Wanneer mag baby gewone melk?
Het eerste jaar is borstvoeding of flesvoeding het allerbelangrijkste voor je baby om te groeien. Ook als je begint met het introduceren van oefenhapjes, is de moedermelk of kunstmelk waar je baby al zijn voedingsstoffen uit haalt. Wel mag je je baby vanaf 6 maanden alvast af en toe een bakje yogurt of kwark geven.
Wanneer je baby 12 maanden oud is, kan de gewone melk (koemelk) de flesvoeding of borstvoeding gaan vervangen. Je kind kan dan prima overstappen op gewone melk en vaste voeding. Maar het WHO adviseert om nog zeker even door te gaan met het geven van borstvoeding, als je dat geeft: tot twee jaar (en ook daarna nog) heeft je kind hier veel baat bij!
Begin zeker niet te vroeg met het vervangen van borstvoeding of flesvoeding met gewone melk. De kans bestaat dan dat je baby te weinig ijzer en goede vetten binnen krijgt.
Lees ook:
Wat mag een peuter of dreumes nog niet eten?Hoeveel gewone melk vanaf 1 jaar?
Vanaf 1 jaar kan je dus gewone melk (koemelk) geven in plaats van opvolgmelk en in plaats van borstvoeding. Als je merkt dat je kind nog moet wennen aan de smaak, kun je eerst half om half mengen, en op die manier steeds meer gewone melk introduceren.
Voor een kind van 1 tot 4 jaar is 300 milliliter per dag genoeg. Dat komt neer op ongeveer 2 bekertjes melk of zuivel per dag. Als je meer geeft, loop het risico dat je kind misschien minder trek heeft in ander eten. Geef je borstvoeding, dan kan het zijn dat je kind wat minder melkproducten nodig heeft. Blijf vooral borstvoeding geven zolang jij en jouw kind dat fijn vinden.
Welke melk voor kind vanaf 1 jaar?
Voor een kind vanaf 1 jaar wordt aangeraden een halfvolle melk of magere melk te geven. Je kunt kiezen voor zowel verse als houdbare melk. Ook karnemelk kan een goede keuze zijn. Voor de dagelijkse zuivelbehoefte van 2 bekertjes per dag voldoen ook andere zuivelproducten zoals halfvolle of magere yoghurt, magere kwark of magere vla.
Lees ook:
Welk brood is goed voor je kindje?