Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: NVM-mondhygiënisten - beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland

BabyTandjes baby alles over babytandjes en handige tips

Tandjes baby: alles over babytandjes en handige tips

ZP® - Magazine

, 3 December 2019 18:54Laatste update op: 7 July 2020 01:31

Het is een ontzettende mijlpaal wanneer de eerste tandjes van je baby doorkomen! Het is natuurlijk hartstikke leuk om dat eerste schattige tandje te zien doorkomen, maar het kan ook zorgen voor wat nieuwe uitdagingen. Wat staat je allemaal te wachten wanneer de eerste baby tandjes doorkomen?

Wanneer de eerste babytandjes?

Wanneer je baby tussen de 4 en 7 maanden is, kan je het eerste babytandje verwachten. Het doorkomen van melktandjes gaat door totdat je kindje ongeveer 3 jaar is. Meestal kun je wel voorspellen wanneer er ongeveer welke tandjes zullen doorkomen, met behulp van dit onderstaand schema. Je zult zien dat de eerste tandjes de centrale snijtanden zullen zijn in de onderkaak die gemiddeld vanaf de 6 maanden zullen doorkomen. In zeer zeldzame gevallen zal je baby echter al geboren worden met zijn eerste tandje, maar dit gebeurt slechts in 1 op de 2000 tot 3000 gevallen.

Het melkgebit

Waaraan merk je dat je baby tandjes krijgt?

De tandjes van je baby kunnen voor wat nieuwe uitdagingen zorgen voor zowel jou als je kleine. Je baby kan klachten krijgen bij met name de eerste tand en de eerste kies die doorkomen. Het kan voor hem flink pijn doen wanneer de tand door het tandvlees wordt geduwd door de wortels van de tand. Het is echter erg verschillend per kindje hoeveel last hij ervan heeft.

Kwijlen en bijten

Bij het doorkomen van melktandjes kan je kleintje flink meer gaan kwijlen en een verhoogde kauw- en bijtbehoefte ontwikkelen. Schaf hiervoor zeker eens een kwijlslab en een bijtring aan! Ook kan het ongemak in de mond van je baby ervoor zorgen dat hij minder goed wilt drinken. Dit kan er ook voor zorgen dat hij slechter slaapt en vaker wakker wordt door de pijn en misschien honger. Een knobbeltje tandvlees duidt er ook op dat je kindje een doorkomende tandje heeft. Het kan er dan ook rood of opgezwollen uitzien. Oortjes trekken en wangetjes wrijven kunnen baby’s ook gaan doen wanneer er tandjes doorkomen.

Ziekig zijn

Je kindje kan zelfs een beetje ziekig worden wanneer er tandjes doorkomen. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld koorts, wat veroorzaakt wordt door een kleine ontstekingsreactie in de mond door ziekteverwekkers die gemakkelijk door het gebroken tandvlees heen kunnen dringen. Van diarree wordt ook beweerd dat het vaker voorkomt wanneer je baby tandjes krijgt. Al de vervelende kwaaltjes kunnen er voor zorgen dat je baby wat hangerig wordt en meer behoefte heeft aan aandacht. Hij kan er niks aan doen, dus troost hem gerust.

Tips om de klachten te verminderen

Bijtring

Je hoeft je kindje niet tot en met zijn derde levensjaar te laten lijden onder het doorkomen van de tandjes. Je kunt er gelukkig meer dan genoeg aan doen om de pijn te verlichten! Zo kun je een speciale koelbijtring kopen, waarop ze lekker kunnen bijten en waarmee de kou de pijn kan verlichten.

Koud voedsel

Dit geldt ook voor al het koude voedsel, waarvan de kou koele verlichting kan bieden voor het doorkomende gebitje. Probeer daarnaast eens zachtjes het tandvlees van je kindje te masseren en hem extra veel aandacht te geven, want jouw liefde zal hem ook de nodige troost bieden.

Geneesmiddelen

Bij intense klachten bij doorkomende melktandjes kun je ook gebruik maken van geneesmiddelen. Een daarvan is bijvoorbeeld Detinox dat je kunt krijgen bij de apotheek, en waarvan je de bijsluiter goed moet doorlezen. Een andere optie is een paracetamol zetpil bij hevige klachten. Overleg voor beide opties altijd even met je huisarts.

Tandjes of ziek?

Zijn de klachten niet verdwenen na het nemen van alle maatregelen of weet je zeker dat er geen tandjes doorkomen? Dat kan het ook zijn dat je kindje gewoon ziek is. Neem in dit geval altijd even contact op met de huisarts.

Meer over dit onderwerp:

  • Medisch
  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard