1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Beschuit met Muisjes: oorsprong van deze traditie

    Gepubliceerd op: 8-19-2020Bewerkt op: 12-23-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-19-2020Bewerkt op: 12-23-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Bij de geboorte van een baby kan beschuit met Muisjes natuurlijk niet ontbreken. Iedereen die op kraamvisite komt, krijgt een beschuitje met een dikke laag boter en Muisjes voorgeschoteld. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan en waarom gebruiken we Muisjes als traktatie?

    Het ontstaan van een Nederlandse traditie

    De traditie om de muisjes te eten na de geboorte van een baby ontstond in 1938, toen prinses Beatrix werd geboren. Fabrikant De Ruijter, die we allemaal wel kennen van hun uitgebreide assortiment hagelslag, gaf een blik met oranje Muisjes aan de familie Van Oranje-Nassau. Het duurde niet lang voor de rest van Nederland dit overnam als geboortetraditie.

    Voor kraamvisite worden meestal de anijsbolletjes gebruikt, maar er bestaan ook fijngestampte muisjes. De anijsbollen zijn vrij hard, wat het moeilijk maakt voor oudere mensen om erop te kauwen. Aan het einde van de negentiende eeuw maakte een groep dames op leeftijd de anijsbollen fijn in een vezel. Oudere mensen konden dit wel waarderen en De Ruijter besloot om de gestampte muisjes toe te voegen aan hun assortiment.

    Wanneer begon het?

    Het eten van beschuit met Muisjes is niet op één specifiek moment begonnen. Zo zou de keuze om anijs te gebruiken stammen uit de zeventiende eeuw. Om aan te sterken kregen pas bevallen vrouwen geplette anijszaadjes voorgeschoteld. De zaadjes zouden goed zijn voor borstvoeding en de melk dikker maken. Er werd ook geloofd dat de baarmoeder sneller tot haar oorspronkelijke grootte zou krimpen. De anijszaadjes waren dan ook altijd wel op voorraad. Er werden wat kruiden aan toegevoegd om ze vervolgens als traktatie aan kraamvisite te geven. Later werd het anijs gehuld in een knapperig suikerlaagje, wat het uiteindelijk die unieke, bijzondere smaak heeft gegeven.

    Wist je al dat de blauwe Muisjes pas sinds 1994 worden gebruikt? Sinds 1860 werden de roze Muisjes al wel gebruikt voor de geboorte van een meisje en kreeg je witte Muisjes bij een jongen. Tegenwoordig kun je kiezen uit een mix van wit-blauw of wit-roze.

    Halverwege de negentiende eeuw

    Sinds 1600 wordt beschuit ook in Nederland gemaakt. In het Zaanse dorpje Wormer stonden destijds maar liefst 150 beschuitbakkerijen. Volgens het Bakkerijmuseum in Hattem ontstond de lekkernij pas halverwege de negentiende eeuw. Voor de gewone burger was beschuit vaak niet te betalen en het werd gezien als een luxe product, een extraatje. Eerst werd het beschuit alleen belegd met veel suiker; later werden ze pas bestrooid met in suikerglazuur gehulde anijszaadjes.

    Waar komt de naam ‘Muisjes’ vandaan?

    De reden voor de naam ‘Muisjes’ is nog steeds niet helemaal duidelijk. Eén van de mogelijkheden is hoe ze eruitzien. Een bolletje anijs heeft wel wat weg van een muisje. Daarnaast zou de muis symbool staan voor vruchtbaarheid. Inmiddels is het één van de bekende merknamen van De Ruijter.

    Muisjes serveren aan kraamvisite

    De combinatie van anijszaad met suiker zorgt voor een unieke smaak. Je hoeft natuurlijk niet per se beschuit te gebruiken. Gebruik de Muisjes als topping voor cupcakes of doop aardbeien in gesmolten chocolade en daarna in de Muisjes. Je kunt je ook van je creatieve kant laten zien door Nijntje-koekjes een ‘shirt’ te geven met Muisjes. Zo geef je op een makkelijke manier een moderne draai aan een oude traditie.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard