Geslachtsdeel van je baby verzorgen, hoe?
Het wassen van je baby gaat vaak vanzelf, maar de geslachtsdelen van je baby hebben soms wat meer aandacht en voorzichtigheid nodig. Vooral omdat de boel daar soms wat rood kan worden en in contact komt met je baby’s ontlasting.
Verzorging van geslachtsdelen jongetjes
Voor jongetjes geldt dat hun voorhuid na de geboorte nog vast zit, wat voorlopig zo blijft. Je kunt de voorhuid dus ook beter niet verschuiven. Je kunt het piemeltje en de balletjes gewoon van de buitenkant schoonmaken met lauwwarm water. Omdat onder de voorhuid nog geen bacteriën kunnen komen, hoef je je geen zorgen te maken om ontstekingen.
Lees ook:
Wat stop je allemaal in je luiertas?Het balzakje kun je het beste schoonmaken met een nat watje om de plooien onder de balletjes schoon te maken. Ook kun je gerust met het watje de uitgang van het plasbuisje schoonmaken. De balletjes kunnen vlak na de geboorte wat opgezwollen zijn, wat alles te maken heeft met de hormonen die de placenta nog vlak voor de geboorte afgeeft.
Verzorging van geslachtsdelen meisjes
Ook de vagina van je dochtertje hoef je alleen met water schoon te maken aan de buitenkant. Zit er ontlasting tussen de schaamlipjes, dan kun je dit schoonmaken door voorzichtig de schaamlipjes met je vingers te spreiden en met een nat watje van voren naar achteren schoon te maken. Op deze manier kunnen er geen bacteriën van de ontlasting in de vagina komen. Zijn de schaamlippen een beetje rood, dan kun je er wat vaseline op smeren.
Lees ook:
15x wat je gegarandeerd gaat missen als je baby geen baby meer isOok bij meisjes kan het zo zijn dat het geslachtsdeel wat is opgezwollen na de geboorte, wat heel normaal is. Meisjes kunnen ook wat vaginale afscheiding of bloedverlies hebben, wat vanzelf weer overgaat. Dat komt door de hormonen die de placenta vlak voor de geboorte nog afgeeft.