1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wat zijn regeldagen?

    Gepubliceerd op: 8-17-2020Bewerkt op: 9-19-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-17-2020Bewerkt op: 9-19-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Wanneer je baby opeens huilerig lijkt en een ander ritme aan wilt nemen voor voedingen, kan het zijn dat je met je baby in regeldagen zit. Maar wat zijn die regeldagen toch, bestaan ze eigenlijk wel echt, en hoe kom je er doorheen met je baby?

    Regeldagen

    Je baby en jij hebben als het goed is na een tijdje samen een (soort van) ritme opgebouwd voor voedingen. Dan besluit je baby toch opeens helemaal zijn behoeftes aan te passen en veel meer voedingen te willen, of op andere tijdstippen. Ook kan je baby hierbij huilerig zijn of slechter slapen. Het kan goed zijn dat je dan in een van de regeldagen van je baby zit.

    Dat kan aan verschillende dingen liggen. Je baby kan namelijk in een [groeispurtje](groeispurt-bij-je-kind-zo-herken-je-het zitten), waardoor hij even nét wat meer energie en voedingsstoffen nodig heeft uit zijn voeding, waardoor hij vaker om voeding vraagt. Deze groeispurtjes kunnen een tot twee dagen duren. Ook kan het zijn dat je baby eerder erg werd afgeleid tijdens voedingen, waardoor hij minder dronk dan normaal. Dan krijgt hij daarna waarschijnlijk daarna juist meer honger en behoefte aan vaker voeding.

    Regeldagen herkennen

    Aan de volgende dingen kun je herkennen of het om regeldagen gaat:

    • Je baby wilt constant drinken: zowel bij fles- als borstvoeding kan het zijn dat je baby plots véél vaker wilt drinken. Zo kan je je kindje soms wel om het uur aan het voeden zijn.
    • Huilerigheid en onrustig: doordat je baby even wat meer honger heeft en minder lekker in zijn vel zit, kan dat ervoor zorgen dat je kindje wat meer huilt en onrustig is.
    • Slechter slapen: Doordat je baby vaker honger heeft, kan zijn slaapritme wat overhoop worden gegooid. Daardoor kan je kindje slechter slapen of ‘s nachts weer wakker worden voor een voeding.
    • Je borsten voelen slap en leeg: als je borstvoeding geeft kan dit goed het geval zijn tijdens regeldagen. Dat is ook niet zo gek als je je kindje vaker aanlegt en voeding geeft. Hierdoor kan jij je ook wat vermoeider voelen.

    Wanneer regeldagen?

    De groeispurtjes van je baby die de regeldagen veroorzaken kunnen zomaar uit het niets voorkomen en ook uit het niets weer overgaan. Dat is voor ieder kindje anders, maar de meeste groeispurtjes en regeldagen vinden plaats rond dezelfde periodes, namelijk met: 9 dagen, 3 weken, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden.

    Als je kindje kenmerken heeft van regeldagen, hoeft dat niet te betekenen dat je kindje ook een groeispurt heeft. Het kan ook zijn dat je baby meer honger heeft en huilerig is door bijvoorbeeld warm weer of doordat tandjes doorkomen.

    Tips bij regeldagen

    Omdat regeldagen niet altijd even gemakkelijk kunnen zijn, kunnen de volgende tips goed van pas komen:

    • Zorg naast je baby ook goed voor jezelf! Regeldagen vereisen altijd nét even meer energie dan normale dagen. Probeer dus genoeg uit te rusten, genoeg te eten en te drinken (vooral bij borstvoeding). Als het met jou goed gaat, zal je ook beter op de behoeftes van je baby in kunnen spelen.
    • Kijk naar de signalen van je baby: Blijf letten op de voedingsbehoeftes van je kindje, en geef hem zo nodig wat extra aandacht en knuffels. Voor je kindje zijn dit soort dagen soms ook niet makkelijk.
    • Vermijd drukte en stress: regeldagen kunnen al lastig genoeg zijn, vermijd daarom het liefste drukte en stress met je baby.
    • Maak je niet druk: regeldagen horen bij een gezonde ontwikkeling van je baby. Ben dus maar niet bang dat je kindje voeding te kort komt of dat er iets anders aan de hand is. Voordat je het weet is het weer voorbij, dus no worries!
    • Onthoud dat borstvoeding werkt op basis van het vraag-aanbod principe. Als je kindje dus meer vraag heeft naar moedermelk, zal jij ook automatisch meer moedermelk aanmaken, mits je voedt op verzoek. Maak je in dit geval dus niet druk om te weinig borstvoeding.
    • Neem eventueel contact op met het consultatiebureau als je twijfelt over geven van meer flesvoeding. Te veel kunstvoeding is namelijk ook niet wenselijk voor je kindje.
    • Neem eventueel contact op met een lactatiekundige. Als je je onzeker voelt over het borstvoeden van je baby, kan je wellicht een goed idee zijn om een lactatiekundige in te schakelen die je kan adviseren tijdens de regeldagen van je baby.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard