1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zó blijft het buitenspelen veilig

  Gepubliceerd op: 7-12-2023Bewerkt op: 1-25-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-12-2023Bewerkt op: 1-25-2024
  Auteur: Maartje Scheffer
  Buitenspelen is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Het is niet alleen een leuke manier om energie kwijt te raken, maar het bevordert ook de fysieke, mentale en sociale vaardigheden van je kind. Net zoals bij ieder speelmoment van je kind, staat veiligheid natuurlijk voorop. Hoe kun je veiligheid waarborgen als je kind (samen met jou) gaat buitenspelen?

  Tips om veilig buiten te spelen met je kind

  Buitenspelen kan zowel in de speeltuin als voor je huis op straat plaatsvinden. Ongeacht de locatie zijn er enkele algemene tips die je kunt volgen om de veiligheid van je kind te waarborgen:

  • Toezicht: Houd altijd toezicht op je kind terwijl het buiten speelt. Blijf dichtbij genoeg om in te grijpen indien nodig, maar geef je kind ook de ruimte om zelfstandig te ontdekken en te verkennen.
  • Speelomgeving: Zorg ervoor dat de speelomgeving veilig is. Controleer of er geen scherpe voorwerpen, giftige planten of gevaarlijke obstakels zijn. Controleer de speeltoestellen op kapotte onderdelen en zorg voor een stevige ondergrond, zoals gras of rubberen tegels.
  • Verkeer: Als je kind op straat speelt, leer het dan de verkeersregels en moedig aan om altijd goed uit te kijken voordat het de straat oversteekt. Leer je kind om alleen op veilige plekken over te steken, zoals zebrapaden of stoplichten. Dit is ook een uitstekende voorbereiding voor wanneer je kindje uiteindelijk alleen buiten zal spelen.
  • Bescherming tegen de zon: Zorg ervoor dat je kind beschermd is tegen de zon. Gebruik zonnebrandcrème, zet een pet op en zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in de buurt waar je kind kan spelen.

  Vanaf wanneer kan een kind alleen buiten spelen?

  Het is belangrijk om goed te beoordelen of je kind klaar is om alleen buiten te spelen. Dit kan variëren afhankelijk van de leeftijd, rijpheid en omgeving van je kind.

  Over het algemeen kunnen kinderen vanaf ongeveer 6 of 7 jaar oud beginnen met alleen buiten spelen in de buurt van huis. Beoordeel het vermogen van je kind om zelfstandig beslissingen te nemen en om te gaan met mogelijke gevaren, en beoordeel of je kind vlekkeloos zelf veilig de straat kan oversteken. Praat met je kind en leg uit wat wel en niet acceptabel gedrag is tijdens het buitenspelen.

  Zorg er ook dat je kind vertrouwd is met de omgeving waarin het buitenspeelt. Leer het belangrijke adressen en telefoonnummers uit het hoofd, zodat het in geval van nood weet waar het naartoe kan gaan voor hulp. Geef je kind eventueel een mobiele telefoon mee of leer het een vast tijdstip waarop het thuis moet zijn. Moedig je kind aan om contact met je op te nemen als er iets misgaat of als het zich ongemakkelijk voelt, en om natuurlijk nooit met onbekenden mee te gaan en in een verdachte situatie om hulp te roepen.

  Tip: EHBO cursus volgen

  Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is dan beter alvast te weten wat je moet doen als je kindje in het ergste geval ergens door stikt, een brandwond oploopt of op zijn hoofdje valt. Een EHBO cursus is dan ook de oplossing. Lees hier alles wat je tijdens een EHBO cursus voor kinderen kunt verwachten. Dankzij onze samenwerking met het EHBO Bureau kunnen ze bij jou thuis de cursus komen verzorgen, super handig! Vul hier het formulier in om meer informatie te krijgen over een EHBO cursus bij je thuis. Wil je een EHBO cursus op een locatie in de buurt volgen dan kan dat via onze andere partner het Rode Kruis.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard