1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De eerste vaste voeding van je baby: dit kan je verwachten

    Gepubliceerd op: 12-4-2019Bewerkt op: 12-14-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-4-2019Bewerkt op: 12-14-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Na maanden met alleen maar borstvoeding of flesvoeding is het tijd voor de eerste hapjes van je baby. Wanneer ga je over op vaste voeding voor je baby? En met welke voeding begin je bij de eerste hapjes?

    Wanneer vaste voeding voor een baby?

    Sommige baby’s zijn al na vier maanden klaar voor de eerste hapjes vaste voeding. Terwijl de andere baby het tot zes maanden nog wel prima vindt met alleen borstvoeding of flesvoeding. Volgens het Voedingscentrum is het verstandig om tussen de 4-6 maanden te beginnen met oefenhapjes. Je baby heeft dan namelijk meer voedingsstoffen nodig. Hoe weet je dat je baby klaar is voor vaste voeding? De volgende signalen kan je baby dan gaan afgeven:

    • Smakken of happen
    • Sabbelen op de handen
    • Dingen in de mond stoppen
    • Aandachtig kijken wanneer jij aan het eten bent
    • Meer borst- of flesvoeding dan normaal nodig
    • Gebroken nachten, terwijl je baby eerst de hele nacht doorsliep

    Eerste babyhapjes

    Begin met één smaak

    Het is duidelijk dat jouw baby klaar is voor vaste voeding, maar waar begin je dan mee? Je kunt het beste eerst beginnen met zogenoemde oefenhapjes. Denk hierbij aan een paar lepeltjes pap of gepureerde groente en fruit. Maak hierbij geen smoothie, maar slechts één smaak. Banaan, perzik, wortels en bloemkool zijn goed om mee te beginnen. Deze smaken zijn redelijk herkenbaar voor je baby en vergelijkbaar met borst of flesvoeding. Vermijd nog even aardappels, rijst, vis, vlees en brood totdat je baby al redelijk gewend is aan vaste voeding.

    Tip: in plaats van het geven van oefen'hapjes', kun je ook de Rapley methode toepassen. Op die manier eet je kind vooral met zijn handjes.

    In combinatie met fles- of borstvoeding

    Hierbij geef je nog wel gewoon borstvoeding of flesvoeding, maar laat je je baby wennen aan vaste voeding. Vergeet niet dat je baby de hele techniek onder de knie moet krijgen en dus niet van de ene op de andere dag over kan gaan op vaste voeding. Na acht maanden kun je de borstvoeding of flesvoeding geleidelijk afbouwen. Na een maand kun je de hapjes wat dikker maken en weer nieuwe smaken introduceren zoals rode linzen of avocado. Weer een maand later kun je steviger voedsel introduceren, zoals een broodkorst, soepstengel of babykoek. Hierdoor leert je baby goed kauwen. Is je baby al gewend aan de groente- en fruithapjes? Probeer dan eens rijst, aardappel of pasta. Wanneer je baby zo’n acht maanden is mag je baby voor het eerst vis en vlees. Zorg er altijd voor dat het gepureerd is of geprakt is met een vork.

    Eerder beginnen met eerste hapjes

    Misschien heb je al eerder het gevoel dat je baby klaar is voor zijn eerste hapje. Het is verstandig om het dan wel uit te stellen tot de vierde maand. Als je baby nog niet goed rechtop kan zitten of slikken nog lastig gaat, is vaste voeding geen goed idee. De darmen van je baby kunnen hier slecht op reageren en je baby kan de vaste voeding dan nog niet goed doorslikken.

    Later beginnen met eerste hapjes

    Geeft je baby na zes maanden nog steeds geen signalen af voor vaste voeding? Probeer dan wel vaste voeding te introduceren. De kans dat je baby een voedselallergie ontwikkelt is groter wanneer je na zes maanden begint met vaste voeding.

    Hoeveel vaste voeding per dag?

    De eerste periode kan je baby nog niet veel vaste voeding verdragen. Hou het daarom bij een paar theelepeltjes per dag. Soms zal je baby het weer uitspugen, geen zorgen, dit hoort er allemaal bij. Hoe verleidelijk het ook is om elke dag een nieuwe smaak te proberen, doe dit niet. Geef je baby tijd om te wennen aan een smaak. Geef je baby daarom een paar dagen achter elkaar dezelfde vaste voeding.

    Tip: het levert vaak hilarische plaatjes op, hou je telefoon of camera bij de hand.

    Dit mag je baby nog niet eten

    Er zijn bepaalde etenswaren waar je mee moet oppassen wanneer je vaste voeding introduceert aan je baby.

    • Geen zout of bouillon. Dit kunnen de nieren van je baby nog niet aan.
    • Geen extra suiker. Voeg geen extra suiker toe aan de baby voeding, zo vermijd je dat je baby aan veel suiker gaat wennen.
    • Geen honing <12 maanden. Honing kan kinderbotulisme veroorzaken.
    • Pinda’s. Let goed op hoe je baby reageert op pinda’s. Een pinda allergie zorgt voor een huidklachten, een plotselinge zwelling of luchtwegklachten. Geef je baby in verband met stikkingsgevaar geen hele pinda’s voor het vierde levensjaar.
    • Geen rauw vlees. Je baby is ook na de bevalling gevoelig voor rauw vlees. Dit kan de toxoplasmose-parasiet veroorzaken, met een flinke infectie als gevolg.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard