1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Verzorging en schoonmaken van je baby’s geslachtsdelen

  Gepubliceerd op: 10-7-2020Bewerkt op: 6-17-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-7-2020Bewerkt op: 6-17-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Als nieuwe ouder is het mogelijk dat je je afvraagt hoe je het beste de geslachtsdelen van je baby kunt verzorgen en schoonmaken. De huid is daar immers wat gevoeliger en het is waar alle ontlasting en urine mee in aanraking komt. Hoe verzorg je het geslachtsdeel van een meisje en van een jongen?

  Geslachtsdeel van je baby verzorgen, hoe?

  Het wassen van je baby gaat vaak vanzelf, maar de geslachtsdelen van je baby hebben soms wat meer aandacht en voorzichtigheid nodig. Vooral omdat de boel daar soms wat rood kan worden en in contact komt met je baby’s ontlasting.

  Verzorging van geslachtsdelen jongetjes

  Voor jongetjes geldt dat hun voorhuid na de geboorte nog vast zit, wat voorlopig zo blijft. Je kunt de voorhuid dus ook beter niet verschuiven. Je kunt het piemeltje en de balletjes gewoon van de buitenkant schoonmaken met lauwwarm water. Omdat onder de voorhuid nog geen bacteriën kunnen komen, hoef je je geen zorgen te maken om ontstekingen.

  Het balzakje kun je het beste schoonmaken met een nat watje om de plooien onder de balletjes schoon te maken. Ook kun je gerust met het watje de uitgang van het plasbuisje schoonmaken. De balletjes kunnen vlak na de geboorte wat opgezwollen zijn, wat alles te maken heeft met de hormonen die de placenta nog vlak voor de geboorte afgeeft.

  Verzorging van geslachtsdelen meisjes

  Ook de vagina van je dochtertje hoef je alleen met water schoon te maken aan de buitenkant. Zit er ontlasting tussen de schaamlipjes, dan kun je dit schoonmaken door voorzichtig de schaamlipjes met je vingers te spreiden en met een nat watje van voren naar achteren schoon te maken. Op deze manier kunnen er geen bacteriën van de ontlasting in de vagina komen. Zijn de schaamlippen een beetje rood, dan kun je er wat vaseline op smeren.

  Ook bij meisjes kan het zo zijn dat het geslachtsdeel wat is opgezwollen na de geboorte, wat heel normaal is. Meisjes kunnen ook wat vaginale afscheiding of bloedverlies hebben, wat vanzelf weer overgaat. Dat komt door de hormonen die de placenta vlak voor de geboorte nog afgeeft.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard