1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Timen van je weeën? Zo doe je dat

    Gepubliceerd op: 8-8-2022Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-8-2022Bewerkt op: 2-27-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Je weet dat je bijna kunt bevallen, en dan komen de weeën. Hoe weet je dan dat het het ‘echte werk’ is? Door je weeën te timen. Zo weet je of je weeën sterk en frequent genoeg komen om je verloskundige te bellen dat de bevalling is begonnen. Hoe ga je te werk met het timen van je weeën?

    Weeën timen, waarom?

    Op het moment dat je denkt dat je bevallingsweeën zijn begonnen, zal je verloskundige je vragen je weeën te timen. Zo weet zij of de weeën met een bepaalde frequentie komen en of de bevalling dus is begonnen. Anders kan het namelijk ook gaan om voorweeën, en is het vals alarm. Door je weeën te timen, kan je een hoop te weten komen over of het echte werk begonnen is.

    Wanneer en hoe weeën timen?

    Bij de eerste wee waarvan je denkt: dit zou het begin van de bevalling kunnen zijn, kan je beginnen de eerstvolgende wee te timen. Een paar weeën later weet je dan of de weeën regelmatig komen en of het echte werk begonnen is.

    De 5-1-1 regel wordt daarbij vaak aangehouden. Als je om de vijf minuten een wee hebt die een minuut (tot anderhalf) duurt, een uur lang, dan is dit een teken dat de bevalling is begonnen. Je houdt dus de tijd bij tussen de weeën, maar ook de duur van één wee. Dit houd je bij in je telefoon, op een kladblok of in een speciale app die hierbij helpt. Of vraag aan je partner of hij de weeën voor je kan bijhouden. Dat kun je vervolgens naar je verloskundige sturen zodat zij op de hoogte is. Zij zal je ook vragen hoe sterk de weeën zijn.

    Wanneer naar het ziekenhuis?

    Ga je in het ziekenhuis bevallen, dan is het beste om op het moment zelf met je verloskundige te bespreken of het tijd is om te vertrekken. Meestal is dat wanneer je een uur lang, om de vijf minuten een wee van één minuut hebt. Hiervoor heeft echter ieder ziekenhuis een eigen richtlijn, dus controleer dit van tevoren.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

    • group-image
      10 maanden geleden

      Voorbereiding bevalling

      232 leden

    Alles weten over de bevalling? Dat kan met onze bevalcursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard