1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    De nachtvoedingen van je baby afbouwen: wanneer en hoe?

    Gepubliceerd op: 3-17-2023Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-17-2023Bewerkt op: 2-27-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Als ouder van een jonge baby kan het voeden gedurende de nacht een uitdaging zijn. Het kan vaak voorkomen dat je baby 's nachts huilt omdat hij honger heeft en een nachtvoeding nodig heeft. Die onderbroken nachten horen er helaas bij. Veel ouders vragen zich af tot wanneer hun baby nachtvoedingen nodig heeft en hoe ze deze nachtvoedingen kunnen afbouwen. In dit artikel bespreken we waarom nachtvoedingen belangrijk zijn voor een jonge baby, hoe melatonine in borstvoeding hierbij kan helpen en geven we tips over hoe je de nachtvoedingen van je baby kunt afbouwen.

    Nachtvoedingen: waarom zijn ze belangrijk voor een jonge baby?’

    Een pasgeboren baby heeft meerdere voedingen per dag nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Een jonge baby heeft iedere 2 à 3 uur een voeding nodig. Als je borstvoeding op verzoek geeft, kan dit nog vaker zijn. Je baby heeft ook zeker zijn nachtvoedingen nodig: nachtvoedingen zijn essentieel voor baby's omdat ze hen voorzien van de nodige voedingsstoffen en energie om hun metabolisme 's nachts te laten functioneren. Een baby kan in de eerste paar maanden van zijn leven tot 70% van zijn slaap 's nachts doorbrengen. Door je baby 's nachts te voeden, zorg je ervoor dat hij niet uitdroogt, en je baby krijgt ook de kans om langzaam te wennen aan het dag- en nachtritme.

    Melatonine in borstvoeding 's nachts

    Melatonine is een hormoon dat bijdraagt aan het slaap-waakritme van een persoon. Het hormoon wordt geproduceerd wanneer het donker is en onderdrukt de productie van andere hormonen die wakkerheid stimuleren. Melatonine wordt doorgegeven via de moedermelk en kan helpen om baby's te laten slapen. Door 's nachts te voeden met borstvoeding direct van de borst, krijgen jonge baby's de benodigde dosis melatonine binnen die hen kan helpen om beter te slapen en langer te blijven slapen. Zo leert je baby een goed dag- en nachtritme. ‘s Nachts voeden is ook daarom belangrijk!

    Wat helpt bij de aanmaak van melatonine bij je kind?

    • Veel daglicht overdag
    • Tv-kijken voor het slapengaan
    • Licht in de slaapkamer

    Tot wanneer krijgt een baby een nachtelijke voeding?

    Het is gebruikelijk dat baby's in de eerste maanden na de geboorte 's nachts voeding nodig hebben. Dit komt doordat hun maagjes klein zijn en snel weer leeg raken, waardoor baby’s vaak honger hebben. Naarmate een baby groeit en zijn maagje groter wordt, kan hij meer melk binnenkrijgen en hebben ze minder vaak voeding nodig. De meeste baby's hebben na ongeveer 6 tot 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar kunnen hier nog wel om vragen. Dat kan met honger te maken hebben, maar ook met de behoefte aan nabijheid van de ouders 's nachts. Belangrijk is dan ook om dit gehuil niet te negeren maar je baby te troosten!

    Wanneer kun je veilig de nachtvoeding afbouwen?

    Het afbouwen van nachtvoedingen kan het beste geleidelijk gebeuren en is afhankelijk van de behoeften van jouw baby. Over het algemeen hebben de meeste baby's na ongeveer zes maanden geen nachtvoeding meer nodig. Dit komt omdat ze dan genoeg hebben aan de voedingen overdag en hun slaappatroon zich goed begint te ontwikkelen. Het is belangrijk om hierbij goed naar je baby te kijken en te luisteren naar zijn of haar behoeften. Begin pas met het afbouwen van nachtvoedingen als je baby hier klaar voor is en laat het afbouwen rustig verlopen om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ben je niet zeker of je baby klaar is om de nachtvoedingen over te slaan, overleg dan met een lactatiekundige of op het consultatiebureau. Belangrijke voorwaarden voor het afbouwen van de nachtvoedingen zijn:

    • Je baby is gezond en heeft een gezond gewicht
    • Je baby krijgt overdag voldoende voeding binnen
    • Je baby slaapt niet te veel en niet te weinig overdag
    • Je baby kan zelfstandig in slaap vallen

    Zo kun je de nachtelijke voeding afbouwen

    De gebroken nachten gaan niet voor altijd door. Als je baby eraan toe is, kun je beginnen met het afbouwen van borstvoeding. Als je baby ouder wordt en beter en langer kan slapen 's nachts, is het tijd om de nachtvoedingen af te bouwen. Hieronder geven we enkele tips over hoe je dit kunt aanpakken:

    • Geef overdag meer voedingen: door je baby meer voedingen te geven overdag, zal hij minder vaak 's nachts wakker worden met honger. Probeer de laatste voeding zo laat en zo groot mogelijk te doen.
    • Probeer het voeden af te bouwen: als je baby al wat ouder is en minder afhankelijk is van nachtvoedingen, kun je proberen om de voedingen af te bouwen en je baby steeds minder laten drinken. Geef bijvoorbeeld steeds minder voeding of sla een nachtvoeding over om je baby te laten wennen aan minder voeding 's nachts.
    • Zorg voor een goede slaapomgeving: een goede slaapomgeving kan bijdragen aan een betere nachtrust van je baby. Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer en gebruik eventueel witte ruis om omgevingsgeluiden te maskeren.
    • Vraag advies aan een deskundige: als je moeite hebt om de nachtvoedingen af te bouwen, vraag dan advies aan een deskundige zoals een lactatiekundige of kinderarts. Zij kunnen je helpen bij het maken van een plan dat past bij jou en je baby.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de babytijd.

    • group-image
      1 jaar geleden

      Slapende schatjes

      30 leden

    Alles weten over borstvoeding? Dat kan met onze borstvoedingscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard