Wat zijn ‘curling ouders’?
Ken je de sport curling? Daar komt deze term vandaan. Curling ouders willen namelijk graag de weg vrijmaken van alle obstakels die hun kind maar kan tegenkomen. Dat is natuurlijk goed bedoeld (en soms ook nodig), maar in de meeste gevallen komt dat een kind niet ten goede. Je kunt het zien als een vorm van overbeschermend ouderschap. En kinderen zouden juist de ruimte moeten krijgen om zelf obstakels te overkomen en volop te kunnen ontdekken.
Lees ook:
Het opvoeden en straffen van je peuter, hoe pak je dat aan?Lange termijn
Geen enkele ouder wilt dat zijn kind pijn, verdriet of ongemak voelt. Maar daar kunnen kinderen eigenlijk heel veel van leren! Door te leren omgaan met teleurstellingen en obstakels, wordt je kind een sterker persoon dat ook in zijn volwassen leven beter om zal kunnen gaan met moeilijkheden. Daar krijgt je kind dan weer incasseringsvermogen en doorzettingsvermogen van. Het is dus goed om na te denken wat je je kind op lange termijn wilt meegeven. En het is niet de bedoeling alles altijd maar voor te kauwen en alles voor je kind op te lossen.
Lees ook:
Wat het echt betekent als je kindje vervelend doetNatuurlijk kan je je kind altijd ondersteunen en voor ze klaar staan. Vooral wanneer je kind een keer heeft gefaald of iets niét is gelukt: dat is trouwens ook goed voor jullie hechting. Je kunt ze ook opties bieden voor oplossingen, maar laat het uitvoeren ervan zoveel mogelijk aan je kind over.
Ben jij een curling ouder?
Curling ouders worden ook wel helikopterouders genoemd. Zij hangen als het ware continu boven hun kind om in de gaten te houden of ze niet moeten ingrijpen. Curling ouders grijpen dan vaak in vóórdat er zich een probleem voordoet, want daar willen ze hun kind tegen beschermen. Herken jij jezelf hierin?
Zo ja, dan kan het goed zijn voor je kind om iets meer los te laten, en dingen te doen om je kind wat meer zelfstandigheid te geven. Zoals met taakjes in huis, je kind zijn boterham zelf te laten smeren, tevreden te zijn met de prestaties van je kind (ook al zijn ze soms niet wat je verwachtte) en iets minder ‘voorzichtig!’ te roepen. Zo bouwt je kind zelfvertrouwen op, leert hij omgaan met conflicten en uitdagingen en leren ze wat risico’s en fouten maken inhoudt.
Lees ook:
5x signalen dat je kind wellicht stress ervaartDeel jouw ervaringen en vind steun in onze communities
We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot opvoeden.