1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De eerste dagen met je pasgeboren baby: handige verzorgingstips

  Gepubliceerd op: 6-21-2016Bewerkt op: 3-20-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-21-2016Bewerkt op: 3-20-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De eerste dagen met een pasgeboren baby zijn altijd even wennen. Een baby komt uit die veilige baarmoeder de wereld in. Voor hem of haar is het flink aanpassen. Maar voor jou als kersverse ouder is het ook even wennen. Of het nu je eerste kind is of je vierde, het is altijd een nieuwe baby, een andere situatie en deels onbekend terrein.

  Hier zijn enkele tips die jou die eerste dagen zullen helpen:

  Voeding

  Eten, slapen en huilen, dat is haast het enige wat jouw baby doet die eerste dagen. En toch kan het voor heel wat vraagtekens zorgen. Vooral de voeding kan problemen geven. Borstvoeding is een heel natuurlijk proces, maar wij zijn wel redelijk ver van onze natuur en instincten verwijderd geraakt. Het kan dus even zoeken zijn.

  Vraag tijdig hulp. Moeders die durven toegeven dat het niet vanzelf lukt en vragen durven stellen, zullen meer succes hebben bij het borstvoeding geven. Leer alles wat je kan leren terwijl je in het ziekenhuis bent. Daar wordt er nog voor je gezorgd en heb je de hulp direct bij de hand. Als je straks thuis bent wordt dat moeilijker.

  Ben je thuis bevallen of ben je vlot na je poliklinische bevalling thuisgekomen, dan is de kraamverzorgende jouw steun en toeverlaat en mag je haar alles vragen. Lees hier meer over borstvoeding of kunstvoeding

  Slapen

  Als je baby niet eet, slaapt hij. Dat slapen gebeurt echter in tijdspannen van enkele uurtjes, tussen voedingen door. Ook s’nachts. Daardoor kan je het gevoel hebben dat je constant “van wacht” bent.

  Je kan je daar het best gewoon bij neerleggen. Een baby vraagt die eerste weken gewoon al jouw aandacht en dat is normaal. Volg zijn of haar ritme, slaap wanneer de baby slaapt en maak je niet druk omdat je moe bent. Troost jezelf met de gedachte dat dit tijdelijk is. Binnen enkele maanden ligt dit achter je en ben je het vergeten. Lees hier meer over slaapgewoontes van baby's

  Stuur de perfectionist op vakantie

  Als je niet gek wilt worden van de stress, concentreer je dan nu op wat echt belangrijk is: jouw baby. Het is in deze eerste weken dat je contact legt met hem of haar op een heel fundamentele manier. De strijk en de was zijn echt even minder belangrijk.

  Vraag ook hier praktische hulp. Je hoeft aan niemand te bewijzen dat je naast een baby ook nog eens een piekfijn huis kan hebben, en dat helemaal in je eentje. Laat het zorgen van de baby ook eens aan de andere ouder over en slaap dan. Vraag hulp in het huishouden en bij het boodschappen doen.

  Je zou niet de eerste ouder zijn die het begeeft onder de druk van een baby. Laat het zo ver niet komen. Lees hier wat er allemaal gebeurt tijdens het herstellen na de bevalling

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de verzorging van je pasgeboren baby.

  Tip: Over de verzorging van je baby en jouw herstel leer je alles in de cursus ' De eerste 100 dagen', deel van ons online cursuspakket

   • Feed

   • Mijn week

   • Cursusportaal

   • Community

   • Dashboard