1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Stuwing bij borstvoeding of kunstvoeding: wat doe je eraan?

    Gepubliceerd op: 6-1-2020Bewerkt op: 10-16-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-1-2020Bewerkt op: 10-16-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je melkproductie zal een aantal dagen na de bevalling echt goed op gang komen, wat kan resulteren in stuwing. Hier kan je flink last van krijgen en je borsten kunnen er vol, pijnlijk en gespannen door raken. Haast alle moeders krijgen ermee te maken, of je nu borstvoeding of kunstvoeding geeft. Wat kan je doen bij stuwing?

    Wat is stuwing precies?

    Stuwing betekent dat je last hebt van zware, gespannen borsten, veroorzaakt door het aanmaken van melk en een grotere doorbloeding van de borsten. Het geeft een warm gevoel in je borsten gepaard met (kloppende) pijn, spanning en hardere borsten. Stuwing begint meestal tussen de 3 en 5 dagen na de bevalling, maar sommige vrouwen krijgen er pas na 10 dagen last van.

    Haast alle moeders krijgen te maken met stuwing, maar de een heeft er meer last van de ander. Het kan in mindere mate voorkomen, maar sommige moeders hebben er zoveel last van dat het ontzettende pijn doet en het lijkt alsof je borsten ontploffen.

    Stuwing bij borstvoeding

    In de eerste paar dagen na de bevalling maken je borsten colostrum aan onder de invloed van het hormoon prolactine. Dit is de eerste melk voor je baby: zeer calorierijk, dik en het komt in kleine beetjes. Hierna kan de ‘echte’ melkproductie op gang komen, wat in grotere hoeveelheden komt. Hierdoor kunnen je borsten erg vol raken, wat stuwing kan veroorzaken, meestal nog tijdens de kraamweek. Maar de stuwing kan ook hierna pas plaatsvinden, afhankelijk van of je baby doorslaapt of voedingen overslaat.

    Stuwing bij kunstvoeding

    Niet alleen bij borstvoeding, maar ook bij kunstvoeding kan je last krijgen van stuwing onder invloed van het hormoon prolactine. Je lichaam maakt nu eenmaal automatisch moedermelk aan na de bevalling. Als je ervoor kiest enkel kunstvoeding te geven, zal de melkproductie na ongeveer een week weer langzaam afnemen omdat je je baby niet aanlegt. Je lichaam zal dan geen nieuwe moedermelk aanmaken.

    Stuwing onschuldig?

    Over het algemeen is stuwing onschuldig, alhoewel je er veel last van kunt hebben. Vaak gaat stuwing na een paar dagen vanzelf weer over, mist de klachten goed worden verholpen. Wordt het na een paar dagen nog niet minder, dan loop je de kans om een borstontsteking te krijgen.

    Stuwing of borstontsteking?

    Soms stuwing leiden tot een borstontsteking, wat wordt veroorzaakt door een verstopt melkkanaaltje of bacteriën. Je herkent een borstontsteking aan:

    • Rode, pijnlijke warme plekken op je borst(en)
    • Enorme pijn tijdens het voeden van je baby
    • Je hebt koorts, hoger dan 38,5 graden
    • Je voelt je ziek

    Stuwing verlichten

    De volgende tips kunnen helpen bij het verlichten van pijn die je kunt voelen bij stuwing:

    • Leg je baby vaak genoeg aan de borst: als je borstvoeding geeft, leg je baby dan zo vaak mogelijk aan de borst en laat hem je borsten zo veel mogelijk leegdrinken. Dit kan de spanning op je borsten laten afnemen. Geef vooral in de eerste 48 uur zo veel mogelijk voeding: zo’n 8 tot 12 keer per dag. Zo komt de melkproductie goed op gang en houd je de spanning door te volle borsten laag. Check na iedere voeding of je borsten wat soepel aanvoelen, om te kijken of je baby goed heeft gedronken.
    • Kolven: als je borsten te gespannen zijn voor je baby om goed te happen, dan kan je eerst wat spanning wegnemen door wat melk weg te kolven. Dit kan met een borstkolf of door met je hand te masseren. Als je enkel kunstvoeding geeft, kolf dan enkel een klein beetje melk af, om te zorgen dat je lichaam niet meer moedermelk gaat aanmaken door het vele kolven.
    • Masseren: tijdens het voeden kan je ook je borsten wat masseren, zodat de melk beter stroomt en je baby de borst beter kan leegdrinken.
    • Warmte: met een warme douche of een warm washandje op je borsten vlak voor een voeding zorg je ervoor dat je ontspant en de melk goed doorstroomt.
    • Verkoeling: ook kou kan helpen bij het verlichten van de pijn door stuwing. Leg bijvoorbeeld na de voeding een koud kompres of gel-pad op je borsten, wat de zwelling kan verminderen. Ook gekoelde koolbladeren in je bh kunnen helpen!

    Een lactatiekundige inschakelen na de bevalling is altijd een goed idee, vooral als het om je eerste kindje gaat of om je eerste keer borstvoeding. Zij kan je goede adviezen geven over het verlichten van je stuwing, en het in de gaten houden of stuwing niet overgaat in een borstontsteking.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard