënstorm natuurlijk op gang gekomen? Dan is de kans groot dat je baby snel ter wereld zal komen en is ingrijpen niet nodig. Wel kan je baby een lichte blauwe kleur hebben na de bevalling, maar dit trekt snel weer weg.

    Ontspannen tijdens weeënstorm

    Het lijkt haast onmogelijk, maar toch is het goed om je zoveel mogelijk te ontspannen tijdens een weeënstorm. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

    • Wanneer je in paniek raakt, wordt de pijn juist erger. Probeer daarom zoveel mogelijk te focussen op je ademhaling en de weeën weg te puffen.
    • Een warm bad kan een ontspannende werking hebben. Het warme water zorgt dat de druk op je lichaam verminderd wordt. Is er geen bad in de buurt? Neem dan een warme douche.

    Pijnbestrijding weeënstorm

    Vaak is een weeënstorm een teken dat de baby snel geboren zal worden. Soms duurt een weeënstorm langer, bijvoorbeeld met weeënopwekkers. Dan is het fijn om de keuze te hebben voor pijnbestrijding. Dit kan op verschillende manieren:

    • Lachgas: lachgas zorgt ervoor dat de scherpe randjes eraf gaan. Je merkt het direct, maar het is daardoor ook snel weer uitgewerkt. Dit is nog niet in elk ziekenhuis mogelijk.
    • Ruggenprik: dit wordt gezien als de meest effectieve manier van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Doordat je een infuus krijgt, wordt bewegen wel wat lastiger. Ook is de kans op een kunstverlossing hoger omdat je vaak langer moet persen na een ruggenprik. Heb je meer dan 8 centimeter ontsluiting? Dan is de ruggenprik geen optie meer.
    • Remifentanil: dit wordt ook wel een morfinepompje genoemd. De werking is snel, na een paar minuten wordt de pijn al minder. Dit kan wel een gevolg hebben voor de ademhaling en hoeveelheid zuurstof van jou en je baby, dit wordt dan ook goed in de gaten gehouden.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard