1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Moet je kind zijn bord leegeten?

    Gepubliceerd op: 4-6-2023Bewerkt op: 5-14-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-6-2023Bewerkt op: 5-14-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Sommige kinderen eten hun bord met plezier leeg, terwijl anderen slechts kleine porties eten of hun neus ophalen bij het zien van het eten op tafel. Maar is het verstandig om je kind te dwingen om hun bord leeg te eten? Hier is het antwoord en enkele tips je kind beter te laten eten.

    Bord verplicht leeg eten vs. hongergevoel

    De eetlust van kinderen kan van dag tot dag variëren. Heeft je kind vandaag minder gegeten? Dan is de kans groot dat het de volgende dag meer eet om dit te compenseren. Ga hierin gewoon mee en dring niets op aan je kind. Kinderen weten vaak feilloos wanneer ze genoeg hebben gehad. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen. Een ouder kind kan dit natuurlijk makkelijker onder woorden brengen dan een jong kind dat het hoofd wegdraait of het bord opzij duwt.

    Je kunt je kind beter niet verplichten zijn hele bord leeg te eten als hij dat niet wil. Als je je kind dwingt om het bord leeg te eten, kan dit het interne hongergevoel verstoren. Hierdoor voelt je kind steeds minder goed of het wel of niet vol zit. Het aanleren van deze gewoonte kan later in het leven van je kind overgewicht in de hand werken.

    Jij bepaalt wanneer, je kind hoeveel

    Een goede richtlijn is dat jij bepaalt wanneer en wat je kind eet, terwijl je kind bepaalt hoeveel het ervan eet. Op deze manier raakt het honger- en verzadigingsmechanisme van je kind niet verstoord. Wanneer je kind aangeeft dat het vol zit, haal dan het bord weg zonder er verder veel over te zeggen. Eet zelf verder en als iedereen klaar is met eten, mag je kind van tafel.

    Soms kan het zo zijn dat je kind tijdens het avondeten zo goed als niks wil eten. Meestal is dat geen reden voor zorg. Je hoeft dan ook niet iets ongezonds, of een vervangende maaltijd te geven om je kind toch maar te laten eten. Anders krijgt je kind door dat als hij maar zijn bord avondeten laat staan, hij altijd een tosti krijgt. Dan zullen ze het 'nee' zeggen tegen het avondeten als een spelletje en wedstrijd gaan zien om maar het eten te krijgen wat hij liever heeft.

    Niet willen eten moet niet inhouden dat je kind dan mag spelen aan tafel. Het is dan ook beter om geen speelgoed of tablet op tafel te hebben als je kind klaar is en de anderen nog even rustig willen eten. Doe je dit wel, dan zal je kind volgende keer waarschijnlijk eerder stoppen met eten, omdat het weet dat het dan mag spelen.

    Tips om je kind beter te laten eten

    Merk je dat je kind wel heel vaak geen zin heeft om te eten? Dit zijn enkele tips om je kind beter te laten eten:

    1. Probeer ervoor te zorgen dat je kind echt honger heeft als je etenstijd is. Heeft je kind echt trek voor het avondeten, geef hem dan iets lichts om te eten, zoals een klein stuk fruit of groente.
    2. Maak van het avondeten een moment om naar uit te kijken. Gezellig samen aan tafel dus, schermen uit en aandacht voor elkaar
    3. Laat je kind regelmatig kiezen wat jullie eten, of een deel van de maaltijd. Kinderen vinden het vaak ook leuker om iets te eten wat ze zelf hebben gemaakt, dus geef je kind een veilige micro-taak in de keuken bij het klaarmaken van het avondeten.
    4. Geef je kind complimentjes als hij zijn eten goed heeft opgegeten.
    5. Zorg ervoor dat je kind niet te moe is tijdens het eten, dan kan hij aanzienlijk minder eten. Eet dus niet te laat.
    6. Wees je bewust dat je kind tijd nodig heeft om aan nieuwe smaken en texturen te wennen. Geef dus met nieuw eten niet na de eerste maaltijd op, maar introduceer het eten minstens drie keer zodat je kind er vertrouwd mee raakt en kan wennen aan de smaak.
    Bron: Voedingscentrum
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard