Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyVerzorgingHoe zit het eigenlijk met allergieen bij babys en peuters

Allergieën bij baby's en peuters

ZP® - Magazine

, 23 June 2016 09:16Laatste update op: 12 June 2021 02:39
In samenwerking met: Livis

Kinderen, zelfs jonge kinderen en baby’s, kunnen net zo goed als volwassenen last hebben van allergieën wanneer ze in contact komen met bepaalde stoffen. Het aanraken, opeten of inademen van die stoffen en voedingsmiddelen kan leiden tot symptomen als een verstopte neus, ademhalingsmoeilijkheden of huiduitslag.

Allergische reactie bij baby's en kinderen

Een allergische reactie wordt veroorzaakt door een contact met een zogenaamde ‘allergene’ stof, een stof waarop het immuunsysteem verkeerd reageert. Die reactie van het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam histamines aanmaakt. Het zijn deze histamines die verantwoordelijk zijn voor de typische allergiesymptomen zoals zwellingen, huiduitslag, tranende ogen en een verstopte neus.

Bij baby’s en jonge kinderen kunnen dit soort allergische reacties nog sneller dan bij volwassenen tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Ademhalingsproblemen, daling van de bloeddruk en in de ergste gevallen een zogenaamde ‘anafylactische schok’. Dit laatste kan levensbedreigend zijn, daarom is het heel belangrijk bij een zware allergische reactie meteen de hulpdiensten te bellen.

Bekijk cursussen over ernstige allergieën

Bij baby’s en kinderen kan een allergische reactie op voedsel ook pas na enige tijd zichtbaar worden, bijvoorbeeld in de vorm van oprispingen, darmkrampen, verstopping, diarree of eczeem. Bij baby’s is een melkallergie hier vaak de oorzaak van.

Oorzaak allergieën bij baby’s

Wanneer allergieën in de familie voorkomen dan wordt de kans ook groter dat je baby er last van zal hebben. Studies wijzen zelfs uit dat wanneer beide ouders een allergie hebben het risico dat kinderen ook een allergie ontwikkelen stijgt tot 80 procent! Over het algemeen ontwikkelen kinderen wel een andere allergie dan hun ouders.

Baby’s en peuters zullen voornamelijk voedselallergieën ontwikkelen en de oorzaak daarvan is dus meestal genetisch. Bij oudere kinderen komt hooikoorts (en als gevolg daarvan astma) steeds vaker voor. Luchtvervuiling is daar een belangrijke oorzaak van. Ook een overdreven hygiëne waardoor kinderen amper nog in contact komen met bacteriën en microben zou een oorzaak kunnen zijn.

Wat zijn de meest voorkomende allergieën bij baby’s?

 1. Koemelk-allergie

Veel ouders denken dat hun kind in het eerste jaar een koemelkallergie heeft. 2% van de kinderen die worden geboren hebben last van een koemelkallergie. Wanneer de darmen beter ontwikkeld zijn, groeien de meeste kinderen hier overheen.

 1. Kippenei-allergie

Bij deze allergie ben je allergisch voor eiwitten die in eieren voorkomen. Het vervelende bij deze allergie is dat je kind verschillende symptomen kan hebben. Vaak gaat het gepaard met jeuk en eczeem.

 1. Pinda-allergie

Dit is een hele gevaarlijke allergie. Bij deze allergie kan het van levensbelang zijn om gelijk te schakelen. Pinda’s zijn zoals veel mensen misschien denken geen noten. Het zijn peulvruchten, zoals bonen. Veel mensen die allergisch zijn voor pinda’s, zijn dit ook voor (soja) bonen.

Allergieën bij baby's verzorgen

Om allergieën te vermijden moet je natuurlijk zorgen dat je baby of peuter niet langer in contact komt met de stof of het voedingsmiddel dat de allergie veroorzaakt (de allergene stof). De oorzaak voor de allergie vinden is een belangrijke eerste stap naar een goede behandeling. Je huisarts of kinderarts kan je helpen deze oorzaak te bepalen. Soms zal de arts beslissen een behandeling te starten met corticosteroïden of met antihistamines. Eventueel kan er ook een therapie gestart worden waarbij wordt geprobeerd je baby langzaam gewoon te maken aan de stof die de allergie veroorzaakt.

Wil jij weten hoe je moet handelen in het geval van een allergische reactie of anafylactische shock? Volg dan een EHBO cursus voor baby's en kinderen of een cursus over ernstige allergieën bij Livis.

Bekijk cursussen over ernstige allergieën

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Livis

Omdat wij veiligheid erg belangrijk vinden zijn we een samenwerking aangegaan met Livis, zij zijn de grootste aanbieder van EHBO cursussen in Nederland. Samen zorgen we voor betrouwbare informatie zodat jij weet wat je kan je doen bij ongelukken zoals vallen of verstikking bij baby’s. Ook kan je een (online) cursus volgen zodat je er helemaal goed op voorbereid bent! De meeste cursussen worden (deels) vergoed door je zorgverzekeraar en wij hebben ook nog een korting voor je kunnen regelen. Het aanbod aan EHBO cursussen vind je hier

Plaats een reactie

(2)
user-image
 • user-image

  Amberly

  Feb 10, 2017

  Dit bericht is verwijderd door de redactie van Zwangerenportaal omdat het niet voldoet aan de comunity richtlijnen

  user-image
 • user-image

  Geralyn

  Feb 10, 2017

  Dit bericht is verwijderd door de redactie van Zwangerenportaal omdat het niet voldoet aan de comunity richtlijnen

  user-image
 • Magazine

 • Mijn week

 • Zoeken

 • Dashboard