1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    5x feiten en fabels over de bevalling

    Gepubliceerd op: 6-15-2022Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-15-2022Bewerkt op: 10-23-2023
    Auteur: Maartje Scheffer(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Over de bevalling hoop je een hoop verhalen, maar wat zijn nu de feiten en de fabels? Hier zetten we een aantal, soms verrassende, feiten en fabels op een rij over de bevalling.

    Weetjes over de bevalling

    5 fabels over de bevalling

    1. Een bevalling begint altijd met het breken van je vliezen. Dat gebeurt slechts in 10% van de gevallen! De bevalling begint vaker met weeën, waarna de vliezen pas ergens in het verloop van de bevalling breken. Soms breken ze zelfs helemaal niet, dan wordt je baby in de vruchtzak geboren.

    2. Moeder gemakkelijke bevalling? Dan jij ook. Dat is helaas niet waar. Als je moeder een makkelijke, of juist moeilijke bevalling heeft gehad wil dat helaas niks zeggen over hoe jouw bevalling zal zijn. Wel heeft zij natuurlijk invloed op hoe jij mentaal tegenover de bevalling staat, afhankelijk van hoe zij tegen jou over de bevalling praat.

    1. Tweede bevalling is altijd sneller. Dat is helaas niet altijd zo. In veel gevallen wordt het zeker als makkelijker ervaren, maar het is niet altijd sneller. Iedere zwangerschap en bevalling is anders.

    2. Een keizersnede is de easy way out. Een keizersnede is een ingrijpende buikoperatie waar je niet te makkelijk over moet denken. Als het noodzakelijk is, is het geweldig dat het kan. Maar het zou zeker niet je eerste keus moeten zijn: het herstel is namelijk vaak vele malen zwaarder.

    3. Na het verliezen van de slijmprop begint de bevalling. De slijmprop kun je soms wel een week voor de bevalling verliezen. Het betekent dat de baarmoedermond zich ontsluit aan het einde van de zwangerschap. Maar het betekent helaas niet dat je gegarandeerd binnen 24 uur gaat bevallen (alhoewel het wel kan).

    5 feitjes over de bevalling

    1. ‘s Nachts bevallen is vaak makkelijker. Uit onderzoek blijkt dat een bevalling ‘s nachts vaak sneller gaat dan overdag. Vooral met een eerste kind. En met een volgende bevalling is het ook fijn om te weten dat je kinderen liggen te slapen tijdens het bevallen.

    2. Hard meepersen hoeft niet altijd. Als je baby op een goed tempo geboren wordt, is het niet altijd nodig om keihard mee te persen. De baarmoeder zelf doet namelijk al een hoop van het harde werk. Door niet met volle kracht mee te persen voorkom je ook uitscheuren tot bepaalde hoogte.

    1. Ontlasting of overgeven is normaal. Het komt in héél veel gevallen voor dat een vrouw moet poepen of overgeven tijdens de bevalling. Dat is volkomen normaal en de zorgverleners zijn hieraan meer dan gewend, dus schaam je vooral niet.

    2. Bewegen en de bevallingshouding kan je bevalling beïnvloeden. Veel vrouwen ervaren een bevalling op de rug verre van ideaal. Doordat een baby dan moeilijker door het geboortekanaal kan komen, kan de bevalling meer pijn doen en langer duren. Een verticale bevallingshouding is zeker het proberen waard.

    3. Foto’s van je bevalling zijn altijd fijn. Of je nu een moeilijke of makkelijke bevalervaring hebt, foto’s van je bevalling zijn altijd handig om te hebben om te verwerken wat er nu in godsnaam is gebeurd. Het is namelijk altijd een grootse, soms moeilijke gebeurtenis waar je niet altijd bewust mentaal bij bent. Foto’s om het op het juiste moment terug te kijken is voor iedere moeder fijn om zo alles een plekje te geven.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

    • group-image
      1 jaar geleden

      Voorbereiding bevalling

      272 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard