1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Tandenpoetsen bij kinderen: elektrisch of met de hand

  Gepubliceerd op: 6-11-2019Bewerkt op: 4-12-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-11-2019Bewerkt op: 4-12-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: NVM-mondhygiënisten - beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland
  Wat is beter voor de mondgezondheid van je kind; een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel? Wanneer mag je een elektrische tandenborstel gebruiken bij kinderen? Deze vragen krijg ik als mondhygiënist vaak van ouders.

  De eerste tandenborstel

  Wanneer het eerste tandje van je kind doorbreekt begin je met tandenpoetsen. De voorkeur heeft een gewone zachte babytandenborstel. De haartjes van deze borstels zijn zacht en het borstelkopje is klein zodat je er goed bij kunt in het kleine mondje.
  Lukt het je niet of laat je kind het moeizaam toe? Probeer dan eens een gaasje met wat tandpasta erop. Of probeer één van mijn andere tips.

  Een feestje

  Tandenborstels zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Begin na de eerste babytandenborstel met een kinder-handtandenborstel. Zoek samen een leuke uit en maak van het tandenpoetsen een feestje. Laat je kind ook zelf poetsen. Aan het begin zal dit een beetje kauwen op de borstel zijn, maar dit zorgt er wel voor dat je kind gewend raakt aan het tandenpoetsen. Maak er een vast ritueel van. Eerst jij en dan je kind of andersom, zing er een leuk liedje bij of laat je kind ook jouw tanden even poetsen.

  Elektrisch poetsen

  Vanaf twee of drie jaar kun je de tanden van je kind elektrisch gaan poetsen. Laat ze hier ook aan wennen, want dat getril kan best een beetje spannend zijn of misschien kietelt het wel een beetje. Er bestaan verschillende elektrische kindertandenborstels. Vaak hebben ze leuke kleuren en staat er op het bostelkopje nog een leuk plaatje. Sommige elektrische tandenborstels maken een geluidje of geven een muziekje na dertig seconden. Ook hierbij geldt: poets wel na! Het advies is om nog tot tien jaar na te poetsen.

  Een tandenpoets-app

  Apps zijn niet meer weg te denken en zo ook niet in tandenland. De bekendste fabrikanten van elektrische tandenborstels hebben een tandenpoets-app gemaakt. Deze zijn er ook voor kinderen. Kinderen kunnen op deze manier samen met hun ‘app-vriendje’ hun tanden poetsen. De app houdt bij hoe lang je je tanden poetst, of je al je tanden en kiezen raakt en nog veel meer. Tandenpoetsen wordt een heus feest!

  Conclusie

  Er zijn veel wetenschappelijke studies gedaan naar het gebruik van enerzijds elektrische tandenborstels en anderzijds handtandenborstels. Uit bijna alle onderzoeken blijkt dat de elektrische tandenborstel beter is dan een handtandenborstel mits goed gebruikt, want ook met een elektrische tandenborstel kun je slecht poetsen. Zodra je kind oud genoeg is, is het dus verstandig om elektrisch te gaan poetsen. Vraag aan je mondhygiënist hoe je nu precies met de elektrische borstel moet poetsen. Hij of zij legt je de precieze verschillen tussen elektrisch en met de hand poetsen bovendien graag uit.

  Dit artikel is geschreven door NVM-mondhygiënist Elea Kooiman.
  Kinderen zijn al vanaf het eerste tandje welkom bij de mondhygiënist, zonder verwijzing van een tandarts. Tot 18 jaar wordt de mondhygiënist volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
  Vind hier een mondhygiënist bij jou in de buurt.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard