Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyZomertijd invloed klok verzetten op slaapritme baby

Zomertijd: invloed klok verzetten op slaapritme baby

ZP® - Magazine

, 27 March 2020 16:48Laatste update op: 18 March 2021 02:29

Het is bijna zo ver: zomertijd! De klok wordt een uur vooruit gezet. Zaterdag 27 maart op zondagnacht 28 maart om 02.00 uur wordt het 03.00 uur. Deze nacht wordt dus een uur korter. Volwassenen hebben hier meestal niet zoveel last van. Maar heeft de overgang naar de zomertijd invloed op het slaapritme van je baby?

Zomertijd en wintertijd en onze biologische klok

Ons slaapritme wordt deels bepaald door onze biologische klok. De biologische klok is bij iedereen anders. Daarom heb je avondmensen en ochtendmensen. Voor de meeste mensen geldt: overdag actief en ’s nachts slapen. Maar ook een aantal externe factoren heeft invloed op ons slaapritme. Die externe factoren zijn: licht, geluid, beweging en temperatuur.

Onze biologische klok gaat gewoon door, ook tijdens de overgang van winter- naar zomertijd. Volwassenen zijn vaak vrij snel gewend aan de nieuwe tijd, maar voor het slaapritme van je baby kan het verwarrend zijn.

Zomertijd en veranderingen

Als de klok verzet is, lijkt het of het langer licht is. Dit is fijn, want we kunnen langer gebruik maken van daglicht! Veel mensen hebben de eerste paar dagen het gevoel dat het vroeger is dan de tijd die de klok aangeeft. Maar in principe ga je dus een uur eerder naar bed. Sta je ’s ochtends normaal gesproken om 07.00 uur op, dan is het nu dus eigenlijk nog maar 06.00 uur.

Slaapritme baby: bedtijd langzaam verschuiven

Het is goed om de bedtijd van je baby niet abrupt een uur vooruit te schuiven. Doe je baby vanavond een half uur eerder naar bed en morgen weer een half uur eerder. Het duurt ongeveer een week tot je baby gewend is aan de zomertijd.

Zomertijd: voedingsschema baby

Naast de biologische klok is je baby ook gewend aan de tijden waarop je je baby voedt. Als je borst- of flesvoeding geeft op verzoek, kun je je baby gewoon blijven voeden wanneer hij erom vraagt. Het verzetten van de klok heeft hier weinig invloed op.

Als je volgens een bepaald schema borst- of flesvoeding geeft, kun je het best het schema een half uur aanpassen, net als de bedtijd van je baby.

Tips zomertijd en baby

Help je baby met het wennen aan de zomertijd met deze tips:

 • Maak het ’s avonds makkelijker voor je baby om te gaan slapen door de gordijnen eerder dicht te doen en een gedimde schemerlamp aan. Zorg in de slaapkamer ook voor een donkere omgeving.
 • Zorg dat je baby een uur voor het naar bed brengen niet wordt blootgesteld aan te heftige prikkels. Verminder de hoeveelheid lawaai in de omgeving. Als je hier zelf invloed op hebt. Bijvoorbeeld: de televisie of radio uit (of rustige muziek). Mocht dat niet kunnen omdat de buurman bijvoorbeeld aan het timmeren is in de tuin, leidt de aandacht dan af door een zacht muziekje op te zetten net voor het slapen gaan.
 • Doe je baby een uur voor bedtijd rustig in bad, zing een liedje en leg hem in bed.
 • Houd de temperatuur in de gaten. Is het warmer dan normaal, doe dan een dunner dekentje over je baby.
 • Zorg er ’s ochtends voor dat er veel licht in de omgeving is. Dit helpt je baby met wakker worden. Haal je baby uit bed en loop eerst een stukje, in plaats van dat je je baby weer neer legt bijvoorbeeld. Beweging helpt je baby wakker worden.

Wat doe jij om je baby te laten wennen aan de zomertijd? Deel je tips in een reactie!

Meer over dit onderwerp:

 • Borst- of kunstvoeding?
 • Slapen
 • Zomer

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard