1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zo maak je eten voor je baby leuker en gemakkelijker!

    Gepubliceerd op: 11-14-2020Bewerkt op: 9-7-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-14-2020Bewerkt op: 9-7-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    De eerste hapjes met je baby zijn spannend voor zowel jou als je baby. Sommige baby’s vinden het vanaf het begin geweldig om echt voedsel te eten, andere hebben het niet zo met babyhapjes. Hoe kan je het eten voor je baby of kindje dan toch leuk maken, zodat hij altijd met plezier aan tafel gaat?

    Van oefenhapjes naar hele maaltijden: hoe maak je het leuk?

    Het is altijd even uitvogelen wat je baby nu wel en niet lekker vindt met het eten van vast voedsel. Bij de ene baby gaat alles erin, andere baby’s zijn net wat kieskeuriger. Of misschien vinden sommige baby’s het gewoon niks om aan tafel te moeten zitten. Hoe maak je het dan toch leuk voor je kleine om zijn hapje te eten, of complete maaltijd als je kindje al wat groter is?

    Oorzaken waarom je baby niet goed wilt eten

    Dat je baby of kind niet goed wilt eten of met veel tegenzin aan tafel gaat, kan aan verschillende dingen liggen, en het volgende kan daarbij helpen:

    • Afleiding: veel baby’s en kinderen vinden het moeilijk om aan tafel stil te zitten en eten, vooral als ze net bezig waren met een speelgoedje, of gewoon omdat ze zich moeten focussen op het eten zonder leuke afleidingen. Ook kunnen baby’s en kinderen aan tafel snel afgeleid raken door wat er om hun heen gebeurt.

    • Je baby moet wennen: het kan erg wennen zijn voor je baby voor je baby na 6 maanden alleen maar melk te hebben gedronken. Dan kan een groentehapje misschien niet meteen zo lekker smaken.

    Tip: Je kunt het dan het beste gewoon wat vaker aanbieden, soms duurt het wel tot 20 keer voordat een kindje nieuw voedsel accepteert en lust!

    • Negativiteit rondom de maaltijden: Als het altijd een strijd wordt tussen jou en je kind tijdens het eten, zal je kindje het eten gaan associëren met een negatieve ervaring, al bedoel je het nog zo goed wanneer je koste wat kost het eten erin wilt krijgen. Of omdat je misschien je kindje netjes probeert te laten eten, terwijl je kindje het liefst zijn hele gezicht ondersmeert.

    Tip: Probeer de strijd rondom etenstijd en de negativiteit te beperken, door ook naar de behoeftes van je kindje te kijken en het altijd aan te kondigen wanneer het etenstijd is: zeg bijvoorbeeld dat het over 15 minuten tijd is om aan tafel te gaan, 10 minuten, 5 minuten.. Zo kan je kindje zich voorbereiden op het eten en heeft hij niet het gevoel dat hij wordt onderbroken of geforceerd om aan tafel te gaan. Ook kan het zijn dat je kindje soms gewoon niet zoveel honger heeft: als je kindje wel goed zijn best heeft gedaan en eerder die dag al goed heeft gegeten, forceer hem dan niet om álles op te eten. Laat je kindje ook vooral kliederen met het eten, dat is goed voor zijn ontwikkeling!

    • Lichamelijke oorzaak: het kan zijn dat er tandjes doorkomen of dat je kindje wat ziekig is. Door de pijn van de doorkomende tandjes kan het lastig zijn te eten, en door een griepje kan de eetlust afnemen. Dat is normaal.

    Tip: Het heeft bij ziekerigheid dan ook geen zin om je kindje te forceren net zo veel te eten als normaal. Maar zorg er wel voor dat er íets wordt gegeten, en dat je kindje genoeg drinkt, om zo uitdroging te voorkomen.

    Overige tips om je baby of kindje beter te laten eten

    • Betrek je kindje bij het koken: als je kindje al wat groter is, betrek je kindje dan bij het kookproces! Er is niks zo leuk voor een kleine om lekker te kliederen en iets te creeëren in de keuken. Dan wordt het ook leuker om het eten op te eten, wat ze
    • Complimentjes: geef je kindje complimentjes en geef een klein applausje met zijn allen als je kindje uit zichzelf de lepel oppakt en zijn eten opeet. Daar mag ook best een kleine beloning opstaan, zoals een chocolaatje achteraf!
    • ‘’Een hapje voor’’ of vliegtuigje: Deze klassieke manieren om het eten er bij je kindje in te krijgen willen nog wel eens werken! Een hapje voor mama, een hapje voor papa, etcetera, of ‘’hier komt een vliegtuigje’’ zijn het proberen waard!
    • Rapley methode: de Rapley methode moedigt je kindje aan zelf het eten te ontdekken en op te eten met zijn handjes.
    • Doe het eten voor: Baby’s en kinderen zijn echte na-apers van het gedrag van papa en mama. Doe dus iedere keer bij etenstijd weer voor hoe het wél zou moeten, ookal kopieert je kindje het niet gelijk.
    • Geef je kindje wat afleiding: Je hebt misschien wel gemerkt dat het opzetten van een filmpje tijdens het eten goed kan helpen je kindje te laten eten door de afleiding dat het brengt, maar het is pedagogisch niet zo verantwoord. Je kunt je kindje op andere manieren afleiding bieden tijdens het eten, zodat die hapjes er net wat makkelijker ingaan als niks anders helpt. Bijvoorbeeld door de 2 favoriete speeltjes mee te nemen aan tafel, en hen ook te laten ‘eten’, of door een boekje over eten mee te nemen aan tafel. Wat ook al kan helpen, is wanneer het hele tafelgezelschap volop in gesprek is, dan kan je kleine lekker meeluisteren en zal hij zelf misschien makkelijker eten of gevoerd willen worden, omdat dan niet alle focus is gericht op dat hij maar zijn eten opeet.

    Wat doe jij om je baby of kind makkelijker te laten eten?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard