1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Slapen en het slaapritme van een baby

  Gepubliceerd op: 11-22-2019Bewerkt op: 3-16-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-22-2019Bewerkt op: 3-16-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De ene baby heeft meer slaap nodig dan de ander. Soms wil een baby niet doorslapen, terwijl een andere baby in no-time doorslaapt. Het slaapritme van je baby verandert veel in het eerste jaar. Van drie uur achter elkaar in de eerste maanden, naar 10 uur achter elkaar rond de 10e maand.

  Slaapritme baby

  Baby’s hebben veel slaap nodig. Ze krijgen veel prikkels en die moeten verwerkt worden. Ook hebben ze veel slaap nodig om verder te kunnen ontwikkelen.

  Slaapritme 0-3 maanden

  Je baby slaapt het meeste tijdens de eerste drie maanden, ruim 17 uur per dag. Ook al slaapt je baby veel, het zijn vaak korte slaapjes die niet langer zijn dan drie uur. Een pasgeboren baby ziet nog geen verschil tussen dag en nacht en heeft daarom nog geen dag- en nachtritme.

  Slaapritme 4-6 maanden

  Na de eerste 3 maanden begint het dag- en nachtritme van je baby te komen. Hierbij speelt het ook een rol dat er minder nachtvoedingen nodig zijn. Je baby slaapt deze periode zo’n 15 uur per dag, waarvan ongeveer acht uur in de nacht. De overige uren slaap krijgt je baby overdag, dan slaapt hij zo’n 3-4 keer.

  Slaapritme 7-9 maanden

  Sommige baby’s slapen in deze periode al 9 uur per nacht, terwijl andere baby’s 5-6 uur achter elkaar slapen. Dit is erg verschillend per baby. Gemiddeld slaapt je baby in deze periode 14 uur per dag. Overdag zijn vaak nog 2 à 3 dutjes nodig. Het kan voorkomen dat je baby nu minder goed gaat slapen. De ontwikkelingen zoals zitten, omrollen en kruipen kunnen hierin meespelen. Ook kan het zijn dat je baby minder goed in slaap valt. Je baby kan namelijk vanaf de achtste maand verlatingsangst ontwikkelen.

  Slaapritme 10-12 maanden

  Je baby slaapt nog steeds zo’n 14 uur per dag. Baby’s kunnen dan zelfs 10 uur per nacht slapen. Overdag zijn vaak nog 1-2 dutjes nodig van 1 à 2 uur. Je baby maakt veel ontwikkelingen door, zoals optrekken en lopen. Hierdoor kan je baby moeite hebben met in slaap vallen.

  Tips slaapritme

  Je kunt zelf bepaalde dingen doen om het slaapritme van je baby te beïnvloeden. Onderstaande tips kunnen hierbij helpen.

  • Geluid en licht: De eerste maanden heeft je baby nog geen dag- en nachtritme. Om dit te stimuleren is het verstandig om ’s nachts niet te veel lampen aan te doen en weinig geluid te maken.
  • Slaapritueel: Een vast slaapritueel kan helpen voor je baby om in slaap te vallen. Denk hierbij aan voorlezen. Je baby ontspant hierdoor en weet dat het tijd is om te slapen.

  Baby wil niet doorslapen

  Het is erg vervelend wanneer je baby niet wil doorslapen. Je wordt zelf doodmoe van de gebroken nachten en je baby wordt er ook niet vrolijker op. Je hebt voor je gevoel alles al geprobeerd en weet niet meer wat je moet doen. De volgende tips kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je baby gaat doorslapen.

  • Regelmaat en inbakeren: Je baby heeft veel baat bij regelmaat. Zorg ervoor dat er een duidelijk ritme is met eten, spelen en slapen. Daarbij is het ook van belang dat het duidelijk is waar je baby slaapt. Zorg ervoor dat dit steeds dezelfde plek is. Ook kan inbakeren helpen. Dit is echter alleen geschikt voor baby’s die nog niet omrollen. Inbakeren zorgt voor
  • Co-sleeping: Er zijn speciale bedjes die je aan je eigen bed kunt schuiven. Dit helpt vaak omdat baby’s sneller in slaap vallen wanneer de ouders in de buurt zijn.
  • Blijf in de kamer: Je baby kan zich onveilig voelen wanneer jij de kamer verlaat. Probeer daarom in de kamer te blijven totdat je baby slaapt. Wanneer je baby gaat huilen kun je hem even aandacht geven, door bijvoorbeeld een knuffel te geven. Maar probeer je baby niet op te pakken. Hou dit vol totdat je baby in slaap valt, daarna kan je de kamer verlaten.

  Wanneer je letterlijk alles hebt geprobeerd kan het verstandig zijn om een slaapcoach te raadplegen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard