img
Kanaal: zwangerenportaal.nl
Het officiële zwangerenportaal.nl kanaal met geverifieerde informatie van professionals. Wanneer je je abonneert op dit kanaal, ontvang je wekelijks relevante informatie voor jouw week: de weekmail en daaraan gerelateerde artikelen.

Kun je een baby al verwennen?

Iedereen ervaart de zwangerschap anders. De één geniet met volle teugen en de ander kan niet wachten tot de zwangerschap is afgerond en het wondertje in de wieg ligt.

Tot welke categorie je ook behoort, onbewust raak je je buik veel aan. (Dat kan trouwens ook een gewoonte worden, waardoor je zelfs wanneer je al lang en breed bent bevallen je buik nog regelmatig dromerig staat te aaien. Tijdens een gesprek met een collega bij het kopieerapparaat bijvoorbeeld. Ja, ongemakkelijk.) Hoe dan ook; dat onbewuste aaien doe je om even contact te maken. Om je kindje te voelen en gerust te stellen.

En dan, na negen maanden, ligt jouw baby eindelijk prins(es)heerlijk in de box the center of jouw universe te wezen. In een zachte omslagdoek gewikkeld en omringd door Zwitsal-aroma en pastelkleurige knuffels. Soms tevreden slapend en soms luidkeels huilend waardoor jouw troostbehoefte zich met alle macht aandient. Dat gaat nu eenmaal vanzelf. Geen houden aan.
In het begin zal je die behoefte zonder aarzel vervullen. Oppakken, troosten, sussen, wiegen en heerlijk knuffelen en tegen je aandrukken tot het luidkeelse huilen overgaat in zachte snikjes en uiteindelijk in lome (en vooral stille) tevredenheid. Soms enthousiast sabbelend op een speen. Of jouw pink. Dat is dan weer probleem twee want wat gebeurt er als die pink eruit gaat… Maar wat een heerlijk gevoel als het lukt! Dat je je kind kunt troosten, oppermoeder voel je je dan!

Tis een kwestie van gevoel

Maar dan wordt de troostbehoefte steeds vaker vervangen door twijfel. Het lukt namelijk niet altijd om je kindje te sussen. En als het wel lukt, vraag je je af of er eigenlijk wel iets aan de hand was. De grote hamvraag dient zich aan: doe ik het wel goed of verwen ik mijn baby? Logisch dat deze twijfels optreden. Het moederschap is natuurlijk grotendeels gebaseerd op gevoel en gevoel is nu juist zo lastig te verklaren.

Als moeder zijnde wil ik je adviseren om toch op dat gevoel te blijven vertrouwen. Misschien zegt jouw gevoel ook wel eens: ik laat je nu toch echt even huilen! Je hebt gedronken, je bent verschoond, je hebt geen koorts, ik laat het even. Dat is natuurlijk ook prima. Het moederschap is een zoektocht naar wat werkt voor jou en jouw baby.
Er zijn ook kinderen die het huilen even nodig hebben om in slaap te komen of die juist net over hun slaap heen zijn waardoor het in slaap vallen niet lukt. (Hierover kun je altijd advies vragen bij het consultatiebureau). Hoe dan ook; allemaal prima. Hoe je het ook doet, je doet het met liefde. Het is jouw kindje, jouw instinct en jouw zoektocht.

Worst case scenario

En stel hè, stel… je hebt je kindje héél vaak getroost op momenten dat er misschien niet zo veel aan de hand was. En net iets te vaak bij je genomen terwijl je eigenlijk voelde dat je het misschien niet hoefde te doen. Wat dan? Worst case scenario? Dan heb je je kind heel veel liefde en warmte gegeven!
Okay, en misschien heb je er een tikkeltje verwende dreumes of peuter voor teruggekregen. Maar dán is het groot genoeg om uit te leggen waaróm je niet altijd aandacht kunt geven en waaróm het soms even moet wachten.
En tot de woordentijd? Heerlijk knuffelen, troosten en verwennen binnen jouw eigen grenzen en gevoel!

Auteur van dit artikel:
Esther van Veldhuijzen - medewerker kinderopvang
Mijn naam is Esther van Veldhuijzen en de tijd met een steeds groter groeiende buik en alle onzekerheden en keuzes, ligt nog maar net achter mij. Hoe maak je in vredesnaam keuzes als de hormonsters door je lijf gieren? Been there, done that. Ik had het geluk dat ik werkzaam ben bij Kindercentrum Bzzzonder en daarvoor een gastouderbureau heb gerund.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!