1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Bang voor de bevalling? Tips bij bevalangst (tokofobie)

    Gepubliceerd op: 12-16-2020Bewerkt op: 6-27-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-16-2020Bewerkt op: 6-27-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als je bang bent voor de bevalling ben je zeker niet de enige. Met bevalangst krijgen veel vrouwen mee te maken krijgen tijdens of zelfs al voor de zwangerschap. Een bevalling is natuurlijk ook niet niks, dus zo gek is het niet. Toch kan echte bevalangst een vlotte bevalling in de weg staan, dus deze tips kunnen dan goed van pas komen.

    Extreme angst voor de bevalling (tokofobie)

    De bevalling is natuurlijk een grote gebeurtenis, wat het logisch maakt dat je het spannend vindt of er misschien wat tegenop ziet. Als deze spanning of nervositeit echter omslaat tot extreme angst (tokofobie), kan dat een vlotte bevalling in de weg staan. Bevalangst komt voor bij zo’n 7 tot 15% van de zwangere vrouwen, best een hoop dus. Deze angst kan voortkomen uit verschillende oorzaken, of je nu voor de eerste keer zwanger bent of al eerder een kindje hebt gekregen.

    Waarom bevalangst?

    Angst voor de bevalling kan voortkomen uit verschillende factoren. Sommige vrouwen zijn bijvoorbeeld bang voor een specifieke complicatie of ingreep, zoals uitscheuren, een episiotomie, een spoedkeizersnede of complicaties bij de baby. Maar bij de meeste vrouwen gaat het om een angst voor de pijn tijdens de bevalling in het algemeen, en om de controle over de situatie te verliezen. Een eerdere negatieve ervaring met de bevalling kan ook een trauma achterlaten en bevalangst creëren. Echter hoeft een eerdere onaangename bevalling natuurlijk niet te betekenen dat het deze keer ook zo zal zijn.

    Natuurlijk kunnen ook negatieve verhalen vanuit je omgeving of op televisie en internet een grote invloed hebben op hoe jij de bevalling ziet. Meestal is dat wat wordt getoond op televisie namelijk niet zo positief, want jouw mindset en de manier waarop je de bevalling ziet op een negatieve manier kan beïnvloeden.

    Heb jij bevalangst?

    Echte bevalangst kun je herkennen aan bijvoorbeeld nachtmerries over de bevalling, concentratieproblemen, dagelijks piekeren over de bevalling, slecht slapen door de spanning voor de bevalling en zelfs paniekaanvallen als je denkt aan de bevalling. Dat is dus iets anders dan dat je simpelweg wat nerveus bent voor de bevalling: bij bevalangst of tokofobie ben je buitengewoon angstig voor de bevalling dat het je dagelijkse functioneren beïnvloedt. Ook kan het zijn dat je door bevalangst juist minder of juist meer op controle wilt komen bij de verloskundige.

    Tips bij bevalangst

    Als je last hebt van extreme angst voor de bevalling kunnen de volgende tips je helpen daar overheen te komen:

    • Omring jezef met positieve bevallingservaringen: om de bevalangst niet erger te maken, is het een goed idee om jezelf zo veel mogelijk te omringen met mensen die positieve bevallingsverhalen te vertellen hebben en je hiermee ook kunnen motiveren. Ook het lezen van positieve bevalingsverhalen en het kijken van positieve bevallingsfilmpjes op internet kan je helpen de angst rondom je bevalling wat weg te nemen.
    • Praat met je verloskundige, gynaecoloog of doula: je verloskundige of gynaecoloog kan je altijd benaderen om te praten over specifieke angsten die je hebt met betrekking tot de bevalling. Zij kunnen je dan vertellen of dat hetgeen waar je je druk om maakt wel echt realistisch is, en wat je nu echt kunt verwachten van een bevalling. Een doula is er om je emotioneel bij te staan tijdens de zwangerschap en bevalling, en zij kan je ook uitstekend helpen als je bevalangst hebt.
    • Geboorteplan: door een geboorteplan op te stellen kan je voor jezelf duidelijk op een rijtje zetten wat je wel en niet wilt tijdens de bevalling. Dit kan je vervolgens ook overhandigen aan je zorgverleners, zodat zij er rekening mee kunnen houden. Echter moet je niet té veel vasthouden aan een geboorteplan, want met een bevalling kan het natuurlijk alle kanten op.
    • EMDR therapie: bij een traumatische vorige bevalling kan het zijn dat je PTSS hebt ontwikkeld, eventueel zonder dat je dat zelf weet. Hiervoor wordt gespecialiseerde hulp aangeraden om een bevallingstrauma te verwerken, bijvoorbeed met EMDR-therapie.
    • Ontspanning: in constante angst leven tijdens de zwangerschap is niet optimaal, waarom het belangrijk is op verschillende manieren toch ontspanning op te zoeken om je zo comfortabeler te voelen met je zwangerschap en je lichaam. Een zwangerschapsmassage of zwangerschapscursus, zoals mindfulness of zwangerschapsyoga, kan je daarbij helpen. Bovendien komen er bij een zwangerschapsworkout veel gelukshormonen vrij, die je ook zullen helpen ontspannen. En als jij als zwangere goed in je vel zit, profiteert ook je baby daarvan!
    • Vertrouw in jezelf en in je omgeving: bedenk maar dat jouw lichaam gemaakt was om een baby ter wereld te kunnen brengen, en dat een bevalling een puur natuurlijk proces is dat in de meerderheid van de gevallen goed verloopt. Ook zal je omringd zijn door mensen die weten wat ze doen en hoe ze moeten ingrijpen mocht dat nodig zijn. Je bent met je verloskundige of gynaecoloog in goede handen, dus jij kan je focussen op het overgeven aan de bevalling en de geboorte van je kind.
    • Een goede voorbereiding: door je goed voor te bereiden op de bevalling, door je bijvoorbeeld te verdiepen in verschillende bevallingshoudingen of manieren om met pijn om te gaan, kan je ontdekken dat er veel natuurlijke manieren zijn om een bevalling vlot te laten verlopen.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard