1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Vitamines en supplementen voor kinderen: welke zijn nodig?

  Gepubliceerd op: 8-10-2023Bewerkt op: 2-15-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-10-2023Bewerkt op: 2-15-2024
  Auteur: Maartje SchefferIn samenwerking met: Davitamon
  Het is iets waar veel ouders zich dagelijks mee bezighouden: krijgt mijn kind wel voldoende voedingsstoffen binnen? Met een gezond voedingspatroon meestal wel, maar toch zijn in sommige supplementen belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van je kind. Zeker als je vegetarisch of veganistisch opvoedt. Welke vitamines en supplementen zijn nodig voor kinderen?

  De rol van vitamines in het groeiproces van je kind

  Bepaalde vitamines en mineralen zijn ongelooflijk belangrijk voor een gezonde groei van je kind. Vitamine D, bijvoorbeeld, dat speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling van sterke botten en tanden, en draagt bij aan een goede werking van het immuunsysteem. Het bevordert de opname van calcium en fosfor, twee cruciale mineralen voor de opbouw van botmassa. Deze vitamine is van bijzonder belang tijdens de kindertijd, wanneer botgroei op zijn hoogtepunt is. Vitamine K, aan de andere kant, draagt bij aan de bloedstolling en botgezondheid. Het is van belang voor het proces van botmineralisatie, waardoor het skelet zijn structuur en sterkte ontwikkelt.

  Naast vitamines spelen mineralen zoals ijzer en zink ook een prominente rol in de groei van jonge kinderen. IJzer is noodzakelijk voor de productie van hemoglobine in rode bloedcellen, wat zuurstoftransport door het lichaam mogelijk maakt. Een voldoende inname van ijzer ondersteunt niet alleen de fysieke groei, maar ook de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Zink, aan de andere kant, is betrokken bij tal van enzymatische reacties en is van invloed op het immuunsysteem. Het bevordert een gezonde celgroei en weefselherstel, wat bijdraagt aan de algehele ontwikkeling van jonge kinderen. Met een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf komt een gemiddeld kind gewoon aan al zijn voedingsstoffen.

  Welke supplementen heeft mijn kind nodig?

  Een kind met een uitgebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan diverse voedingsmiddelen, waaronder groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en zuivelproducten, kan over het algemeen voldoen aan de meeste van zijn voedingsbehoeften. Toch wordt dagelijks vitamine D aangeraden door het Voedingscentrum. Extra vitamine D heeft je kind tot 4 jaar iedere dag nodig, in een dosis van 10 microgram. Je kunt dit in de vorm van druppels of tabletjes halen bij de apotheek. Je krijgt deze vitamine binnen via het zonlicht, maar voor jonge kinderen is dit niet genoeg.

  Voor baby's tot 12 weken wordt ook een vitamine K supplement aangeraden van 150 microgram per dag.

  Vitamine B12 en mega-3 supplementen

  Kinderen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, lopen mogelijk het risico bepaalde voedingsstoffen tekort te komen. Vitamine B12, bijvoorbeeld, komt voornamelijk voor in dierlijke producten. In dergelijke gevallen kan het verstandig zijn om met een kinderarts te overleggen over mogelijke supplementatie om tekorten te voorkomen.

  Vette vis is rijk aan omega-3 vetzuren, een voedinsstof die erg belangrijk is voor de groei en gezondheid van kinderen én volwassenen. Lust je kind geen vis of lukt het niet om wekelijks vette vis te eten? Dan kan een supplement met visolie (omega-3 vetzuren) een mogelijke aanvulling zijn op het dieet van je kind. Overleg hierover met je arts of kinderdiëtist.

  Kan een kind ook te veel vitamines binnenkrijgen?

  Ja, te veel van het goede kan ook schadelijk zijn. Overmatige inname van bepaalde vitamines, zoals vitamine A en foliumzuur, kan leiden tot toxiciteit en gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is essentieel om de aanbevolen doseringen te respecteren en geen overmatige hoeveelheden supplementen aan kinderen te geven. Kijk goed op de verpakkingen van een vitaminepil, want soms zit daarin een hoeveelheid die boven de veilige bovengrens zit. Onthoud ook dat op de verpakking meestal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid staat voor volwassenen, die dus veel hoger is dan die van kinderen.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Davitamon

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard